Egy apa-fia páros, akik akár Budapesten, New Yorkban, vagy El Salvadorban vannak, mindig a lehető legjobb minőségi zöld kávé után kutatnak. Közép-Amerika, így Guatemala, El Salvador, Costa Rica legjobb minőségű zöld kávé termesztőivel, farmjaival vagyunk 2005 óta közvetlen üzleti kapcsolatban, aminek az eredménye - a rengeteg élményen kívül - egy rendkívül stabil, és ami talán még fontosabb, közvetlen nyers kávé beszállítói kapcsolat méltányos kereskedelem révén. A Herz Coffee Roasters a márka milánói World of Coffee 2022-es sikeres bemutatkozását követően, 2024. június 27-29. között Koppenhágában rendezett World of Coffee 2024 show-n, a Roaster Village-ben mutatta be minőségi kávéit nagy sikerrel. 2024-ben a 250 g-os fémdoboz csomagolásunkkal megnyertük az amerikai Specialty Coffee Assotiation legrangosabb formatervezési díját a Packaging Design Award-ot. A World of Coffee 2024 koppenhágai Packaging Award első helye után, a márka a legrangosabb nemzetközi design díjaként számontartott - a Design Oscarja - Red Dot Packaging Design Award 2024-et is megnyerte. A nyerskávé beszerzéstől a gyártásig, minden a felügyeletünk alatt zajlik. Mit is jelent ez? Az adott régiót, ültetvény kávét mi választjuk ki, ezután a kávépörkölőnbe kerül, amit a saját receptúránk szerint dolgozunk fel, és profillal pörköljük le. Ezután követekzik a kávé feldolgozásánák különböző folyamata. Pörkölt babkávéinkat 200 g és 1000 g-os, aromatartó szeleppel és ziplock-al ellátott talpas tasakba csomagolunk, valamint ugyanez a kínálat 250 g-os nitrogénnel vákuumzárt fémdobozos verzióban is megtalálható. Továbbá az alumínium Nespresso kompatibilis kapszulákat is házon belül saját kapszulázó gyártósorral gyártunk, így folyamatosan tudjuk tartani a frisseséget, kontrolálni a minőséget, valamint az ökológiai lábnyomunkat is alacsonyan tudjuk tartani, mivel minden egy ház alatt, a magyarországi kávéüzemünkben történik, nincs kiszerevezett pörkölés vagy gyártás. A Carvalho Dias és Ottoni családok 1890 óta termesztenek kávét Brazíliában, Minas Gerais vidéken. A termesztőknek már a negyedik generációja folytatja a családi hagyományokat a régió kiemelkedő kávétermesztő területein található farmokon, köztük a Fazenda Rodomunhón. A birtok Alto Paranaíba-ban, Minas Gerais Cerrado régiójának legmagasabb részén található, mintegy 900-1050 méteres tengerszint feletti magasságban. Több mint 450 hektáron terül el, amelyből 316 hektáron mintegy 1,3 millió Mundo Novo, Catuaí, Acaiá és Icatú kávécserjéről szüretelnek - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Herz New York - Brazil Single Origin
Pörkölés ideje: Lejárat ideje: 2026.04.28, Csomagolás: 250g-os szelepes, konzerv csomagolás
Ár: 4.190.-Ft/200g, Forgalmazó adatai
Rocketeer:
Újabb fémdobozos kávé érkezett tesztelésre, ami ezúttal brazil, farmszelektált single origin, száraz fermentált eljárással feldolgozott. A csomagolás megbontása után tipikus arabikás illatokat éreztem némi szárított gyümölcsös tónussal. A pörkölés nagyjából közepes (árnyalatnyival sötétebb annál), egységes, a babok mérete enyhén változó. Égett, töredezett szemekkel nem találkoztam. Az elkészült eszpresszó kezdetben (első 2 nap) hozta az ízjegyeket, amik a dobozon szerepelnek: aszalt gyümölcsös (szilva) ízjeggyel nyit a kávé, közepes savassággal, megjelenik egy konyakosság, mellette a gesztenye és annak természetes édessége, érezhető még mogyoró, mandula/marcipán és csokoládé a lecsengésében. Az olajossága, krémje kezdetben megfelelő, nagyjából közepes volt. Testességét is közepesnek éreztem, az utóíze nem tartott hosszan, koffeintartalma nem volt jelentős. A probléma számomra az anyaggal ugyanaz, mint az utóbbi kávéknál: a gyors öregedés. Ez sajnos azt eredményezi, hogy nem tud konstansan ugyanolyan ízjegyeket produkálni (a gesztenye tűnt el elsőként), csak szűk időintervallumban. A szőkülés a lefolyás során egyre korábban jelentkezik, vizesedik a kávé. Ezért mindenképpen ajánlott az adagokra bontás és mélyhűtőben tárolás. Ez rányomja az elkészítésre is a bélyegét: a kezdeti dózisokat emelni kell az idő előrehaladtával: 19-20 g ajánlott (dupla esetén), a lefolyási időt a szőküléshez érdemes hangolni, általában 25-30 másodperc volt a megfelelő. A csapolási hőmérsékletre nem volt különösebben érzékeny, az ital mennyiségét érdemes a risztrettónyi mennyiséghez igazítani. Rég találkoztam olyan kávéval, amihez ennyire durva állásba kellett állítani az őrlőkéseket. Tejben átlagos volt, nem tűnt el benne, de a karaktere nem teljesen jött át. Ajánlom a kávét a haladó, újhullámos kávékat kedvelő home baristáknak.
Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19,5
SicTransit:
Herz New York másik tesztkávéja is a szelepes, fémdobozos csomagolásban érkezett - némi budapesti hőközlést követően - egyenesen Brazíliából. A doboz természetesen ezúttal is 250g 100% arabica kávét tartalmazott. A szinte teljesen egységes méretű szemek jól mutatják, milyen egy igazi dél-amerikai ültetvénykávé (egy farmról származó, azonos variánsú). Felbontás után azonnal megcsapott a brazil kávékra jellemző pirított magvas, grillázsos illat. A szemek pörkölése egységes, kb. közepes (9-11/16), ugyanakkor valószínűleg a fermentált feldolgozásnak köszönhetően elég világos és jóval sötétebb szemek is voltak benne. Sajnos törött szemek is jellemezték - még ha nem is túl sok, de különösebb keresgélés nélkül is észlelhető mennyiségben. Az első próbálkozásnál, az őrlő “szokásos” állásánál nálam elég lassú, csöpögős lefolyást produkált, szinte melaszos-ragacsos, nagyon koncentrált italt kaptam, ami ízben szépen mutatta a brazil kávék fő erényeit: elég édes, jelentős testű kávé, minimális savakkal, alacsony ízintenzitású csonthéjasokra jellemző ízek: gesztenye, mandula valamint a szokásos nugát, grillázs. Az őrlőt a nagyobb szemcséket eredményező állás felé mozdítva vallattam tovább a kávét, úgy szebb lefolyást kaptam. A kremája bődületes, vastagon bevonta a csészét, teljesen kitartott a fogyasztás végig is, sőt. A különböző csapolási hőmérsékletek nem nagyon befolyásolták az elkészült kávékat, e tekintetben is egy "felhasználóbarát" kávé, nem túl érzékeny a hő hiányára, vagy a túl meleg vízre. Durvább őrlemény mellett kotyogóban próbálva is szépen hozta a korábban megismert ízjegyeket. Risztrettóban is jól működik az alacsonyabb savassága miatt, és tejes italnak (cappuccinonak vagy latténak) elkészítve is kerek, harmonikus ízeket kapunk. A klasszikus ízvilág kedvelőinek ajánlom.
Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 21,5
Szabiakos:
Soron következő mintánk, ahogyan az előző is, díszdobozos csomagolásban a Hertztől érkezett. Az igényes csomagoláson a legfontosabb infók mellett szerepelt az is, hogy egy manapság népszerű fermentált feldolgozású tétellel lesz dolgunk, ami Brazíliából származik. Nyitás után egy viszonylag sötét pörkölés és ennek megfelelő illat fogadott. A darálót a joker állás köré beállítva, tankönyvi 25-30 másodperces lefolyási idővel és normál arabika hőfokkal kezdtem a kávé tesztelését. A dupla kosár egyébként nem kért sokat, így a szokásos 1:2-2.5-es aránnyal és 16 gramm kávéval dolgoztam. A kapott krém mennyiségével nem volt gond, ahogyan a testesség is rendben volt. Az ízekről azonban már nem teljesen mondható ez el. Habár rossz íz nem volt benne, de egy full alap brazil tétel köszönt vissza a csészéből, szokásos „csoki-mogyi” semmi extra ízekkel. Amivel a maga nemében semmi gond, de kissé eltúlozva ezt bármelyik nagyobb üzletben meg lehet kapni sokkal elérhetőbb áron, díszdoboz és fancy feldolgozás nélkül. Utóbbi amúgy teljesen okafogyott a sötét pörkölés miatt. A kapott ital savassága visszafogott, utóíze étcsokis, hosszan lecsengő. Tejes italként késztve hozta a kötelezőt. Ajánlani nehezen tudom az ára miatt.
Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19,5
Lorien:
A második Herz tesztkávé csomagolása illeszkedik a sorba, tetszetős külsejű, szelepes, dobozos forma, minden lényeges információt feltüntettek rajta. Bontáskor illata nagyon kellemes, a gesztenye dominál benne. A pörkölés közepesnél sötétebb, a szemek épek, olajkicsapódás nyoma nem látható. Közel normál, 18-19 grammos dupla dózis volt szükséges, az őrlőt a jokertől kicsit durvábbra kellett állítani a normál csapoláshoz, nálam ez volt a legjobb. Hőfok tekintetében bátran kísérletezhetünk az arabika hőtartományban bárhol jól működött. Lefolyása egyenletes, a krémje arabika viszonylatban mind mennyiségre, mind állagra jó, a cukrot süppedősen tartja. Ízeiben jól hozza az "észak-olaszos" brazil stílust, de nem a megszokott irányból, az étcsokoládés, kakaós jegyek mellett nagyon erőteljes a gesztenye, és kivehető még némi mazsolás-mandulás vonulat, a kortyot pedig enyhe, bogyósgyümölcsre hajazó kellemes savasság zárja. Mivel brazil kávéról van szó, megkockáztattam és kipróbáltam cukorral is: ezt igazából kár volt, mert a cukor nem tett hozzá semmit, sőt nélküle határozottabban jobb volt. Tejes italban hozta a kötelezőt. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek.
Kávégép: La Scala Butterfly/ Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21
Weinmaker:
A Herz Coffee soron következő tétele egy száraz feldolgozású brazil single origin tétel volt. A csomagolás, csakúgy, mint az előző mintánál a díjnyertes, szelepes, fémdobozos csomagolásban érkezett, és most is minden fontos információt tartalmazott. Bontáskor kellemes pörköltmagvas illat fogadott. A kávébabok mérete nagyjából egységes, míg a pörkölés a közepestől egy fokkal sötétebb. Sérült, töredezett szemekkel nem találkoztam. A lefolyást úgy állítottam be, hogy 25-30 másodperc alatt érkezzen az eszpresszónyi mennyiség a csészémbe. A lefolyás szép, a krém mennyisége, minősége és állaga nagyon jó. Kitart a fogyasztás végéig, szépen megfestve a csésze oldalfalát. Ízekben hozza a csomagoláson feltüntetett jegyeket: csokoládé, gesztenye, mandula, marcipán, pörköltmagvas, grillázsos formában. Az aszalt gyümölcsök csak halványan fedezhetőek fel, alacsony savasság mellett. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Utóíze kellemes, közepes hosszúságú, testessége jó. Elsősorban eszpresszónak fogyasztottam. Mivel én kedvelem a hagyományos ízvilágot, nekem tetszett ez a kávé, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy viszonylag gyorsan öregszik. A klasszikus ízvilágot kedvelőknek ajánlom.
Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22
Név | Krém | Íz | Test | Ár | Össz: |
Rocketeer | 3 | 7,5 | 3 | 6 | 19,5 |
SicTransit | 5 | 6,5 | 5 | 5 | 21,5 |
Szabiakos | 4 | 6,5 | 4 | 5 | 19,5 |
Lorien | 4 | 7 | 4 | 6 | 21 |
Weinmaker | 4 | 8 | 4 | 6 | 22 |
Összegzés:
A Herz pörkölő Brazíliából származó single origin arabika tesztkávéja a már jól ismert, prémium hatású, szelepes fémdobozos csomagolásban érkezett, minden fontos információval ellátva. A bontáskor jellemző, pörköltmagvas, grillázsos illat azonnal utalt a dél-amerikai eredetre. A szemek mérete jellemzően egységes, a pörkölés közepes és közepesen sötét közötti, egységes, olajkicsapódást nem tapasztaltunk. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt a joker őrlési beállításnál kicsit durvább szemcseméretre érdemes tekerni, úgy, hogy nagyjából 25–30 másodperces lefolyást kapjunk. A krém mennyisége bőséges, vastag, jó állagú, és végig kitartott a fogyasztás alatt megfestve a csésze oldalfalát. A hőmérsékletet viszonylatában, az arabika tartományon belül bátran lehet vele próbálkozni, mert egyáltalán nem kényes, felhasználóbarát tétel. Ízprofilját tekintve visszafogott savasság, közepes testesség és a klasszikus brazil jegyek jellemzik: csokoládé, nugát, pörkölt mogyoró, mandula, gesztenye, helyenként marcipán és enyhe aszalt gyümölcsös tónusok. A természetes édesség közepes, a korty zárása kellemes, hosszan tartó, étcsokis utóízzel. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de tejes italokban is kiegyensúlyozott, harmonikus ízélményt adott, valamint risztrettónak szintén jól működött. Összességében a klasszikus ízvilág kedvelőinek ajánljuk, akik egy jól elkészíthető, kiszámítható kávét keresnek – akár eszpresszónak, akár tejjel fogyasztva.






A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.