Bravos Espresso kávéteszt

Nyomtatás

bravos espresso 100% arabica kávétesztA Mocca Negra Zrt. 100%-ban magyar tulajdonú cég, mely 1991 óta meghatározó szereplője a magyarországi kávépiacnak, és kizárólagos forgalmazója a mindenütt és minden kategóriában megtalálható, megújult portfoliójú, a Multifood Kft. által gyártott Bravos termékeknek. A kiskereskedelmi tevékenység mellé 1997-ben belépett a vendéglátásra specializálódott HoReCa üzletág, teljes körű szolgáltatási csomagot ajánlva a partnerei számára. Termékeink jelentős része a hiper- és szupermarket láncokban és a tradicionális magyar kereskedelmi egységekben bárhol az országban megvásárolható, de versenyképesen megállják helyüket a környező országok piacán is. Ebből a palettából kaptuk tesztelésre a Bravos Espresso kávét.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az Bravos kávé hivatalos forgalmazójától, az Mokka Negra Zrt -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Bravos Espresso (Horeca)

Ár: 2520 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 bravos espresso csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
3
6
3
8
20
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
4
2
4
13
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
3
5
2
6
16
Jobog/Faema Familyr+Iberital őrlő
4
6
3
6
19
SiD/La Pavoni Europiccola+Olympia Express Club+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
3
5
2
5
15


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Normál pörkölési szint, itt-ott előfordulnak benne jobban megpörkölt és világosabb szemek is. Szépen, krémesen folyik le, látványos tigriscsíkozódást mutat a csészében. Valamelyik típusú bab igen érzékeny benne, az örlésfinomságot és a magasabb hőfokot jól betartva lehet kiküszöbölni, különben nagyon megutatja magát és kicsit kellemetlen párhuzamos vad (mocsaras) ízt adhat a kávénak. Jó lefolyási idővel azonban teljesen jó italt kapunk amely eszpresszónak és kapucsínónak is egyaránt jól teljesít. Kicsit kesernyés, savanykás, fűszeres, jól érezhető mogyorós jelleggel. Teljesen hétköznapi keverék, amely azért nem egy desszertkávé, de iható reggel és ebéd után is tejjel vagy nélküle. Nekem bejött, többet kaptam, mint vártam!

Monyesz

A pörkölés eszpresszó minőséget sejtet, de normál lefőzéssel teljesen élvezhetetlen italt kapunk csak ! Szinte mindent elnyom a fanyar ízhatás, ami több cukrot adva csak nagyobb kontrasztot kap. A crema sem az igazi, vékony és keverésre szinte el is tűnik, a cukor átzuhan rajta. Próbálkozzunk, hátha mégis kisül valami ebből a keverékből ! Nagyon finom darálás, kis túltömörítés vagy a kávémennyiség növelése mellett a vízhőfok legmagasabb szintre emelésével kaptam csak értékelhető eredményt. Igaz ekkor a Solis már szinte gőzsárkányként üzemelt… Végül is az eredmény megérte, sikerült néha jól elkapva iható kávét kapni, bár nem biztos, hogy ez mindenki ízlésének megfelelő lenne még így is. A crema másodpercekig képes volt tartani a cukrot, igaz keverésre aztán elvékonyodott. A fanyarság egészen háttérbe szorult (kis tej azért érzékeny gyomrúaknak így is ajánlott), maradt alapíznek egy érdekesen vad keserűség, ami nem a megszokott kakaós, étcsokis jellegű. Mellette egy pörkölt mandulás mellékíz jelent meg, de sajnos ettől még a kávé testessége messze nem az igazi ! Kapucsínóként meglepetésre a tej nem tudott javítani az italon, ’mindent visz’ a kesernyés alapíz.

Blaze

A kávébab sötét  pörkölésű, noha olaj még nincsen a felületükön, illata elég jellegtelen. Az örlemény illata enyhén füstös, pörkölt magvas jellegű. A kávé krémje mogyoróbarna színű, nem túl vastag – a cukrot nem igen tartja, kevergetés után nem jellemző, hogy szépen, egyenletesen záródna. Enyhe lenyomatot hagy a csészén. A kávé ízében egy füstös-kesernyés-pörkölt magvas ízvilág emelkedik ki egy kis gyümölcsös ízzel.  A gyümölcsössége kis cukorral domborodik ki igazán. Utóíze füstös, dohány ízű,  hosszan tart.  Eszpresszónak, risztrettónak jó akinél ez a füstös íz nem zavaró.  Tejes italokban nálam nem volt nyerő, talán a füstös-kesernyés ízvilága miatt.  A főzési hőmérsékletre érzékeny kávé: alacsony hőmérsékletnél hajlamos savanyú ízeket is produkálni.

