Illy Espresso sötét pörkölésű (fekete dobozos) kávé

Nyomtatás

illy espresso fekete kávétesztAz illy komoly hírnevet szerzett már a kávékutatás, és technológiai fejlesztés területén. Egyedülálló csomagolástechnikát fejlesztettek ki a kávé minőségének megőrzése érdekében. A kávékeverék különböző földrajzi területekről  származó de kizárólag arabica kávéfajtákból kerül összeállításra.  A legjobb minőségű nyerskávék kiválasztása után a leszüretelt  és gondosan tisztított  zöldkávét nagyteljesítményű gépek válogatják át szemenként, kiszűrve az éretlen, vagy más  okból nem tökéletes szemeket.  A válogatást követően a kávét pörkölik, majd  levegő segítségével hűtik le, korlátozva ezzel a kávé nedvességtartalmát. A friss pörkölt kávét az illy cég saját szabadalma szerint  túlnyomáson, a levegő oxigénjének kizárásával csomagolják, így az az elkészítésig megőrzi pörköléskori frissességét. A túlnyomásos csomagolás lehetővé teszi, hogy a pörkölést követően  a kémiailag rendkívül instabil  aroma anyagok nem távoznak a felszabaduló gázokkal, mint más csomagolási technológiáknál, hanem  a felhasználáskor  megjelennek a csészében. Az illy összes termékénél ugyanazt a keveréket használja, eltérés csupán a pörkölés erősségében adódik, amely közepes vagy sötét. A sötétebb pörkölésű kávé fekete jelzésű csomagolást kapott. Nézzük mennyivel hoz másabb ízvilágot ez a blend.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az illy kávé hivatalos forgalmazójától, az Espresso Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Illy Espresso sötét pörkölésű (fekete dobozos) kávé

Ár: 8230 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 illy espresso sötét pörkölésű kávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
2
8
4
5
19
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
7
3
 4
 17
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
3
6
3
5
17
Jobog/Faema Familyr+Iberital őrlő
2
7
3
4
16
SiD/La Pavoni Europiccola+Olympia Express Club+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
3
6
2
2
13


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Sötétebb pörkölés és máris rendbejött a presszógépem. A piroshoz képest nagyságrendekkel könnyebb kihozni a keverékből ami benne van. A krémje hasonlóan vékonyka, kevergetés után zárul, de nem tart ki fogysztás végéig. Az íze letisztult, harmónikus, ugyanakkor erőteljes. Lágy kesernyésség, mellette savanykás gyümölcsösség, a háttérben itt is enyhe mandulával. A savanykásság másabb mint a pirosnál, nem zavaró,  egészen egybeolvad. Utóíze arabikásan kellemes, kesernyés, fanyarkás. Kapucsínónak is jó, de inkább eszpresszónak ajánlanám. Lehet reggel, ebéd után, és akár lefekvés előtt is fogyasztani. Reggel azonban mindenképpen duplát, mert nem egy koffeinbomba. Én azt nem értem, hogy miért CSAK a pirosat lehet kint látni a közértpolcok 90%-án?!?

Monyesz

A pörkölés kellemes füstös illata árad ki a dobozból, a babok szépek, a pörkölés eszpresszónak megfelelő képet mutat. A felbontás után viszont a kávé viszonylag gyorsan öregszik. A keverék ízében tükrözi a külső szemrevételezést pozitív tulajdonságait. A crema ugyan csak gyenge közepes, de a 100% arabica tartalom miatt ezt nem igazán nem lehet felróni hibának. A színe melegséget sugárzó, világosabb árnyalatú mogyoróbarna, a cukrot kicsit képes csak megtartani, a csésze falára vékonyan tapad csak fel. Szerencsére e mellett a pörkölés mellett a savanyúság nem érzékelhető. Erőteljes a kakaós íz, a kakaós jellegű keserűség, ami mellett a pörköléstől kapott füstösség is érezhető. Utóízként a enyhe karamelles jelleg érződik. Bár a risztrettó nem tartozik a kötelező versenyszámok közé, de véletlenül sikerült egy valódi, lassú lefolyású risztrettót főzni, ami alapján állítom, hogy a kávét érdemes (dupla) risztrettóként fogyasztani inkább, mint sima eszpresszóként ! Kapucsínóként a kávé egy nagyon finom kakaós tejjé alakul át, a legjobb minőségű kakaókkal vetekedő ízt produkál. Nem klasszikus kapucsínós ízvilág, de jó !
Ez az Illy már képes eszpresszó jellegű italként helytállni, mindenképp érdemes megkóstolni, bár én még mindig túlárazottnak érzem.

Blaze

A kávébab sötétebb pörkölésű mint az előző, kevés olaj már van a felületükön, illata kellemes, enyhén dohány ízű, csakúgy mint az örlemény illata. A kávé krémje közepes, mogyoróbarna színű.
A cukrot nem igen tartja, kevergetés után nem jellemző, hogy szépen, egyenletesen záródna. Ellenben szép lenyomatot hagy a csészén, felkúszik az oldalára. Az ízében a marcipán-mandula-gyümölcs vonulat domborodik ki, szinte semmi savanyúsággal.  Utóíze dohány ízű, viszonylag hosszan tart.  Eszpresszónak, risztrettónak kellemes.  Tejes italokban is tud érvényesülni a marcipános ízvonalnak köszönhetően. Aki szereti az ilyen marcipános ún. „desszert” kávét , annak nagyon sok örömet okozhat ez a kellemes kávé.  Reggeli koffein bombának nem ajánlható azonban.

