Molinari Kenia Arabica AA podos kávéteszt

Nyomtatás

molinari kenia arabica aa podos kávétesztA Molinari Gourmet sorozatának, mely termőhely szerinti kávékat kínál a különgességekre vágyóknak, utolsó tagja a Kenia Arabica AA. Sokan az itt termett kávékat tartják az egyik legjobbnak, mivel a kenyai kávéban minden együtt van, amit egy jó kávétól elvárhatunk: telt aromák, tökéletes egyensúly a savasság és testesség arányában, gyümölcsösség. Kenyában 1500-2100 méteres tengerszint feletti magasságon folyik a kávétermesztés, melyet évente kétszer szüretelnek. Többnyire kistermelők kezében találhatóak az ültetvények. A legjobb minőségi kategóriák a következőek: PB (peaberry), majd csökkenő sorrendben az AA PLus-Plus, AA Plus, AA, AB és így tovább.A legkeresettebb az AA minőségi besorolású kávé, melyből a Molinari podja is készült - ezt minden valamit magára adó kávékereskedőnek tartania kell. Az itt termett kávék illatosak, gyümölcsös, telt aromákkal rendelkeznek tökéletes harmóniával. Próbáljuk hát ki a világ egyik legkifinomultabbnak kikiáltott kávéját!

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Molinari kávé hivatalos forgalmazójától a Miramax Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás ( podhoz mérten viszonyítva) :

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Molinari Kenia Arabica AA pod

Ár: 107 Ft/db, Forgalmazó adatai
 molinari kenia pod kávé  csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Jobog/SGL Podstar
5
10
5
10
30
MrB/Euromatik
4
8
3
8
23
Weinmaker/Grimac Dada
4
8
4
8
24


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Jobog

A Molinari podok közül egyedül ezt nem kóstoltam korábban. Vagy nem volt készleten, vagy rendelésemből figyelmetlenségből kihagyták. Csak remélni tudtam, nem sokat veszítek, amiért ezt az egyet nem kóstolom meg a Molinari pod választékból. Alább kiderül súlyosan tévedtem. A Kenia pod élénk piros csomagolásban érkezett, felirata szerint AA minőségű arabica babok őrleményét tartalmazza. Tehát értékelhető minőségű az alapanyag, nem a senkinek sem kellő maradékot sütötték el. A pod elkészítéséhez a gőz kapcsolóval egy kis többlet hőt állítottam elő, így szoktam 100%-os arabica kávéknál. A krém telt mogyoró színű, márványos. Kellő vastagságú és kiváló megtartású. Az íz nagyon finom. Telt édeskés tejkaramelles, csokoládés, gyümölcsös, gyümölcsmézes íz bármiféle bántó momentum nélkül. Olajossága erős, kellően testes ital. Még, hogy robuszta kell a testességhez? Utóíze tartós, finom karamell, később egy kis kávés fanyarságon keresztül átmegy gyümölcsbe. Ha a fogyasztás pompás volt, az utóíz az élmény méltó folytatása. A készítés hőmérsékletének megfelelő beállítása azért kell minden finomság előcsalogatásához, de ennyi lehetőség még egy podos gépben is van. Nagy kár, hogy szemeskávéban nem kapható. És micsoda szerencse, hogy podként igen

MrB

Összességében egy kellemes day-time/deszert kávé, meghatározó bár nem kiugró savanyú jelleggel (viselt némi keserű felhangot is, amit betudhatok a kicsit magasabb hőfoknak is akár, de érzésre nem attól).
Aki szereti az arabicához kötheteő savanykás világot, annak tökéletes. Cukorral kicsit lekerekedik, kap egy selyemcukros mázt ízre, ébredő de nem zavaró savas jelleggel. Ürsen tejjel kezdenek kibontakozni a gyümölcsös ízek, de igazán kinyílni cukorral és tejjel tudott. Akkor megjelent benne az aszalt gyümölcs, és tompán élt benne a virágos jegy is. A meglepetést egy falat Győri Jó Reggelt Erdei gyömölcsös keksz mellé kortyolva adta. A gyümölcsös édes keksz mellé szabályos ízrobbanást adott a cukorral tejjel ízesített Kenya. Megmutatva teljes valójában, hogy Ő egy igazi deszertkávé.

Weinmaker Podhoz mérten jó krém, főleg ha figyelembe vesszük a 100% arabica létét, gondolkodtam erősen, hogy talán 5 pont is lehetne. Íze csokoládés, mokkás, gyümölcsös, erőteljes ízvilág némi fűszerezettséggel. Testessége nagyon jó, kellemesen olajos kávé. Utóíze kifejezetten hosszú és erőteljes, melyben a kezdeti csokis-mokkásságot átveszi a gyümölcsösség, majd eltűnve a pörköltmogyorós, pörköltmagvas aromák. Savanyúságot egyáltalán nem éreztem, talán egy kis keserűség, de egyáltalán nem bántóan, inkább a mokkás jelleg kísérőjeként. Akárcsak a többi molinari kávé nálam ez sem vallott szégyent. Szerethető, kellemes ital.

molinari kenia arabica podos kávé csapolásmolinari kenia pod csapolás
molinari kenia arabica podos kávé krémmolinari kenia pod kávé krém

 

Összegzés: A Molinari Gourmet szériára jellemző csomagolás. Vastag mogyórószínű krém, mely erőteljes, és a cukrot is egészen jól tartja. Ízvilága csokoládés, karamelles, mokkás, arabicás gyümölcsösséggel, mézes, selyemcukros kiédesedéssel.. Kellemes testességgű, olajos, sűrű kávé, hosszú utóízzel. Utóíze hosszú, melyben a fogyasztáskor tapasztalt jegyeket felváltják a gyümölcsös aromák. Egy kis hőmérséklet szörfözéssel újabb és újabb ízeket tudunk előcsalogatni. Érdemes egy picit "ráfűteni" a gépre amennyiben van rá lehetőség. Risztrettónak és eszpresszónak is nagyon harmónikus italt kapunk, de bátran próbálkozzunk tejes italokkal is, mert annak is tökéletes alapanyag. Tökéletes harmóniát alkot a tejjel, mellyel mégjobban kiteljesedik a kávé gyümölcsössége. Feltétlenül érdemes kipróbálni.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
Mondja el véleményét fórumunkon!