Lavazza kávékapszulás rendszer bemutató – Lavazza Blue

Nyomtatás
lavazza blue kávékapszulás rendszer bemutatóA kávékapszulás gépek bemutatása a Lavazza BLUE rendszerrel folytatódik. A Lavazza megoldása is műanyag kávékapszulákkal működik, akárcsak az előzőekben bemutatott Martello, viszont szélesebb kínálattal rendelkezik a rendszerhez elérhető kapszulák tekintetében, és többfajta géptípus közül is választhatunk pénztárcánknak megfelelően. Ráadásul a megvásárlás mellett, ha adott fogyasztást bevállalunk, akár ingyen is hozzájuthatunk a készülékhez, de ne szaladjunk ennyire előre.

A Lavazza BLUE

lavazza blue lb1000 kávékapszulás kávégépA Lavazza BLUE rendszerhez elérhető két modell közül a drágább LB 1000-es nagyjából 80.000 Ft-os árával a minden igényt kielégítő irodai gépet keresőket, és az igényes otthoni vásárlókat célozza meg, míg a jóval olcsóbb, kevésbé dizájnos LB 800-as típus, a kisebb irodákat, illetve a kifejezetten otthoni készüléket keresőket, 30.000 Ft körüli áron. A két készülék főként megjelenésében és a kezelés kényelmében tér el egymástól, de természetesen mindkettővel tökéletesen elkészíthetők a Lavazza BLUE kávékapszulák.

Mindkét gép saját víztartállyal (vízrákötést nem igényelnek), és gőzölési lehetőséggel (a tejes italokhoz: kapucsínó) rendelkezik, és tökéletesen beilleszthetők bármely környezetbe.

A bevezetőben már említettem, hogy lehetőség van a gépek ingyenes használatára is; havi 100-200 kapszula vásárlása esetén. Kisebb fogyasztás vagy otthoni használat esetén pedig megvásárolhatók, bérelhetők. Bővebb tájékoztatásért kattintson ide!

A Kávékorzó Magazin a Lavazza BLUE rendszer bemutatásához, a Pininfarina által kifejezetten a Lavazza számára tervezett LB 1000-es készüléket kapta meg a forgalmazótól, az Aygor - Lavazza-tól.

A több, mint száz éve működő olasz kávécég, a Lavazza és a világhírű tervező, Pininfarina együttmüködéséből született meg az LB 1000-es kávégép. Gondolom Pininfarina nevét nem kell bemutatni a kedves olvasóknak, de ha valaki mégsem ismerné elég annyi, hogy többek között a Ferrari és Maserati dizájnere.

A dobozt kibontva azonnal látszik, hogy az előzőekben miről is beszéltem. A gép valóban kellemes formatervű, eleganciát és masszivitást sugároz. Messziről a gép gyönyörű, de közelről nekem kissé műanyagos hatású. Súlya tekintélyes kb. 10kg, tehát nem kell attól félnünk, hogy egy óvatlan mozdulattal ledöntjük a helyéről. A magyarnyelvű használati útmutató lehetne jobb is, bár a gép kezelése, nem egy ördőngős dolog (főleg annak aki naponta találkozik kávégépekkel), de azért ennél többet vártam. Ráadásul a szövegben hivatkozott ábrákat sehol nem sikerült felfedeznem (ez lehet, hogy csak véletlen kimaradt a dobozból). Ebben a tekintetben a Martellonak be kell írnom egy nagy pirospontot, mert ott még a vízkőtlenítés folyamatára is kitértek a kezelési útmutatóban.

Ettől függetlenül a beüzemelés könnyen és gyorsan ment. A készüléket a hálózatra csatlakoztatva, és a vízszűrőt a víztartályba helyezve készen is állt, hogy beizzítsam.

lavazza blue lb1000 kávékapszulás gép kávékapszulákkalKávékapszulák

Mielőtt azonban megnyomnám a bekapcsoló gombot, had ejtsek néhány szót magukról a kapszulákról is. A Lavazza BLUE-hoz elég széles választékban találhatunk kapszulákat. Többféle eszpresszós (beleértve a hosszúkávés és koffeinmentes), teakapszula (a gyümölcsteáktól kezdve a kamilláig), illetve még leveskapszula közül válogathatunk. A választékot még kiegészíti az instant forró csokoládé és instant kapucsínó, amihez a tejkapszulát használhatjuk. A kávékapszulák 8-9 gramm frissen őrölt, pörkölt kávét tartalmaznak aromazárt csomagolásban (míg a szintén Lavazza rendszerébe tartozó Espresso Point kapszulák valamivel kevesebbet, nagyjából 7 gramm-ot). A kínálatban megtalálhatók a 100% arabica, illetve a magasabb robusta arányú, és koffeinmentes kapszulák is. A teljes kapszulaválasztékhoz kattintson ide!

