Illy Espresso koffeinmentes (zöld) pod

Nyomtatás

illy koffeinmentes podos kávétesztAz illy komoly hírnevet szerzett már a kávékutatás, és technológiai fejlesztés területén. Egyedülálló csomagolástechnikát fejlesztettek ki a kávé minőségének megőrzése érdekében. A kávékeverék különböző földrajzi területekről  származó de kizárólag arabica kávéfajtákból kerül összeállításra.  A legjobb minőségű nyerskávék kiválasztása után a leszüretelt  és gondosan tisztított  zöldkávét nagyteljesítményű gépek válogatják át szemenként, kiszűrve az éretlen, vagy más  okból nem tökéletes szemeket.  A válogatást követően a kávét pörkölik, majd  levegő segítségével hűtik le, korlátozva ezzel a kávé nedvességtartalmát. A friss pörkölt kávét az illy cég saját szabadalma szerint  túlnyomáson, a levegő oxigénjének kizárásával csomagolják, így az az elkészítésig megőrzi pörköléskori frissességét. A túlnyomásos csomagolás lehetővé teszi, hogy a pörkölést követően  a kémiailag rendkívül instabil  aroma anyagok nem távoznak a felszabaduló gázokkal, mint más csomagolási technológiáknál, hanem  a felhasználáskor  megjelennek a csészében. Az illy összes termékénél ugyanazt a keveréket használja, eltérés csupán a pörkölés erősségében adódik, amely közepes vagy sötét. A koffeinmentes változat egyenként csomagolt kiszerelésben érkezett. Kíváncsian vártuk, hogy hogyan szerepel a sok kiváló koffeinmentes kávé között az illy podos terméke.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az illy kávé hivatalos forgalmazójától, az Espresso Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás ( podhoz mérten viszonyítva) :

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Illy Espresso koffeinmentes (zöld) pod

Ár: 97 Ft/db, Forgalmazó adatai
 illy koffeinmentes pod csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Jobog/SGL Podstar
4
7
3
7
21
MrB/Euromatik
4
7
4
7
22
Weinmaker/Grimac Dada
3
7
3
7
20


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Jobog

A krém világos, közepes, tiszta arabica kávénak szép és kellően tartós. Kellemes édeskés friss gyümölcs, karamellás-mokkás ízű kávé. Közepes-jó testesség, közepes olajosság. Nincs decaff jellege, teljes értékű kávéként fogyasztható. Utóíze gyümölcs és méz keveréke. Finom harmonikus kávé, más illy podokhoz hasonlóan jó érzékkel adagolja a markáns jegyeket és a sima, lekerekedett, finoman összeillő aromákat. Tartós és finom utóíz, a vége felé fölbukkan a fekete illy podból megismert, a szájüreg hátsó traktusaiból előbukkanó cukor édesség. Kellemesen fogyasztható teljes értékű kávé, nem hagy hiányérzetet maga után.

MrB

Csomagolása a szokásos letisztult Illy. Lefolyása korrekt, nem gyors, mogyoróbarna crema koronázza az italt. Cukor után szépen zárul. Ízre, némi diós-mogyorós jeggyel megáldott mokkás íz, minimálisan jelen lévő talán csipet sót, vagy valami hasonlót rejtő ízzel. Kellemes, némi fátyolfelhővel. A gondot pont ez a "fátyolfelhő" jelenti. Brita kancsóval szűrt vízzel ugyanis szabályos viharrá változik, a kávé teljes ízét kitölti egyfajta sós-szappanos vegyszeres íz, mely szabályosan ihatatlanná teszi a kávét. Hasonlóképpen megjelenik ez az íz magasabb lefőzési hőmérsékleten is.

Weinmaker

A többi illy podhoz hasonlatos krém, közepes vastagsággal. Ízében semmi koffeinmentességre utaló jegyet nem találhatunk, mokkás, mézes, gyümölcsös aromák kellő harmóniában. Testessége közepes, utóíze tartós, melyben jól érezhető a mokkás jelleg, amit felvált az arabicás gyümölcsösség, és talán némi vegyszeres íz, ami nem mindig bukkan elő (talán hőfok függő?). Nem rossz koffeinmentes pod, de a buscaglione vagy a molinari koffeinmentese nálam jobban bejön.


illy koffeinmentes pod csapolásilly koffeinmentes pod eszpresszó
illy koffeinmentes podos kávé krémilly koffeinmentes podos kávé krém

 

Összegzés: Az illy szép ezüstös, letisztul csomagolásán zölden hirdeti a koffeinmentességet.Ízében a mokkás, pörköltmagvas, karamelles jegyek keverednek az arabicás gyümölcsösséggel. Kellmes harmonikus kávé közepes olajossággal és testességgel.Fogyasztáskor meg sem fordul a fejünkben, hogy koffeinmentes kávét fogyasztunk, teljes értékű élvezetet nyújt. Utóíze tartós, gyümölcsös, mokkás, mézes édességérzettel. Érdekes dologra figyeltünk fel. Egyes csapolásokkor érezhető "furcsa" ízek jöttek elő (sós, vegyszeres ízhatás) aminek okára nem tudtuk a megoldást. Amennyiben ez nem jelentkezett, egy kifejezetten kellemes italt kaptunk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
Mondja el véleményét fórumunkon!