Il Moretto Family-lehet egy kis robusztával több?

Nyomtatás

il moretto family kávétesztAz il Moretto kávé 1947-ben született, amikor Italo Perasso, egy olasz ex-pilóta aki szenvedélyesen szerette a kávét, úgy határozott, hogy társ lesz egy kávépörkölő üzemben. A következő évben megszületett az "il Moretto" márkanevű pörkölt kávé. Pár év múlva jól ismert cég volt. Genova számos kávézójában ezt a jó minőségű kávékeveréket árulták. A több éves tapasztalatnak és áldozatos munkának eredményeképp a siker sem maradt el. Köszönhető ez az állandó minőségnek, kiváló íznek és aromának. Az "il Moretto" kávé megjelenésében is tökéletes, olyan krémes, hogy a cukor még jó ideig a tetején fekszik. Mindez nem jöhetett volna létre a kávé szenvedélyes szeretete nélkül, csak így lehetett megalkotni egy tökéletes keveréket azok számára, akik értékelik a legjobb dolgokat az életben. Az il Moretto Family: 20%arabica 80% robusta arányú keverék, amit főleg automata gépekhez ajánl a forgalmazó.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségu (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az il Moretto kávé hivatalos forgalmazójától, Kiss Tibortól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: il Moretto Family

Ár: 2200 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 il moretto family csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
6
3
8
21
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
4
7
4
9
24
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
5
7
4
10
26
Jobog/Faema Familyr+Iberital őrlő
5
8
5
10
28
SiD/La Pavoni Europiccola+Olympia Express Club+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
4
7
5
10
27


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Sokkal nagyobb arányban apróbb babokból áll, mint az előző il Moretto Superbar. Azért előfordul pár a nagyobb szemekből is, de lényegesen kevesebb. Az őrlemény robusztás keverékekere jellemző gabonás illatú. Lefolyása gazdagon krémes, bőségesen, mintával tarkítva beborítja a csészét, de viszonylag hamar oszlásnak indul, nem elég olajos. A cukrot szépen tartja, kevergetés után vékonyodik és zárul. Kortyolgatva, a fogyasztás közepénél épp, hogy van belőle foltokban az ital tetején. Íze nem túl bonyolult, jellegzetesen kesernyés, érződik rajta a robuszta túlsúly. A kesernyésség mellett édeskés mandula-földimogyoró aroma is érezhető. Savanykásság nem érezhető. Ez a keverék egy igazi reggeli koffeinbomba, egy duplával garantált ébredést biztosít. Nálam tejjel annyira nem harmónizált, inkább eszresszónak ajánlanám.

Monyesz

A babok között nagy méretűek és aprók is előfordulnak, szemrevételezésre sok robuszta található a keverékben. Az átlagosnál kicsit finomabb darálás mellett a kifolyóból szinte csak crema folyik, a kávé csak szép lassan, a pohárban válik ketté. Színe szép mogyoróbarna, a cukor megtartása nem okoz problémát, de olajossága érdekes módon visszafogott, talán ennek tudható be, hogy a fényképezés ideje alatt kicsit össze is esett, és a kóstolásnál sem érződött erősen az olajosság. De a csésze falára még így is jutott bőven ! Alapjában egy kakaós ízvilágú kávé, ami mellett egy kellemesen édeskés vonulat tesz kellemessé az alapízt, a háttérben pedig kicsit meghúzódva a malátás jelleget fedeztem fel, ami a keverék valamelyik robuszta összetevőjéből származhat. Minden esetre nem egy bonyolult kávé, sem az ízeket sem a lefőzést tekintve: nem kell nagy erőfeszítéseket tenni, játszani a hőmérséklettel, hogy jó kávét ihassunk. Az ízek tobzódásától tehát nem kell tartani, de ennek a keveréknek talán ez nem is volt célja. Picike tejjel is jó a kávé, kapucsínóként nekem a gyerekkori tejeskávé – ami természetesen pótkávéból készült - íze ugrott be.

