Egy újabb Lidl-es kávé: Bellarom Coffee Espresso

Nyomtatás

bellarom coffee espresso kávétesztA Kávékorzó tesztcsapata sosem fér a bőrébe, és folyamatosan kutatja, és kóstolja az eddig ismeretlen kávékeverékeket. Az egyik tesztelő kapott ajándékba egy ausztriában a Lidl-ben forgalmazott Bellarom Espresso keveréket, amit felajánlott "közértes" kávétesztünk folytatásaként. Ezt a szemes kiszerelésű változatot itthon nem forgalmazzák (sógorknál érdemes keresni) , de őrölt, 200g-os fémdobozos kiszerelésben viszont a hazai Lidl üzleteiben is be lehet futni nagyjából 300 Ft körüli áron. A kávékeveréket 100% arabicának tűntetik fel, de szerintünk ez nem fedi a valóságot, mivel sikerült jópár robuszta szemet is felfedeznünk a kávébabok között. Aki nyomonkövette eddigi "közértes kávé" tesztjeinket, láthatta, hogy nem túl rózsás volt eddig a helyzet. Kíváncsian, és kissé félve vártuk hát a Bellarom tesztjét.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Bellarom Coffee Espresso

Ár: kb.8 Euro, Forgalmazó: Lidl
 bellarom coffee espresso teszt

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Monyesz/ Solis SL90
4
7
3
8
22
Blaze/Gaggia Classic-Iberital Challenge
4
5
3
9
21
Jobog/Saeco Crema bronzbojlerrel, OPV-vel ellátva, nyomásfokozó nélküli kar+Iberital őrlő
5
4
3
7
19
SiD/Olympia Express Club + Anfim Best, Quick Mill 0650 + Gaggia ipari őrlő
5
6
4
9
24


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Monyesz

A babok szépek, enyhény fényesek csak, méretük erősen változó. A pörkölés sem egységes. A crema nagyon szép, vastag, a cukrot jól tartja. A vezető íz egy malátás, édeskés íz, ami ugyanakkor nem teszi émelygőssé a kávét. A kávé nem elég testes, másik vonal – egy diós jelleg - csak lefelé szörföléssel jön elő, ami sokat javít az ízélményen. Savasságnak nyoma sincs, bár a kávé elvileg 100% arabica ! Minden napszakban fogyasztható, kellemes kávé, bár az íz tartósan nem marad a szájban. Kapucsínóként átlagos, a malátás íz nem ad elég hátteret a tejnek.

Blaze A kávébabok közepesen sötétre vannak pörkölve, noha előfordul a szemek között néhán világosabb darab is. Olaj alig van a felületükön.  Az örlemény illata malátás jellegű. A kávé krémje igen vastag, mogyoróbarna színű, a cukrot jól megtartja, kevergetés után záródik, nyomot is hagy a csészén. A kávé ízeben a babok illatához hasonlóan egy malátás íz dominál, melyet édeskés íz vesz körül. Utóíze enyhén füstös. A kávé ízhatásában a maláta domborít. Tejes italokban sem ugrik ki más, sajnos eléggé összeolvad a tejjel, de teljesen iható kapucsinót produkál.  
Jobog

Az olaszos neve ellenére német termék csomagolása kifejezetten ízléses. Ezt azért érdemes megjegyezni, mert sok finom itáliai kávét szinte méltatlan csomagolásban értékesítenek, mintha direkt tanítani akarnának: a belbecs a lényeg. A kávészemek némi olajos fényt eredményező, enyhe olaszos pörkölésen estek át. A termék csomagolása sehol, internetes leírásai mindenhol 100% arabicát jeleznek. A keverékben mégis kis robuszták láthatók a keverék max. 10%-áig menően.

