Molinari Costarica Arabica SHB podos kávéteszt

Nyomtatás

molinari costarica arabica shb podos kávétesztA Molinari Gourmet pod szériáját az egyedi kávé termőterületek szerint készítették, vagyis nem különböző területetkről származó kávékeverékekről van szó, hanem egy-egy terület egyedi ízvilágát zárta tasakba a gyártó. A Guatemala után a Costaricát vettük elő. Costa Rica tápanyagokban gazdag vulkanikus talaján termesztettek először kávét a közép-amerikai országok közül. Csak Arabica kávét termesztenek, a robuszta termelése törvénybe ütköző cselekedet. A legjobb kávékat itt is SHB jelöléssel látják el, ami minimum 1500 méter tengerszint feletti termelést jelent. A világ egyik legismertebb különleges minőségű kávéja szintén itt terem: a La Minita Tarrazu csak korlátozott mennyiségben elérhető. Az itt termő kávék selymesek, megfelelően telt savakkal rendelkeznek, testesek, és nagyon jó minőségűek. Mindezek után, gondolom érthető, hogy nagy kíváncsisággal bontottuk fel a podos tasakokat és kezdtünk bele a kóstolgatásba.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Molinari kávé hivatalos forgalmazójától a Miramax Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás ( podhoz mérten viszonyítva) :

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bovebben itt olvashat!


Kávé típusa: Molinari Costarica Arabica SHB pod

Ár: 107 Ft/db, Forgalmazó adatai
 molinari costarica arabica shb csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Jobog/SGL Podstar
4
10
4
10
28
MrB/Euromatik
4
8
4
7
23
Weinmaker/Grimac Dada
4
8
4
9
25


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Jobog

Az egyik kedvenc pod kávém került terítékre, lássuk mit produkál a mostani tesztben? A kávé krémje jó egészséges mogyoró színű, megfelelő mennyiségű és kellően tartós. Íze édes nagyon kellemes gyümölcs ízekkel játszó karamelles-mokkás. A méz is érezhető, és egy olyan finom íz, amitől édes virágokra gondolok, holott amúgy nemigen fogyasztok ilyesmit. Talán a gyermekkori akácvirág kóstolások emlékét idézi. Utóíze az édes mokkás-gyümölcsösből indulva egyre édesedő, egyre erősödő majd túlsúlyra jutó gyümölcsösséggel. Olajossága jó, kellően testes. Ez is egy olyan kávé, melynél az utóíz ugyanolyan élmény, mint a kávé fogyasztása maga. Összegezve: nem csalódtam kedvencemben, ez egy kiváló kávé azokkal a gyümölcsös jegyekkel melyeket magam nagyra értékelek. A legjobbak között tartom számon.

MrB

Összességében egy kellemes day-time kávé, a Guatemalánál erősebb savanyú jelleggel. Olyan, mintha egy Oro lenne, annak robusta tartalma nélkül. Kiugró, uralkodó ízektől mentes (leszámítva a savanykás alapízt). Aki szereti az arabicához kötheteő savanykás világot, annak tökéletes day-time kávé. Cukorral átcsap savasba, üresen tejjel tompuló savanykás ízekkel, de nem eltünővel. Talán legjobb arcát cukorral tejjel hozta, egy kellemes desszertkávé jelent így meg, mely végig tudatta, arabica. Cremaját tekintve egy árnyalattal a Guatemala alatt jár, de még nincs miért szégyenkeznie.

Weinmaker Szép mogyoróbarna krém, amely a cukrot rövid ideig tartja. Íze először mokkás-karamelles, folyamatos kiédesedéssel, majd a karamell íz győz, és feltűnnek a gyümölcsök. Egy nagyon kellemes kávé, amit szívesen fogyaszt az ember. Testessége jó. Utóíze erőteljes, és hosszú, de itt a mokkás ízek dominálnak jobban az aricás gyümölcsösséggel, és a karamell csak felbukkan, majd eltűnik. Ebben a hosszú utóízben érződik némi füstösség, de nem kellemetlen. Bátran ajánlom tejes italokhoz is, de tökéletes risztrettónak vagy eszpresszónak is.

molinari costarica pod csapolás molinari costarica shb podos kávé csapolás
molinari costarica shb pod krémmolinari costarica pod eszpresszó

Összegzés: A Molinari Costarica Arabica SHB kávéja tovább öregbítette a márka jóhírét. Megfelelő krémmel, és testtel rendelkezik, ízében pedig nagyszerű harmóniát alkotnak a mokkás, karameles, gyümölcsös aromák, és egy kellemes élménnyel gazdagítják a kóstolót. Az különféle ízek ízek a kóstolás folyamán játszanak a kóstolóval. Utóíze hosszú, tartós, és erőteljes. Mokkás jelleggel indul, majd érvényre jut a gyümölcsösség, de a mokkás ízvilág végig megmarad. Bátran ajánljuk bárkinek, akár risztrettónak, akár eszpresszónak, de nyugodtan készíthetünk belőle kapucsínót abban is nagyszerűen szerepel. Helye van a podos gyűjteményben.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
Mondja el véleményét fórumunkon!