A Roastopus 2018 tavaszán indult útjára, ekkor láttunk hozzá modern pörkölőüzemünk megvalósításához. Kínálatunk magas minőségi elvárások szerint gondosan szelektált, így csak a legjobb tételek jutnak el a kávéfogyasztókhoz, méghozzá frissen pörkölve. A minőség egyik alappillérének az állandóságot tartjuk, ehhez pedig a kávépörkölés teljes folyamatának alapos és folyamatos ellenőrzése szükséges. Ezért a zöldkávé beszerzéstől a pörkölésen át a csomagolásig minden egyes fázist magunk végzünk, a zöldkávé hűtött raktárban pihen, pörkölést követően kézzel válogatjuk át a szemeket, mindezzel biztosítva az állandó minőséget és kiszámíthatóságot. Évek óta kedvenceink közé tartoznak a perui kávék, új tételünk pedig csak ráerősít. San Ignacio tartományból érkezett, a La Coipa kerület termelőitől, akik jellemzően maguk szüretelik és szárítják a kávékat. A folyamat egy 24 órás pihentetéssel indul, ezt követi a válogatás és a hántolás, majd 24-36 órás fermentáció és végül 10-14 nap szárítás. - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Roastopus - Seahorse Peru Single Origin
Pörkölés ideje: Lejárat ideje: 2025.07.08, Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 4.590.-Ft/250g, Forgalmazó adatai
Rocketeer:
Aktuális tesztalanyunk igényes, szelepes, simítózáras csomagolásban érkezett. A feliratok szerint egy nedves feldolgozású, perui single origint rejt a zacskó. Bontás után finom, világosabb pörkölésre jellemző illatokat éreztem. A babok mérete enyhén változó, a pörkölési szint azonban elég egységes, nagyjából közepes. Égett, töredezett szemekkel nem találkoztam. A zacskón ízjegyeket is említenek, amik határozottan jellemzik is az elkészült italt: az eszpresszó fergeteges csipkebogyóval (lekvár) nyit, aztán narancsosság érkezik érezhető édességgel, nagyjából közepes savasság mellett, de érezhető még meggy/cseresznye is, lezárásként finom mogyorósság egy kis csokoládéval. Ez egy remek újhullámos anyag! “Cserébe” a kávé krémje meglehetősen szolid, vékonyka, kezdetben mintázódott, de hamar átlyukadt. Az ital utóíze nem tart túl hosszan, testességét közepesnek éreztem, koffeintartalma csekély. Az elkészítése nem volt különösebben küzdős (bátran lehet kísérletezni, engem semmilyen paraméter mellett sem büntetett): 19-20 g őrlemény (dupla esetén), közepes csapolási hőmérséklet, 28-30 másodperces lefolyási idő, risztrettó és eszpresszó közti italmennyiséggel már stabilan jó eredményeket hozott… de! És itt említeném az egyetlen problémám a kávéval: nagyon gyorsan öregszik, 2 nap után (saját zacskóból adagolva) már érezhető volt az ízjegyek és az olajosság visszafogottsága, de a dózis emelésével lehetett valamennyit kompenzálni ezen. Mindenképpen ajánlott adagokra bontani és mélyhűtőben tárolni a babokat. Tejben is finom eredményt hozott a tesztalany, cappuccinoban is élvezetes maradt a sok tej ellenére is.
Ajánlom a kávét elsősorban az újhullámos anyagok kedvelőinek.
Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 2,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 23,5
SicTransit:
Tavaszi tesztsorozatunk nyitó tétele a kaposvári Roastopus pörkölőtől érkezett, ezúttal is egy “Seahorse” kategóriába sorolt tételt kaptunk, ami most éppen egy mosott perui kávé, természetesen 100% arabica. Ez a kategória emlékeim szerint már messze nem a belépő szint a tengerek élővilágát kávés kategóriákra leképező pörkölőnél, de biztosan nem a legvadabb ízbombát ígérő kávékat sorolják ide. A perui kávékról pár évvel ezelőtt még egészen biztosan kevesen gondoltuk volna (én sem), hogy milyen jellegzetes és finom ízvilágot jelentenek, talán kimondhatjuk, hogy nem is igazán ismertük ezt a termőterületet. Na lássuk, mit mutat! A hazai piacon megszokott, teljesen műanyag, szelepes zacsiban érkezett, picivel több, mint 250g kávé. Bontáskor jellegzetes sült, kenyérhéjas illattal (pörkölt natúr kávé) fogadott, nem egy agyonfermentált vagy adalékolt, esetleg túlpörkölt anyagot kaptunk tehát. A szemek pörkölése egységes (7-8-9/16), apró színeltérést azért mutatnak a babok, de ez valószínűleg abból fakad, hogy nem ültetvénykávé, hanem több termesztői által leadott, egyben értékesített kávék természetes egyvelege. A szemek apróbb mérete alapján a korábbinál én a durvább szemcseméretet adó állás felé mozdítottam az őrlőt, de nem kellett sokat állítani rajta. A csapolás vöröses-gesztenyebarna színnel indult meg, a krema a kategóriához mérten megfelelő, nálam szépen mintázódik is (kifolyó nélküli kar, Reneka kosár). Kóstoláskor nagyon szépen hozza a perui kávékra jellemző határozott, szép tiszta, de nem túl komplex savasságot, az édessége nálam alacsony, közepes szinten maradt, ízjegyeiben én is inkább savas, enyhén édes gyümölcsökre asszociálnék. Testessége közepes - alacsony, de abszolút nem bántó, nem hagy kellemetlen ízeket fogyasztás után. Tejes italokban talán nem a legjobb együttműködő a visszafogottabb ízvilág és édessége okán, de nem ugrik ki a reggeli kapucsínóból sem azért. Az újhullámos kávékedvelőknek vagy a kevésbé ismert tájak ízeit kutatóknak nagyon jó szívvel ajánlom.
Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 21
Szabiakos:
A jelenlegi szezont a „nyolckarú” pörkölő perui nedves feldolgozású tételével kezdtük. Az igényes csomagoláson minden szükséges infó megtalálható volt a kávéról. A babok egységes, szép közepesen világos pörkölésben részesültek. A darálót meglehetősen finom irányba kellett tekernem a megfelelő lefolyási eredményért, ami 30-35 másodperc körül volt a legideálisabb. A hőfokkal pedig inkább a magasabb tartományban érdemes próbálkozni, ami nálam 93-95 fokot jelentett. A kapott ital krémben nem bővelkedik, de ízekben annál inkább. Szépen jönnek a csomagoláson is feltüntetett jegyek, nekem leginkább a bogyós gyümölcsök (meggy, csipkebogyó, ribizli) dominálnak háttérben némi citrusos savakkal kiegészülve. Az elkészült ital testessége közepes, savassága közepesen erőteljes, de az édes-savas-keserű ízek eléggé balanszban vannak. (Növényi) tejes italként készítve is tök jól megmaradt a kávé gyümölcsös/savas karaktere. Igazán ízletes kapucsínót sikerült belőle készítenem. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szereti ezt az újhullámos vonalat.
Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23,5
Lorien:
Egy perui single origin került terítékre a Roastopus jóvoltából. A csomagolás a tőlük megszokott tetszetős dizájnú, szelepes, simítózáras, minden főbb információval ellátva, és a ma már szinte kötelező QR kóddal a honlapra navigálva bővebben olvashatunk a tételekről. Bontáskor kellemes illat terjengett, ígéretes. Bő 21 grammot elnyelt a szűrőkosár, a jokernél finomabb őrlést igényel, hogy a tankönyvi 25 másodperces lefolyás meglegyen. Hőfok tekintetében nem volt kényes, de inkább a normál arabika tartomány alsó felében mutatta legjobb formáját. Lefolyása vékonyan meginduló, majd folyamatosan felvastagodó, nem teljesen egyenletes. Krémje mennyiségre szűkös, a fogyasztás végéig nem tart ki, de állaga és olajossága teljesen rendben lévő. Ízvilága letisztult, nem túlbonyolított, hozza a csomagoláson ígérteket, a csipkebogyó, a mandarin és különösen a meggy szépen megmutatja magát, csokis-mokkás, enyhe fás-fűszeres jegyekkel elegyítve. Tejes italban kicsit elveszett, de a kötelezőt itt is hozza, leginkább a rövidebb műfajokban. Inkább szűk eszpresszónak szerettem a legjobban. Talán annyit tudok a rovására felróni, hogy tapasztalatom szerint az átlagosnál hamarabb fárad, így tanácsos gyorsan elfogyasztani, nem fog gondot okozni.