A kávé krémje sötét, vastag de viszonylag illékony. Cukrot nem teszek az italba, ehelyett megfújom kissé, ha látni akarom a krém vastagságát és állagát. Ez nagyon dús, de viszonylag gyorsan eloszlik, és záródni sem igazán igyekszik. A hófehér pohárban szinte festőanyagként működik, sötét bevonatot képez az oldalfalon. Az ízek nem nyűgöznek le. Az íz spektrum egyik felén erős malátás íz, a másik felén arabicás jellemzők, amik a kellemetlen savanyúságig azért nem mennek el, viszont azokat a finomságokat sem hozzák, amiket a jó arabicáknak tulajdonítunk. (gyümölcsös, virágos, fűszeres stb. ízek) A két véglet között semmi. Ettől az ízek szétesők, a rendes olajosság ellenére sem testesek. Nincs harmónia az ízekben. Nincs igazán egyben a kávé.

Utóíze gyenge malátás, jóval később füstös és édes ízek jelennek meg. Magasabb hőmérsékleten bántóan savanyúvá válik. Alacsonyabb hőfokon készítve az arabicás ízek eltűnnek, a malátás íz megfáradva és kissé megédesedve egyeduralkodóvá válik. Így a szétesettség megszűnik és a testesség is megfelelő lesz, de ez az íz számomra nem valami finom, enyhén émelygős. Ristrettóként elkészítve az eddig leírt tulajdonságai fölerősödnek, de ettől nem lesz sokkal jobb nekünk. A malátásság eltolódik a pörköltmogyorós étcsokoládés ízek felé, az arabica tartalom így sem mutat minőségi többletet. Ízei továbbra is szétesők maradnak.A kávé tejjel egészen jó. A tej kitölti az ízskála hézagait, és egészen harmonikus, élvezhető italt ad. Nem kifejezetten rossz kávé, inkább csak erős hiányérzetet hagy maga után. Nincs igazán kitalálva ez a keverék. A csomagolást leszámítva:-))).

SiD A kávé középbarna és sötétebb olajos szemekből tevődik össze, nagyobb részben méretesebb arabikák, de akad bőven kis borsószerű robuszta is. Nagyon szépen, krémesen csapolódik és a tradicionális karos gépeken is jól csapolható, ami a kávé frissességét jelzi. Édeskés, karamellszirupos, égetett cukros alap íz jellemzi, enyhe malátás kísérő ízzel, magasabb hőfok esetén mokkás utóízzel. A drágább keverékekre jellemző mandulás ízt nem lehet belőle elővarázsolni és úgy általában túl sok izgalmat nem okoz. Nincs benne semmi játékos fűszeresség vagy gyümölcsösség, de ettől még egy egészen jó kávé, ha desszerthez nem is, de reggeli ébresztőnek mindenképpen ajánlanám. A kapucsínó teszten is átment, a tejjel nem került összeütközésbe.

bellarom coffee espresso kávébabokbellarom coffee espresso csapolásbellarom espresso kávé csapolás
bellarom espresso kávé la pavonibellarom espresso krémbellarom káv krém 

Összegzés: Közepesen pörkölt, és sötétebb, különböző méretű szemekből tevődik össze a keverék, felületükön kevés olajjal. A krém szép vastag, sötét, és erőteljes, a cukrot nagyon jól tartja, erőteljes barna színnel vonja be a csésze belső falát. Különféle hőfokon különböző ízeket produkál, így érdemes vele játszani, és lefelé szörfözni. Az ízvilág egy édeskés, malátás jellegű, ami mellett felbukkan a karamell és égettcukor, de a drágább arabica keverékekre jellemző játékos, fűszeres, gyümölcsös, virágos, mandulás ízeket ne is keressünk, mert ebben az árkategóriában ezt nem is várhatjuk el. Összességében a harmóniája meglepően jó, savanyúsággal nem találkoztunk. Testessége megfelelő. Utóíze elég hosszú, ahol egy kis kesernyésség és füstös íz is feltűnik. Tejes italokban elég jó, mivel a tej kitölti az ízskála hézagait, bár hajlamos túlságosan is belesímulni. Nem a különleges ízeket és extra élményeket keresők kávéja, de egy nagyon jó ár/érték arányú keverék, amit bátran ajánlunk kipróbálásra.


A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!