KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Sok kávét iszik? Ne csodálkozzon, ha hallucinál!

a sok kávé hallucinációt okozhatNagyobb eséllyel kezd hallucinálni, aki túl sok kávét fogyaszt - figyelmeztetnek kutatók. Ennek oka az lehet, hogy a koffein hatására megemelkedik a szervezetben a kortizol nevű hormon szintje.

Az egészséges férfiak és nők, akik naponta hét csészénél is több instant kávét isznak, háromszor nagyobb eséllyel látnak vagy hallanak a valóságban nem létező dolgokat, mint azok, akik csak egy kávét fogyasztanak el.

A Durhami Egyetem munkatársai 219 diákot kértek arra, hogy jegyezzék fel, mikor és mennyi - 45 milligrammnyi koffeint tartalmazó instant - kávét ittak. A kutatásban résztvevő önkéntesek azt is leírták, ha hallucinációk gyötörték őket. Azok, akik naponta több csésze kávét is ledöntöttek, jóval gyakrabban számoltak be ilyesmiről.

A kutatók úgy vélik, a hallucinációk azért jelentkeznek, mert a koffein hatására megnövekszik a szervezetben az egyik hormon, a kortizol szintje. Ezt a vegyületet akkor bocsátják ki a mellékvesék, amikor a szervezet stressz alatt áll.

Ha sikerül bebizonyítani, hogy a kávé és a hallucinációk kialakulása között van kapcsolat, akár új gyógymódok is születhetnek azok számára, akiket gyakran kínoznak ilyen jelenségek. Az eredmények segíthetnek például a skizofréniásoknak, gyermekmolesztálás áldozatainak, vagy azoknak, akik nemrég vesztették el szerettüket.

A brit ajánlások szerint naponta négy-öt kávé elfogyasztása biztonságos, a várandós nők azonban jobban teszik, ha nem fogyasztanak többet 200 milligrammnyi koffeinnél. Az otthon főzött kávéban csészénként 90, míg a nagy kávézóláncokban vásárolt italok akár 190 milligrammnyi koffein is lehet.

Forrás: Inforádió