Kávégép: La Scala Butterfly/ Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7, 5 / Összpontszám: 23
Weinmaker:
Tesztalanyunk a Roastopus kávépörkölőből érkezett, egy single origin perui kávé formájában, és a Seahorse keresztnevet kapta. A csomagolás dizájnos, és jól illik a brandhez, emellett a szokásos körítés teljesen rendben van. Van simítózár és szelep is a tasakon, illetve minden fontos információt megtalálhatunk rajta. A kávébabok nem teljesen egységes méretűek, de a nagyjából közepes pörkölés egyenletesnek mondható, sérült, töredezett szemmel nem találkoztam. Az őrlőt nálam az átlagosnál finomabb irányba kellett eltekerni, hogy megfelelő lefolyást kapjak, a krém nem volt acélos, de azért egy erős közepes szintet hozott. Mennyisége viszonylag kevés, de az állagával nem volt problémám. Hőmérséklet viszonylatában bátran lehet próbálkozni, mert egyáltalán nem volt kényes alapanyag, de azért arabika sávban hozta a legjobb formáját. Ízek tekintetében nagyon jól teljesített, szépen hozta a csomagoláson feltüntetett jegyeket: csipkebogyó, meggy, mandarin. Erőteljes gyümölcsösséggel nyit, amit aztán szépen megszelídít a csokoládé, és némi mogyoró. Savasságát közepesnek mondanám, csakúgy, mint a természetes édességét. Nagyon kellemes összbenyomás tett nálam, viszont érezhetően öregedett nyitás után a minta. Testessége jó, én a koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, de amúgy sem vagyok különösebben érzékeny rá. Elsősorban eszpresszónak készítettem, de tejben is hozta a kötelező szintet. Igazából én merném ajánlani nem csak az újhullámos kávék kedvelőinek, hanem azoknak is, akik kicsit kitekintenének az olaszos vonal partvonala mögül.
Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23
Név | Krém | Íz | Test | Ár | Össz: |
Rocketeer | 2,5 | 9 | 3 | 9 | 23,5 |
SicTransit | 3 | 7 | 3,5 | 7,5 | 21 |
Szabiakos | 3,5 | 9 | 3,5 | 7,5 | 23,5 |
Lorien | 3,5 | 7,5 | 4 | 7,5 | 23 |
Weinmaker | 3,5 | 8.5 | 3,5 | 7,5 | 23 |
Összegzés:
A Roastopus Seahorse igényes csomagolásban érkezett. A tasakon minden fontos információ megtalálható volt, és azoknak, akiket mélyebben is érdekel a téma, egy QR kód állt szolgálatára. A csomagolásra visszatérve a zacskó simítózárral és szeleppel is el van látva, ahogy az manapság már elvárható, főleg egy single origin tétel esetében. A pörkölés közepes szintű, egységesnek mondható, a szemek között sérült és töredezett nem fordult elő. A legjobb beállítás érdekében az őrlőt az átlagosnál finomabb irányba kell tekerni, úgy, hogy nagyjából 30 másodperc körüli lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében bőséges holttér áll rendelkezésre, mert egyáltalán nem érzékeny rá a kávé, de ettől függetlenül a normál arabika tartomány felsőbb szegmensében érdemes kísérletezni. Lefolyáskor a krém mennyisége visszafogottnak mondható, állaga és olajossága rendben van, de nem biztos, hogy kitart a fogyasztás végéig. Az ízekre viszont nem lehet panasz. Szépen hozza a csomagoláson feltüntetett ízjegyeket: megy, csipkebogyó, mandarin, piros bogyós gyümölcsök alkotta repertoár, amit csokoládé és mogyoró tesz komplexé, nagyon kellemes összhatást kölcsönözve az italnak. Savassága közepesnek mondható, akárcsak a testessége. Eszpresszónak elkészítve a legjobb, de tejes italokban sem vall szégyent. Az újhullámos kávék kedvelőinek ajánljuk elsősorban.






A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.