A Philco márka azt gondolom nem sok embernek lehet ismerős, pedig a világ több országában ismerősen cseng a név. Nagy vonalakban pár dolgot elmondanék róla: 1892-ben alapítottak Philadelphia Storage Battery Company néven. Kezdetben akkumulátorokat gyártott, majd a 20. században a rádiók és televíziók egyik vezető gyártójává vált. Az 1930-as években piacvezető volt a rádióiparban, az 1950-es években pedig úttörő szerepet játszott az első tömeggyártású tranzisztoros rádiók kifejlesztésében. A háztartási gépek területén is kiemelkedett: hűtőszekrényeket, mosógépeket és légkondicionálókat gyártott. Az 1960-as években a NASA beszállítója is volt. Ma elsősorban háztartási elektronikai eszközöket, például televíziókat, hűtőket, sütőket és egyéb háztartási készülékeket gyárt és a Philco név még ma is a megbízhatóságot és az innovációt jelképezi.
De térjünk vissza a sütőhöz. A doboznak emberes súlya volt, ami azt jelenti, hogy annyira nem spóroltak az anyaggal. Minden benne volt a csomagban, amire szükségünk lehet, mivel a készülékhez csomagoltak egy pizzalapátot, pizzaszeletelőt is. Illetve külön becsomagolva a 32cm szélességű kőlap (ami szerintem coderit, de biztosan nem biscotto).
A dizájn elég tetszetős lett, annak ellenére, hogy nagyobb méretű készülékről beszélünk. Mégsem ipari készülék kinézete van, hanem kellemes megjelenése, ami simán integrálható egy modern konyhai környezetbe.
Miután eltávolítottam a csomagolást, és a fóliákat, és behelyeztem a helyére a kőlapot, jöhetett a kiégetés. A gyártó 15 percet javasol maximum hőfokon, vagyis 450 Celsiusra állítottam a sütőt, és indulhatott is a móka.

A kezelésről nem fogok litániát írni, mert annyira egyszerű (és magyar nyelvű használati útmutató is jár a készülékhez), hogy általános iskolás is bármikor tudná használni. Mindent egy érintőgombos felületen tudunk abszolválni. Az elrendezés a következő: bal oldalon az időzítő számlálója, majd a felső fűtőszál hőmérséklete, alsó fűtőszál hőmérséklete, a program választó gombok, a be- és kikapcsolás gombja, alatta pedig az időzítő indítógombja található. A bekapcsoló gombot megnyomása után ki kell választani a számunkra megfelelő programot, és megvárni amíg a sütő jelez, hogy elérte a kívánt hőmérsékletet.
6 üzemmódból tudunk választani:
- 1, Manual – vagyis amikor saját magunk állíthatjuk be a kívánt hőfokot mind az alsó, mind pedig a felső fűtőszálnak. Ez alapból 450-en van, de én ezt használtam, mivel nápolyi stílusú pizzát sütöttem benne. (Nem mellesleg, ha ezt tudja, akkor a többi más sima liba).
- 2, Neapolitan – Ez a gyári nápolyi pizza program, ami 400 Celsius fokos alsó-felső sütésre van programozva (ez szerintem kevés)
- 3, Thin Crust – Vékony szélű pizza, felül 270, alul 330 Celsius fokos hőmérséklettel
- 4, Pan Pizza – serpenyős pizza, felül 220, alul 340 Celsius fokos sütési hőmérsékletekkel
- 5, New York – vagyis new yorki stílusú pizzához, amely vékony tésztás, ropogós széllel készül. Ehhez 240 felső és 270 Celsius fokos alsó hőmérséklet tartozik
- 6, Frozen – gondolom ez sok magyarázatot nem igényel, sima fagyasztott pizza, 240 felső és 200 alsó sütési hőfokkal.
Természetesen az értékek módosíthatóak igény szerint. Majd, ha beállítottuk a nekünk megfelelőt, akkor a bekapcsoló gomb alatti másik gombbal (időzítő) indíthatjuk a sütést, vagyis a visszaszámlálót, ami elkezd visszaszámolni a megadott értéktől. Ez igazából csak tájékoztató, mert az idő leteltével a sütő nem kapcsol ki (szerencsére). Az időzítés 1-60 percig állítható.
Azt gondolom, hogy aki ilyen sütőt vásárol, az elsősorban a nápolyi stílusú pizza miatt teszi, mert a többit nagyjából egy jó konyhai sütőben is simán elkészítheti, kivéve a nápolyi pizzát, mert annak magasabb hőfok szükséges, amit a legtöbb konyhai sütő nem tud megugrani.
Térjünk vissza a nápolyi pizza sütéséhez
Én mielőtt bevetettem volna az első pizzát biztos, ami biztos alapon rámértem a belső hőmérsékletre, annak ellenére, hogy a sütő jelezte, hogy elérte a kívánt hőmérsékletet. Én manuális módban a legmagasabb hőfokra állítottam az 450 alsó- és felső fűtőszálat. Betettem a pizzát és elindítottam az időzítőt, de a pizza másfél perc alatt nem sült meg, inkább a duplája kellett. A végeredmény viszont elég jó lett, és pillanatok alatt el is fogytak a pizzák.A külső burkolat jól szigetel, egyáltalán nem melegszik fel zavaró hőmérsékletre, és nagyon jó a belső világítása (nagy pirospont), tökéletesen látni, hogy sül a pizza. Én egyszer-kétszer fordítottam is rajta, hogy szép egyenletesen süljön, amit a saját forgató lapátommal tettem meg. Egy ilyet mindenképpen érdemes lesz beszerezni (ezt általában egyik gyártó sem adja a készülékhez).
További jó hír, hogy a szigetelés valóban jól működik, vagyis gyakorlatilag sorozatban lehet sütni a pizzákat, nem kell sokat várni a visszamelegedésre. Mire feltétezzük a következő pizzánkat, már mehet is újra a sütőbe.
A képeken jól látszik, hogy az alja is szépen megsült és nem égett szét, illetve maga a pizza is teljesen rendben van.

Összességében a Philco egy egészen jó kis sütőt hozott össze, ami akár Best Buy is lehetne, ha egy kicsit feljebb tudna menni hőmérséklet tekintetében, és olyanoknak ajánlom, akik el tudnak fogadni egy kis kompromisszumot, cserébe egy nagyon kedvező árért.