KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Lakat alatt a méregkeverő kávéautomaták

mérgező kávéautomatákAz uniós biztosok és munkatársaik hosszú sorokban várnak kávéjukra a büfék előtt, mivel ki kellett kapcsolni azt a húsz korszerű kávéautomatát, amelyeket januárban éppen a sorban állás megszüntetése érdekében telepítettek az EU központjába. A gépeket azért kellett lakat alá helyezni, mert tesztek bizonyították, hogy közülük 17 a megengedettnél nagyobb nikkel- és ólomtartalmú terméket állít elő a bedobott pénzért cserébe - idézi az EUobserver Dennis Abbott, az Európai Bizottság (EB) szóvivőjének nyilatkozatát.

A vizsgálatokat azután végezték el, hogy az egyik magas beosztású levéltáros fémízűnek találta az új masinák kávéját, és elküldött egy mintát hazájába, egy ausztriai laborba ellenőrzésre. A teszt kiderítette, hogy az adott kávéadag nikkeltartalma 175-ször, ólomtartalma 16 százalékkal volt magasabb a megengedett szintnél. Ennek hatására belső körlevelet bocsátottak ki a brüsszeli központban, amely arra figyelmeztette a tisztviselőket, hogy a túlzott nikkelbevitel bélrendszeri és bőrproblémákat okozhat. A színesfém 7-40 nap alatt ürül ki a szervezetből - folytatódott a levél -, attól függően, hogy mennyi jutott be belőle, illetve hogy milyen hosszú ideig volt kitéve a túlzott nikkelbevitelnek az ember. Ami az ólmot illeti, azzal kapcsolatban megnyugtató szavakat tartalmazott a körirat, amelyek szerint valószínűtlen, hogy a viszonylag alacsony plusz ólommennyiség bármilyen gondot okozhatna. Biztos, ami biztos, végül a levél megadta egy orvos nevét és telefonszámát, akihez panaszok esetén fordulhatnak az érintettek.

A darabonként 5-6 ezer euróba kerülő kávéautomatákat a Cimbali nevű olasz vállalat szállította. A cég közleménye szerint termékei megfelelnek minden rájuk vonatkozó nemzetközi szabványnak. Az EB szóvivője úgy véli, korai arról nyilatkozni, hogy az unió visszakérje-e a beszerzésre fordított százezer euróját, Günter Verheugen ipari biztos ugyanakkor azt nyilatkozta a Der Spiegelnek, hogy megrémisztette az eset, ám egyelőre nem tudja, melyik kollégája döntött a méregkeverő kávégépek vásárlásáról. A kisebb, egyszerűbb automaták, amelyeket korábban használtak, hiba nélkül látták el a dolgukat - tette hozzá. Az EU-szóvivő azonban elismételte, hogy a beszerzésre szükség volt, mert a megfelelő mennyiségű és gyorsaságú kiszolgálás hiányában a biztosok és munkatársaik azzal töltik a drága munkaidejüket, hogy a kávézók előtt várnak italukra.

Forrás: Napi Online