KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Igazolták az esti kávé káros hatásait

esti kávéfogyasztás káros hatásaiAzok, akik este azért isznak kávét, hogy az éjszakai műszakot, vagy tanulást jobban tudják végezni, alaposan lecsökkentik a munka utáni alvás pihentető hatását.

A kávé közismert élénkítő hatását világszerte több milliárd ember próbálja hasznosítani. Ismert hatásai közé tartozik az álmosság csökkentésén kívül az elalvási idő, valamint az alvás közbeni felébredések gyakoriságnak növelése és csökkenti a mély alvás idejét. A kávézás éjszakai munkára és az azt követő nappali alvásra gyakorolt hatását vizsgálták a Montreal Egyetem kutatói. "Igazoltuk, hogy a kávé káros hatásai sokkal erőteljesebbek az éjszakai műszakot követő alvás esetén, mint az éjszakai alvás előtt este fogyasztott" - mondta a kutatócsoportot vezető Dr. Julie Carrier.

A jelenség hátterében az állhat, hogy a koffein a nappali alvást annyira felületessé teszi, hogy a szervezet belső órája a normál napi ritmusnak megfelelően felébreszti az embert. A vizsgálat úgynevezett kettős vak próba volt, melyben sem a résztvevő, sem a kísérletező nem tudja, hogy hatóanyagot ad-e a résztvevőnek, vagy sem.
A kísérletet 34 koffeinfogyasztó részvételével végezték, közülük 17 követte a normál napi ciklust (alvók), és 17-en éjszakai alvásmegvonást követően nappal próbáltak aludni (dolgozók). A résztvevők alvás előtt 3 és 1 órával kaptak egy kapszulát, mely vagy 100 mg koffeint, vagy laktózt tartalmazott. Az eredményeket összesítve kiderült, hogy az úgynevezett lassú hullámú alvás első fázisa fokozódott, a második csökkent mindkét csoportban. Az alvási időtartam és a REM fázisa azonban csak a koffeint kapó csoportban csökkent.

Forrás: Medipress