Buscaglione Soalto: megkóstoltuk

Nyomtatás

buscaglione soalto kávétesztStefano Palombini családja 1939 óta vesz részt a kávé import és pörkölés üzletben Római székhelyűek, de a kávé szenvedélyt és kultúrát a világ számos országában (25 országban) terjesztik A 2006-os piaci változások hatására a Sistema Espresso Italiano megteremtette az új globális piac támasztotta igényekre a választ, mindig szem előtt tartva a legkiválóbb olasz tradíciót. A Buscaglione Soalto különleges Puerto Rico-i, Brazil és guatemalai arabikák egyvelege egy kis ázsiai és közép-amerikai robusztával keverve adja a testes kávé zamatot és visszatérő gyümölcsös utóízt. Azonnal kiderül, hogy mit sikerült előcsalogatnunk ebből a kávékeverékből.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.


A Buscaglione kávé hivatalos forgalmazójától a Sistema Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Buscaglione Soalto

Ár: 5200 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 buscaglione soalto kávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
5
7
4
5
21
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
5
3
4
15
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
4
5
2
5
16
Jobog/Saeco Crema bronzbojlerrel, OPV-vel ellátva, nyomásfokozó nélküli kar+Iberital őrlő
4
7
4
6
21
SiD/La Pavoni Europiccola+Olympia Express Club+ Gaggia ipari őrlő
5
7
5
7
24


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Érdekes keverék, rendkívül érzékeny a készítési hőfokra. Alacsony hőmérsékleten jellegtelen, kesernyés, magasabbra véve könnyebben megég, mint amivel eddig volt dolgom, tehát vigyázzunk vele! Ha megfelelően elkapjuk az általa elvárt hőfokot, kellemes kávé. Krémje olajos, vastag bőrszerű, kevergetés után záródik, és a pohár oldalára rakódva a fogyasztás végéig megmarad. Az íze kellően testes, pörkölt magvas, mokkás, kis mandulaaromával. Érdekes ízek jönnek elő belőle, ami egy kicsit mássá teszi a többi keveréktől. Finom, érdemes kipróbálni!
Monyesz

A pörkölés színe változó, de a sötét dominál, a babokon olajos fényesség csillog . Közepesen vastag crema, a cukrot jól tartja, süllyedés után záródik. A vezető íz egy lágy étcsokis íz. További ízeket előcsalni magasabb hőmérsékletű lefőzéssel -ekkor lágy gyümölcsös utóízt -, vagy a darálást túlfinomítva, ekkor enyhe földimogyorós utóízt kapunk. A kávé testessége hagy kívánnivalót maga után. A kávé a lágyabb ízek kedvelőit tudja kielégíteni. Normál lefőzés esetén az alapíz mellé nem társulnak más ízek. Ha egy lágyan ringatódzó gondolán fogyasztja az ember ezt a kávét, akkor teljesen harmóniát érezhet. Másik oldalon viszont a többi íz hiánya ellaposítja a kávét, a nem túl erőteljes csokis ízvilág mellett a kávé nem tud felmutatni érdekesebb ízeket, amik feldobnák, így kicsit unalmassá válik a fogyasztás végére. Ugyanakkor semmilyen bántó íz nem jön elő, ami mindenképp értékelendő tulajdonság. Desszertkávé jelleggel érdemes lehet fogyasztani. Semmilyen bántó íze nincs, ugyanakkor nem hagy olyan ízélményt maga után, amiért az ember ismét megkívánná. Tartósan csak a csokis íz marad a szájban. Kapucsínóként sem nyújt különlegeset.

Blaze

A kávébab nagyon sötétre van pörkölve, igen olajos a felületük, illata csokoládés. A krémje megfelelő vastag, mogyoróbarna színű. A cukrot megtartja, kevergetés után záródik, szép olajos nyomot hagy a csészén. A kávé étcsokis-mogyorós ízű , cukorot adva hozzá gyümölcsös, mézes íz amit kapunk. Utóíze füstös, kissé kesernyés jellegű.  Eszpresszónak az én izlésem szerint tulságosan sötétre van pörkölve, tejes italokban talán több élményt képes adni.  Kellemes, azonban nem testes kávé.

Jobog

A babok között szerény robuszta hányad. A pörkölés sötét, olajos fénnyel a szemek felszínén. A krém kellően vastag, de nem igazán tartós. A kávé olajossága az előző keverékhez képest emelkedett. Az ízek erősek, rendkívül koncentráltak, összefogottak. Édeskés dió, maláta és mokka keveredik benne. Nehezen elkülöníthetőek az ízkomponensek. Az ízek nem foglalják el a paletta széles területeit, inkább keskeny sávban koncentrálódnak és ott nagyon intenzíven, szinte már csípősségig menő erővel fejtik ki hatásukat. Az utóíz erős és tartós, a fogyasztás ízeit őrzi, csak jó idő múlva bukkan fel, majd válik dominánssá a kissé dohányos füst íz. Az ital testességét közepes-jóra értékelem. Ez némileg ellentmond a várakozásoknak, amik az erős íz-tartós utóíz-jó olajosság adottságokból fakadhatnak. Nekem az izspektrum széles bejáratlan területei miatt nem kelt tökéletesen testes hatást. Ahogy a robuszta hányad, úgy a koffein tartalom is csökkent az előző Buscaglione keverékhez képest. Ristrettóként az amúgy is koncentrált ízek kissé karcossá válhatnak. Tejjel is finom.

SiD

Ez a Buscaglione keverék hasonlóan sötét, olajosra pörkölt, mint az előzőleg tesztelt Oro. A tesztet most kizárólag hagyományos, karos presszógépekkel készítettem. A Pavonival párszor sikerült "megégetnem". A keverék érzékenynek bizonyult a csapolási hőmérsékletre, könnyen előjöttek kesernyés ízek. A krémje most sem okozott csalódást, hasonlóan vaskos, mint az előzőleg tesztelt változaté. A kávé hasonló ízvilágot ad, mint az Oro, tehát erősen pörköltes karakterű, kakaós, pörkölt földimogyorós tónusokkal, de hordoz magában egy kevés gyümölcsösséget, mely nem citrusos, inkább mazsolás jellegű. Emellett feltűnik egy fűszeres íz, ami leginkább szegfűszegre, szegfűborsra emlékeztet engem.


buscaglione soalto kávébabokbuscaglione soalto csapolás naked portafilterrelbuscaglione soalto csapolás solis sl90-el
buscaglione soalto eszpresszóbuscaglione soalto kávé krémbuscaglione soalto kávé csapolás

 

Összegzés: Hasonlóan sötét pörkölésű mint a Buscaglione Oro, enyhe olajossággal a kávébabok felületén. Krémje erőteljes, mely a cukrot jól tartja, és szépen megmarad a kávé fogyasztása közben. Erőteljes kakós, étcsokis karakterű, pörkölmagvas, mandulás, mokkás beütéssel, és némi gyümölcsösséggel. Fel kell hívnunk a figyelmet, hogy a Soalto egy nagyon kényes keverék, amely rendkívül érzékeny a készítési hőfokra. Magasabb hőmérsékleten hajlamos a megégésre, alacsony hőmérsékleten pedig könnyen egysíkúvá és jellegtelenné válik. Ha azonban megfelelő hőmérsékleten kapjuk el, egy nagyon kellemes italt csapolhatunk belőle. A kávé megfelelő testességű és tartós útóízű, melyben megjenik egy kis füstösség is. Eszpresszónak vagy kapucsínónak ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!