Jobog

A kávé esetén igaznak bizonyult a gyártó állítása, a csomagolás a pörkölés utáni állapotot őrzi. Ennek megfelelően a doboz bontása után a kávé sebesen változtatta ízét, állagát és őrlés igényét. A 25 dekás doboz tartalmát négyfelé porcióztam, ebből hármat az andrew által leírt módszerrel dupla vákuumos tasakokban a dobozba visszazártam, egy rész pedig a darálóba került. Vagyis amennyire lehetséges, óvni próbáltam a kávé frissességét. A kibontás után azonnal elkészített kávé pompás, krémesség, testesség és ízek vonatkozásában maximális pontszámot érdemelt. Valóságos krémorgia, íze tiszta étcsokoládé a magas kakaótartalmú, minőségi fajtából, testessége kiváló, az ital sűrű állagú. Utóíze finom étcsokoládé.
Sajnos ez a kiváló állapot gyorsan, egy-két nap alatt eltűnt, íze átlagos jóra váltott. A tiszta csokoládé íz eltűnt, helyette csokis, füstös, diós, mokkás aromák keverékét kaptam. Krémje vékony sötét mogyorószínű. Eltűnt a kezdeti sűrű állag is. Az utóíz nem igazán finom, benne egyre határozottabb füstös jelleg került előtérbe. Olajossága szerény átlagos, testessége némileg jobb a piros dobozos anyagénál. Még mindig egy jó átlagos kávé, de a kezdeti varázslat visszavonhatatlanul tovaszállt. Ristrettónak így már nem érdemes, nincsenek olyan nagy értékű ízek, amiket érdemes volna koncentráltan élvezni. Kapucsínónak is szerény jó átlagot hoz. A fogyasztás egy kiváló alternatívája, ha nagyobb társaságot várunk, étkezés után a frissen bontott doboz kávéját elkészítve elsőrangú prémium minőségű itallal kínálhatjuk vendégeinket remélhetőleg a doboz tartalmának nagyobb részét azonnal el is fogyasztva. A másnaposság nem csak általában, de ennél a kávénál is kerülendő.

SiD

A pirosfedeles változathoz képest valóban sötétebb ennek a kávénak a pörkölése, néhány szemen már látható kicsapódott olaj és az illata is füstösebb, ami eszpresszókészítés szempontjából jó előjel. A kávé mintaszerűen elkészíthető, a karos gépek is tolerálják, de nagyon magas vízhőfokot és stabil hőháztartást igényel. Ideális esetben szép mogyoróbarna, enyhén tigrismintás krémet produkál, mely tipikusan arabikás, azaz nem túl olajos vagy vastag, de azért a cukor nem esik át rajta, azt süppedősen nyeli el. A kávé tejcsokis, karamellás alapízű, keserűmandulás utóízzel, kellően rövidre csapolva egyáltalán nem savanykás. Fogyasztás után enyhén kesernyés, mokkás szájízt hagy maga mögött. A kávé testesnek nem mondható, inkább amolyan cukrászdai desszertkávé hangulata van. Figyelem, ez egy nagyon érzékeny keverék: a csapolási hőfok, ha nincs precízen belőve, akkor könnyen beüthet egy grapefruitos kesernyés-savanyúság az egyébként kellemes ízek közé. Ennek az érzékenységnek köszönhető, hogy az Illy Espressamente kávézókon kívül nagyon kevés helyen tudják jól elkészíteni ezt a kávét.
Nálam egyébként risztrettónak érvényesült leginkább. Tejes italok alapjának kitűnő.


illy espresso sötét pörkölésű kávébabokilly espresso sötét pörkölésű kávé csapolásilly espresso fekete dobozos eszpresszó
illy espresso sötét pörkölésű kávé krémilly espresso sötét pörkölésű kávé eszpresszóilly espresso fekete dobozos kapucsínó és eszpresszó 

Összegzés: Gyönyörű, professzionális csomagolás. Sötétebb pörkölésű keverék, a babok a friss pörkölés illatát árasztják, köszönhetően a túlnyomásos csomagolásnak. A krém szép mogyoróbarna, nem túl vastag, a cukrot alig-alig tartja. Ez a keverék is nagyon kényes a készítési hőmérsékletre, akárcsak a világosabb pörkölésű változat. Érdemes magasabb hőmérsékleten elkészíteni, ekkor jobb italt kaphatunk belőle. Tejcsokis, karamellás, marcipános, földimogyorós ízek, melyben savanyúság nem tapasztalható. Testessége átlagos, utóíze kellemes, elég hosszú, mokkás jellegű, enyhén kesernyés, némi füst ízzel. Jól szerepelt risztrettónak, eszpresszónak és tejes italok alapjaként is, így bárminek nyugodtan elkészíthetjük. Egy kellemes kávé, amivel leginkább az illy saját webshopjában találkozhatunk, mert sajnos a boltok polcain csak az enyhébb pörkölésű változatot látni.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!