Egy apa-fia páros, akik akár Budapesten, New Yorkban, vagy El Salvadorban vannak, mindig a lehető legjobb minőségi zöld kávé után kutatnak. Közép-Amerika, így Guatemala, El Salvador, Costa Rica legjobb minőségű zöld kávé termesztőivel, farmjaival vagyunk 2005 óta közvetlen üzleti kapcsolatban, aminek az eredménye - a rengeteg élményen kívül - egy rendkívül stabil, és ami talán még fontosabb, közvetlen nyers kávé beszállítói kapcsolat méltányos kereskedelem révén. A Herz Coffee Roasters a márka milánói World of Coffee 2022-es sikeres bemutatkozását követően, 2024. június 27-29. között Koppenhágában rendezett World of Coffee 2024 show-n, a Roaster Village-ben mutatta be minőségi kávéit nagy sikerrel. 2024-ben a 250 g-os fémdoboz csomagolásunkkal megnyertük az amerikai Specialty Coffee Assotiation legrangosabb formatervezési díját a Packaging Design Award-ot. A World of Coffee 2024 koppenhágai Packaging Award első helye után, a márka a legrangosabb nemzetközi design díjaként számontartott - a Design Oscarja - Red Dot Packaging Design Award 2024-et is megnyerte. A nyerskávé beszerzéstől a gyártásig, minden a felügyeletünk alatt zajlik. Mit is jelent ez? Az adott régiót, ültetvény kávét mi választjuk ki, ezután a kávépörkölőnbe kerül, amit a saját receptúránk szerint dolgozunk fel, és profillal pörköljük le. Ezután követekzik a kávé feldolgozásánák különböző folyamata. Pörkölt babkávéinkat 200 g és 1000 g-os, aromatartó szeleppel és ziplock-al ellátott talpas tasakba csomagolunk, valamint ugyanez a kínálat 250 g-os nitrogénnel vákuumzárt fémdobozos verzióban is megtalálható. Továbbá az alumínium Nespresso kompatibilis kapszulákat is házon belül saját kapszulázó gyártósorral gyártunk, így folyamatosan tudjuk tartani a frisseséget, kontrolálni a minőséget, valamint az ökológiai lábnyomunkat is alacsonyan tudjuk tartani, mivel minden egy ház alatt, a magyarországi kávéüzemünkben történik, nincs kiszerevezett pörkölés vagy gyártás. A Castaneda család a negyedik generáció óta foglalkozik kávéval el salvadori farmjaikon, és milyen jól teszik! Mert itt a meredek vulkánok között, és 1500 méter felett olyan mikroklíma alakult ki, ahol már szinte bűn lenne nem kávét termeszteni. Olyan ideális környezet ez, ahol a nappali meleg váltakozik a hideg, ködös éjszakai hőmérséklettel, és ahol a kávé együtt nő a többi őshonos növénnyel, a magasabb fák árnyékában, szóval metszeni se kell őket, lehet hagyni, hadd nőjjenek természetes magasságukra - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Herz New York - El Salvador Single Origin
Pörkölés ideje: Lejárat ideje: 2026.04.28, Csomagolás: 250g-os szelepes, konzerv csomagolás
Ár: 4.190.-Ft/200g, Forgalmazó adatai
Rocketeer:
Igényes, fémdobozos csomagolásban érkezett következő tesztkávénk, ami a feliratok szerint száraz feldolgozású, el salvadori single origin. A babok pörkölési szintje elég egységes, kb. közepes, méretük enyhén változó, az illatuk finom, arabikás. Égettség, töredezettség nem jellemezte a szemeket. Csakúgy, mint az előző mintánál, itt is láthatunk ízjegyleírást a csomagoláson, és ezúttal is elég pontos: az elkészült eszpresszó alapvetően gyümölcsös, abból is finom, aszaltgyümölcsös tónusokat éreztem, barack, szilva, citrusok. Az édessége nem volt különösebben markáns, de az említett ízjegyek mellett még érezhető csokoládé, mogyoró is. A savassága nagyjából közepes volt, ahogy a testessége is. Az utóíze nem tartott túl hosszan, az ital olajossága, krémessége arabikához mérten közepes volt, a crema mintázódott is kezdetben. Koffeintartalma nem jelentős. Alapvetően egy finom, de nem kiugró újhullámos anyagként definiálnám a kávét. Az öregedésre itt is érdemes figyelni, lehetőleg mélyhűtőben tároljuk, és csak az aktuális adagnyit vegyük elő a kávékészítéshez. Az elkészítése problémamentes volt: 19-20 g őrlemény (dupla esetén), közepes csapolási hőmérséklet, 30-35 másodperces csapolási idő, risztrettónyi kimenettel jó eredményeket hozott. El is térhetünk ettől, kísérletezhetünk a paraméterekkel, nem büntet kellemetlen ízjegyekkel. A tejbe számomra túlzottan belesimult, ezért érdemes a “rövidebb” változatokat előnyben részesíteni. Ajánlom a kávét az újhullámos anyagok kedvelőinek.
Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21
SicTransit:
Új pörkölőt köszönthettünk a teszten, a Herz New York kávéi közül kettőt tesztelünk a következőkben. Mindkettő a szuper, SCA díjas csomagolásban érkezett: szelepes fémdoboz, a szükséges információk a doboz oldalára ragasztva. A tépőzár nyitásakor egy ismert illattal fogadott a véleményem szerint nem védőgázas doboz: száraz-fanyar, kakaóporos jelleg. A kávészemek épek, töröttet nem láttam közöttük, nagyobb méretű szemekből áll, a pörkölés színe inkább a közepes-világos tartományban van: 10-11/16, néhány világosabb szem azért akad benne. A szemek mérete és a pörkölés alapján belőtt joker álláson jó volt a lefolyás. A kávé csapoláskor vöröses - gesztenyebarna színben indul meg, a kremája markáns, jelentős, nagyon vastag rétegben tölti a poharat. Fogyasztás közben is végig kitart. Az elkészült kávét kóstolva egy érdekes kép rajzolódik ki: az észak-olasz stílusú bárkávék jutottak eszembe, elég alacsony édesség, hosszú lecsengésű kakaóporos fanyarság jellemzi. Önmagában, feketén fogyasztva is kellemes ízvilágú. Tejes italokban nálam kevésbé muzsikált jól, számomra hiányzott a kávé saját édessége, hogy tökéletes kiegészítő legyen. Nagyon kíváncsi lettem volna erre a kávéra világosabb pörköléssel..
Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21,5
Szabiakos:
Jelen mintánk egy nagyon igényesen dizájnolt, szelepes fémdobozban érkezett, amin minden hasznos információ szerepelt az adott tételről. A nagyszemű babok egységes közepes pörkölést kaptak. A darálót a pörkölési szinthez képest nem megszokott módon extra finom irányban kellett tekerni a megfelelő lefolyás érdekében. A dupla kosárba nálam a normál dózis bőven kitöltötte a kosarat, amiből 1:2.5 aránnyal készítettem az italokat közepesen magas (93 fokos) hőtartományban. A lefolyási időt 25-28 másodperc körül lőttem be. A kapott krém minősége és mennyisége jó volt, szépen mintázódott a csészében, azonban hamar összeesett. Az ital ízében inkább a hagyományosabb ízek köszönnek vissza, csokis alapon, mandula és aszalt gyümölcsös ízek. Nem túl intenzív, de kellemes citrusos savak és jó testesség jellemzi. Tejes italként készítve hozta a kötelezőt, de én inkább dupla presszóként fogyasztva ajánlom. Összességében egy nem túl izgalmas, de finom kávét kóstolhattam, amit azt gondolom picivel világosabbra pörkölve még inkább előtérbe kerülhetett volna a gyümölcsös és édes ízvilág.
Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21,5
Lorien:
Izgatottan bontottam a legújabb tesztalanyunk, a fémdobozos, szelepes csomagolás dizájnja nagyon ütősre sikerült, már a postai csomag kinyitásakor rákívántam. Ahogy mostanában szinte mindig, ez is single origin, Salvadorból. A szemek épek, közepesen nagy méretűek, méret- és pörkölésbeli szórás nemigen van köztük. A pörkölést egyébként a dobozon közepesre jelzik, de ez nálam annál már egy árnyalattal sötétebb. A dózis is ezt mutatta, 19-20 gramm között tudtam a dupla szűrőbe beletenni. Az őrlést a szokottnál legalább 2-3 ricnivel finomabb irányba kellett állítani. Az átlagos arabika hőtartomány megfelelő, de bátran lehet kísérletezni vele. Lefolyása tankönyvbe illően egyenletes, a krémje a műfajban jónak mondható, állaga és olajossága szintúgy jó, a fogyasztás végéig kitart. Ízvilága már nem igazán újhullámos, de már nem is a klasszikus, valahol a kettő közötti átmenet. Így aztán csokoládés-kakaós alapokat várhatunk, nádcukros, mazsolás, brandys jegyekkel. Ez így teljesen rendben is van, kerek egész, de azért kíváncsi lennék egy árnyalattal világosabbra pörkölve mit tudna. Tejes italban is jól vizsgázott, különösen a rövidebb műfajokban. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek.