A kávékapszulák leírása a forgalmazó adatai szerint:

lavazza blue kávékapszulákEszpresszó kávékapszulák:

Caffé Crema Dolce - valódi és tökéletes krémesség jellemzi a 100% arabicát tartalmazó kávéspecialitást. Előkelőség és krémesség.
Espresso Tierra - 100% arabica, a LAVAZZA Tierra program keretében, a fenntartható fejlődés előmozdításáért
Espresso Dolce - 100% arabica kávé a legjobb dél- és közép-amerikai fajtákból készült.
Espresso Intenso - egyesíti a kiváló dél- és közép-amerikai kávékat, a legjobb fajta indonéz robustával. 40% arabica és 60% robusta.
Espresso Ricco - az arabica és robusta kávé harmonikus elegye alkotja. 40% arabica, 60% robusta.
Espresso Decaffeinato - a legnemesebb kávéfajtákból speciális technológiai eljárássak készült koffeinmentes kávé. 100% arabica.

Hosszú kávé különlegességek:
Espresso Delicato - speciális kávéőrlemény, 100% arabica, bársonyos krémesség.
Espresso Amabile - 40% arabica és 60% robusta kávék tökéletes keveréke, Brazíliából és Dél-kelet Ázsiából.
Espresso Decaffeinato Soave - 100% arabica keverék kitűnő Brazil kávéból, speciális technológiai eljárással készült koffeinmentes őrlemény.


A kapszulák ára egységes és aszerint változik, hogy kihelyezett vagy megvásárolt gépről van szó. Ha a gép ingyenes kihelyezésben van, akkor 96 Ft  (ingyenes használat esetén a gépekhez egyéb járulékos szolgáltatások tartoznak, mint állandó garancia a gépekre, azonali cseregép biztosítása meghibásodás esetén). Ha pedig a gépet megvásárolják, a kapszulák ára 84 Ft.

Működés

lavazza blue kávékapszula behelyezésA bekapcsolás után hagytam néhány percig bemelegedni a gépet a megfelelő eredmény érdekében. Sajnos az LB 1000 nem tud forró vizet adni, így a csésze előmelegítéséről nekünk kell gondoskodni (erre a Martello sem volt képes), amit nem értek, hogy miért nem lehet megoldani (podos gépek esetebén nincs ilyen probléma). Triviális dolog.

A kezelése valóban gyerekjáték. A kapszulát csak egyféleképpen tudjuk a gépbe helyezni (bolondbiztos megoldás). Egy kis személyes dolog, hogy mennyire egyszerű a kezelés: a négyéves kislányom mikor meglátta a gépet egyből megmutatta, hogy „apa ez a gőzölés, és ez a kávé” (mit mondjak, szóhoz sem jutottam). Ezután már csak le kell zárni a kapszulanyílás fedelét, és az előlapon elhelyezkedő kis kart a kávéscsésze piktogram irányába elfordítani (a másik irány a gőzölés).

Néhány másodperc ( kb. 10-15) elteltével elkezd folyni ki a kávé, amit a kívánt szint elérésekor a kis karral leállíthatunk (figyeljünk a leállításnál mert a kar elzárásakor hajlamos kilövelni egy utolsó "kávésugarat" ami könnyen kifröccsenhet). A csapolás elindulása itt sokkal tovább tartott mint a podos gépeknél, vagy a Martelló kapszulás gépénél (ezeknél gyakorlatilag a gomb megnyomásakor már folyik is a kávé), és erőteljesebben, rövidebb ideig is tart az eszpresszóhoz szükséges mennyiség elérése. Valószínűsítem, hogy a várakozási idő alatt valamiféle előáztatásos rendszerrel dolgozik a gép. Összességében rendben van a 25-30 másodperc csapolási idő. A folyamat elején jön egy kevés kávé, majd utána szinte csak krém, ami igen látványos, ám nem marad meg az egész, hanem a szétválás után megközelítőleg egy centi vastag krém marad az ital tejtején, ami elég tartós, és bírja a cukor és megkeverés próbáját, valamint a kávé elfogyasztásáig megmarad.
lavazza blue kávékapszula csapolás kezdetelavazza blue kávékapszula felturbózott krém
lavazza blue kávékapszula krém szétválás utánlavazza blue kávékapszula krém tartja a cukrot