Jobog

A kávészemek a frissesség karamell illatát árasztják. Egészséges arabica szemek, néhány robuszta, egészséges olasz pörköléssel, a babok felszínén itt-ott olajkiválás csillan. A krém mennyisége jó, színe sötét mogyoró. A csésze oldalán is marad belőle. Olajosság nélkül, csak magának a száraz krémnek nyomai mutatkoznak. Az ital minden kortyában ott van egy jellegzetes arabicás savanykásság, ami nekem tolerálható, nem erős vagy bántó, és a korty lenyelése után azonnal átadja helyét az étcsokoládé íznek, ami kevés füst és dió aromával keveredik. Utóíze erős és tartós étcsokoládé íz, ami kisvártatva tiszta dió ízbe fordul át, majd fanyarrá válik a füst íztől. A kávé olajtartama kicsi. A kávé csokis íz vonulata jó testesség érzetet adna, amit csökkent az, hogy a nyitó íz a savanykás, és ebből egyfajta kettősséget mutatva fordul át azonnal étcsokoládéba. Ez a kettősség aláássa a testesség érzetet. A kávé frissessége csökkentével az íze nem kedvezőtlen, inkább kedvező irányban változott. A kezdeti étcsokoládé ízhez némi dió íz, és füstíz társult, az idővel ez az ízkeverék étcsokoládévá tisztult. Frissen tejjel is egy kevéssé kellemes ízt mutatott. A kávé lefolyása tökéletlen, furcsa. Kezdetben sokáig semmi, avagy tű vékonyságú lefolyás, minél finomabbra őröltem annál tovább tartott ez a szakasz. Kisvártatva azután krémes bugyogással előhömpölyög a derékhad, és villámgyorsan megtölti a csészét.

SiD

Őrléskor pirított magvas, pirítóskenyeres illatú. Karos gépen hamar átcsöpög, de azért szépen csapolható. Krémje tipikusan arabikás, vékonyka, puhán, de azonnal elnyeli a cukrot. Hőmérsékletre viszonylagosan érzékeny, a szotyis, komlós, enyhén savanykástól a barackos étcsokoládésig többféle ízvilágot mutat fel a vízhőfoktól függően. A magasabb vízhőmérsékletet jobban kedveli. A kávé jól csapolva is híg érzetet ad, ez talán a babok fajtájának és a sekély krémnek tudható be. Kapucsínónak fogyasztva pótkávés hatású, nem igazán érvényesül, utóíze enyhén füstös. Ebben a Bravos keverékben egy közepes kávét ismertem meg. Nincsenek rossz érzéseim iránta, de különlegessége sincs, ami megfogott volna.


bravos espresso kávébabokbravos espresso kávé csapolásbravos espresso eszpresszó
bravos espresso kávé krémbravos espresso kávé krémbravos espresso kapucsínó 

Összegzés: Egészséges arabica és robuszta szemek, olaszos pörköléssel. A krém sötét, de vékonyka, a cukrot csak rövid ideig tartaja. A keverék finomabb őrlést és magasabb hőfokot kíván az optimális eredmény eléréséhez. A hőmérséklet függvényében más és más aromákat lehet előcsalogatni belőle, de a kellemesebb ízvilág a magasabb hőmérséklet irányában található. Egy kis fanyarsággal nyit, ami átfordul étcsokoládás ízbe. A hőfokkal a fanyarság a háttérbe szorítható, és ilyenkor az étcsoki, kakaó, pörköltmagvas ízek keverednek némi füstös érzettel és kesernyésséggel. Összességében egy teljesen hétköznapi keverék, semmiképpen sem deszertkávé. Elsősorban eszpresszónak ajánlható, mert tejes italokban a füstösség nem túl kellemes.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!