Kávégép: La Scala Butterfly/ Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23
Weinmaker:
Rendkívül igényes csomagolásban érkezett a Herz pörkölő El Salvador single origin mintája. A csomagolás Red Dot díjat kapott, valóban nagyszerű. A narancssárga dizájn nekem bejön, és természetesen minden fontos infót megtudhatunk a csomagoláson levő címkéről. A fedél elég passzosan csatlakozik, és szelep is található a doboz alján. A kávébabok a közepesnél picit sötétebb, nagyjából egyenletes pörkölést kaptak, sérült, töredezett szemekkel nem találkoztam. Az őrlőt a joker fokozattól finomabbra kellett állítanom, hogy megfelelő lefolyást kapjak, nagyjából 25-30 másodperc környékén. Hőfok tekintetében az átlagos arabika tartományban érdemes próbálkozni, egyáltalán nem érzékeny a kávé, szóval csak bátran. A lefolyás szép volt, a krém mennyisége jó, és állagára, olajosságára sem lehet panasz, kitartott a fogyasztás végéig. Ízében a finom csokoládét aszalt gyümölcsös jegyek teszik kerekké (barack, szilva, mazsola talán). A háttérben némi citrus, mogyoró is feltűnik. A természetes édessége átlagosnak mondanám, visszafogott savasság mellett. Utóíze kellemes, koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Elsősorban eszpresszónak fogyasztottam, de tejes italokban is hozta az elvárható szintet. Azoknak ajánlanám, akik túllépnének a hagyományos olaszos vonalon, és kicsit izgalmasabb vizekre eveznének.
Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23
Név | Krém | Íz | Test | Ár | Össz: |
Rocketeer | 3 | 8 | 3 | 7 | 21 |
SicTransit | 5 | 6,5 | 4 | 6 | 21,5 |
Szabiakos | 4 | 7,5 | 4 | 6 | 21,5 |
Lorien | 4 | 7,5 | 4,5 | 7,5 | 23 |
Weinmaker | 4 | 8 | 4 | 7 | 23 |
Összegzés:
Figyelemfelkeltő, narancssárga fémdobozos csomagolásban érkezett a Herz pörkölő tesztkávéja, ami jelen esetben egy El Salvador single origin kávét rejtett. A doboz alján szelep, a címkén pedig minden fontos információ megtalálható volt. Bontáskor kellenes illatot árasztott. A babok közepes méretűek voltak, egyenletes közepesnél kicsit sötétebb pörköléssel. Sérült, töredezett szemeket nem találtunk. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy állítsuk be, hogy 25-30 másodperc körüli lefolyást kapjunk, amit jó eséllyel az alap értéknél finomabb irányú beállítás mellett kapunk. Hőfok tekintetében bátran próbálkozhatunk az arabika tartományon belül, mert ez a kávé nem érzékeny rá, így szabadon próbálkozhatunk, hogy kinek, melyik arca tetszik a legjobban. A lefolyás szép, a krém mennyisége nagyon jó, mennyisége és állaga is teljesen rendben van, szépen megfesti a csésze falát és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a csomagoláson feltüntetett jegyek meglehetősen pontosak. Aszalt, érett gyümölcsök, csokoládé, nádcukor, mogyoró, amiket felfedezhetünk, némi citrusos savasság mellett. A kávé természetes édessége átlagosnak mondható, savassága visszafogott. Koffeintartalmát nem éreztük jelentősnek, de ez ugye eléggé egyéni beállítottság függvénye. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, bár tejes italokban is hozta a kötelező szintet. Az újhullámos kávék kedvelőinek ajánljuk.






A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.