A csészéket csapolás előtt mindenképpen célszerű előmelegíteni (mondjuk mikróban vízzel), mert ellenkező esetben a kapott kávé gyorsan elhűl. A gépen a pohár méretének megfelelően tudjuk állítani a pohártartó tálcát, így szinte bármilyen méretű poharat vagy csészét használhatunk.

lavazza blue használt kávékapszulákTermészetesen kapucsínó készítésére is lehetőségünk van. Ekkor a kávé elkészítése után, vegyük el a csészét, majd fordítsuk el az előlap kapcsolót a gőz jelzés irányába, és várjuk meg míg a csőben levő víz eltávozik. Ezután hajtsuk ki csak a kart, és merítsük a hideg tejet tartalmazó edényünkbe, majd gőzőljük a kívánt eredmény eléréséig. Ez a művelet picit nagyobb odafigyelést igényel ha igazán jó tejhabot szeretnénk készíteni, mert könnyen csak erőteljesen felfújt tejhabot csinálunk, és nem selymes mikrohabot.
Az eszpresszókapszulák elég jó eredményeket produkáltak (a Caffé Crema Dolce tetszett talán a legjobban, illetve nagyon jó a koffeinmentes is), akár eszpresszónak, akár kapucsínónak próbáltam, kellemes, élvezhető ízeket nyújtottak. A kifezetten hosszúkávénak ajánlott kávékapszulák viszont számomra kevésbé voltak meggyőzőek. A teakapszulákat nem próbáltam, így azokról nem tudok nyilatkozni.

Amit meg kell még említenem, és nem elhanyagolható tényező, hogy a készülék tisztítása, rendkívül könnyű. Az elhasznált kávékapszulák egy gyűjtőtartályba kerülnek (kb 10 kapszula fér el benne), aminek a megtelését a gép kijelezi. A használt kapszulák a tartály kiemelésével egy mozdulattal eltávolíthatók, és a tartályt pillanatok alatt ki tudjuk öblíteni.

Összességében azt mondhatom, hogy a Lavazza BLUE LB1000 egy rendkívül egyszerűen használható, igazán felhasználóbarát készülék.

Értékelés

A Lavazza BLUE rendszer elég jól szerepelt. A tesztelt gép masszív, viszonylag csendes, és jól összerakott berendezés benyomását keltette. A formavilág igényes, bárhol megállja a helyét. Aki vásárláson töri a fejét, és nem szeretne komolyabb összeget leszurkolni egy kávégépért, annak tökéletes megoldás lehet még a kisebb modell, az LB 800-as. Ha valaki kapszulás rendszerben gondolkodik mindenképpen érdemes kipróbálni, és megkóstolnia a Lavazza BLUE megoldását is, mert a kávékapszulák jó minőségűek, és áruk is elfogadható szinten mozog, ráadásul megfelelő mennyiségű fogysztásnál, ingyen is hozzájuthatunk a készülékhez.

A kávékapszulás rendszerek jók, és teljesen élvezhető  minőséget produkálnak ( a Lavazza BLUE hozta egy podos géppel készített kávé szintjét), de fogadják meg a tanácsunkat, hogy feltétlen kóstolják meg a kiszemelt kávékapszulás rendszerhez kapható választékot, mert ezek nem kompatibilisek egymással, vagyis a Lavazza készülékébe nem jó más gyártó kapszulája, és fordítva!

Ez alól egyedül az E.S.E podos gépek kivételek, mivel az E.S.E. rendszer egy szabvány, így azokba a gépekbe, bármely gyártó ilyen jelzésű terméke használható.


Utólagos vélemény:

A teszt után az ismerkedésünk nem fejeződött be, és a többszöri kóstolás eredményeként nyugodt szívvel merem ajánlani bárkinek, aki amúgy sem cserélgeti állandóan a kávéit. Az eszpresszó kapszulák nagyon korrektek, és kapucsínónak, tejes italoknak kifejezetten finomak.