Változatos kávéízek az otthonunkban

Nyomtatás

ízesített kávéManapság egyre többen fogyasztják Magyarországon is a különleges ízesített kávékat. Míg 5-10 évvel korábban szinte csak presszó kávét, kapucsínót és tejes kávét ittunk, addigra mára egyre többen keresik a különböző ízes, alkoholos és több összetevős változatokat.

Ráadásul egyre inkább szokásunkká válik, hogy ezeket nemcsak a kávézókban, hanem otthonunkban is szeretjük fogyasztani. Egyre többféle kávé kapható hazánkban, mind az ízét, mind pedig kiszerelési formáját tekintve. Szép számban jelen vannak a boltokban az őrölt és az instant kávék, de egyre többen készítünk párnás, illetve kapszulás kávékat is a különböző speciális otthoni kávégépeken.

Az új kávézók megjelenésével hazánkban is kaphatóvá váltak a különböző ízű – például karamell, vanília, mogyoró, irish cream, menta – szirupok, amelyekkel az otthon készített tejes kávét tehetjük változatosabbá.

Aki szeret kísérletezni az saját maga is kipróbálhat az otthoni kávéhoz adni különleges ízeket: mi például a konyak, a különböző alkoholos likőrök, a csokoládé és gyümölcsök hozzáadását teszteltük.

Van­nak azonban ennél merészebb receptek is, ezekkel többek között a Nespresso baristái kísérleteztek. Ők kólás változatot is készítettek, de gesztenyepürés verzió és almás-gyömbéres gyógytea hozzáadásával főzött kávé is került a csészékbe. Bár­mennyire hideg van kint, az egyik kedvenc változat mégis a forró-jeges málnás kávé volt, amelynek a receptjét meg is osztjuk önökkel.

Forró-jeges málnás kávé
Hozzávalók: 110 ml Vivalto kávé (enyhén savas; dél-amerikai és kelet-afrikai arabica valamint brazil „dél-minas-i” kávé keveréke), 2-3 evőkanál tejhab, 1 gombóc málnafagylalt (ha nincs, akkor fagyasztott málnát keverhetünk vanília fagyival is), 1 friss, apróra vágott mentalevél.

Elkészítés: Készítsük el a tejhabot, adjuk hozzá a mentalevelet és tegyük félre. Készítsünk hosszú kávét egy pohárba. Fedjük be a kávét a mentaízű tejhabbal, és végül óvatosan adjuk hozzá a fagylaltot. Azonnal fogyasztható.

Forrás: Metropol