KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A férfiakra jobban hat a koffein

a kávé, koffein élénkítő hatásaNagyobb hatással van a férfiakra a kávé, ráadásul előbb is fejti ki élénkítő hatását, mint a nőkre - derül ki egy új kutatásból.

Már tíz perc után érezhető a kávé élénkítő hatása, ám a férfiakra jobban hat a koffein, mint a nőkre - állapították meg a Barcelonai Egyetem munkatársai. A kutatók 668 egészséges jelentkező közreműködésével végezték el a teszteket, a vizsgálatok eredményeit pedig a Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry című szaklapban tették közzé.

A kutatók arra kérték az önkénteseket, hogy igyanak meg egy hagyományos presszókávét, amelyben 100 milligramm koffein van vagy válasszák azt az italt, amely 5 milligramm koffeint tartalmaz. A szakértők arra voltak kíváncsiak, mennyi idő alatt és milyen sokáig fejti ki élénkítő hatását a vegyület.

Az eszpresszót elfogyasztó nőknél és férfiaknál tíz perc múlva már javult a teljesítőképesség, bár a vérben a koffein koncentrációja csak 45 perc után érte el a maximumot. A kutatók ugyanakkor megfigyelték, hogy az élénkítő hatás a férfiaknál nagyobb, mint a nőknél.

A koffeinmentes változatot elfogyasztóknál másképp alakultak a dolgok: a kávé, ugyan kisebb mértékben, de éberebbé tette az önkénteseket, hatása a nőknél volt erőteljesebb.

"Számos kutatás bizonyította már a koffein élénkítő hatását, de egyik sem vizsgálta még azt, hogy ilyen tekintetben van-e különbség a férfiak és nők között" - mondta Ana Adan, a vizsgálat vezetője.

Anna Denny, a Brit Táplálkozási Alapítvány munkatársa hozzátette: "E kutatás megmutatja, hogy az egyes ételek, és tápanyagok más-más hatással vannak a férfiakra és a nőkre."

Forrás: Inforádió