Blaze

A kávébab színre vegyes pörkölésű , elég sok világosabb bab is található a keverékben - olaj kicsapódás is előfordul sok bab felületén. A babok méret tekintetében is vegyes képet mutatnak : az aprótól az elefánt kávébabig mindent találni. A babok illata enyhén malátás, daráláskor azonban már friss mokkás illata van. A kávé krémje brutálisan vastag : a cukrot tartja, kevergetés után szépen záródik.  Krémje olajos, lenyomatot is hagy a csésze falán.   A krém még akkor is igen jelentős mennyiséget alkot ha netán kicsit elfeledkezünk kávénkról : összeesés után is komoly vastagságú marad. A kávé ízében egy kakaós vonal emelkedik ki, egy kis étcsokis íz mellett.  A fogyasztás végén pedig még érezhető egy halovány malátás, édeskés íz, de egyáltalán nem bántóan. Utóíze kakaós-mokkás, túlzottan nem tart sokáig.  Eszpresszónak és risztrettónak finom aki kedveli a kakaós-csokis édeskés ízvilágot , tejes italoknak a domináns ízvonala miatt nálam igen kellemes élményt adott .   Nem egy rafinált ízvilágú kávé, de igen kellemes tud lenni a kakaós alapíze miatt.

Jobog

A kávé babjai az előző Il Moretto keverék nehéz darálhatóságát hozzák. Érdemes a daráló kávétartó serlegébe tett pohárral vagy más eszközzel gépünk munkáját támogatni nehogy automatikusan kiválogassa az apróbb, könnyebben elkapható robusta szemeket, a végére meghagyva a nagyméretű arabicákat. A szemek pörkölése összességében egészséges közepes, olajkiválás nem csillan a felszínükön. A kis robuszta szemek a pörkölés közben  többet kaptak a jóból, ezért a keverék magas robuszta tartalma ellenére sem koffeinbomba, az erős pörkölés a babok koffeint tartalmát kellemes közepes szintre csökkentette. A kávé rendkívül hasonló a már korábban tesztelt MoKambo Argentohoz. Sok krémmel folyik ki, a krém színe a legszebb vörhenyes barna. A forróvíz sok szárazanyagot sodor az italba, ettől annak állaga sűrű, tartalmas. Ristrettóként készítve ez odáig megy, hogy szinte szirupként iható. A kávé íze finom kakaós. Nem könnyeden csapongva szárnyaló pillangó, erős homogén ízeivel és tartalmasságával a földön jár. Utóíze erős, tartós kakaós íz, amibe később kis füst íz vegyül. Olajtartalma jó. A testességre a jó olajtartalom, egységes és erőteljes íz, erőteljes utóíz valamint sűrű állag miatt nem  lehet panasz. Nálam könnyen elkészíthető hálás kávénak bizonyult.  Ha egy ebéd után nem készültünk csokoládés desszerttel, ez a kávé különösen ristrettónak készítve képes pótolni a hiányt. Tejes italokba nem a legideálisabb alapanyag, inkább eszpresszóként vagy ristrettóként fogyasszuk.

SiD

Ezúttal kevesebb óriás kávészem van a keverékben, mint az előzőleg tesztelt Il Moretto blend-ben, de hogy ez mit is fog eredményezni a csészénkben, az hamarosan kiderül. A kávé a megszokottnál egy ricnivel finomabb őrlést igényelt, de ez nincs összefüggésben a frissességgel, inkább csak a felhasznált kávéfajtákkal és a pörköléssel. A keverék frissnek mondható, hagyományos karos géppel is mintaszerűen csapolható, sűrű olajfestékszerű folyamban csorog ki kifolyón.
Vízpumpás készülékemmel erős, már-már bugyogó krémet produkált. A kávé krémje egészen sötét tónusú, tigrismintás, a cukrot megtartja, kevergetés után szépen zárul.
Ami feltűnik közvetlenül csapolás után, hogy a csapolt kávé rendkívül illatos: erős mandulás, vaníliás illatot áraszt. A kávé uralkodó íz-jegyei: kakaó, mandula, vanília. Az arabica-domináns kávékhoz abszolút nem hasonlítható, ebben a keverékben jóféle robuszta kávé lehet túlsúlyban. A kávé vezérmotívuma a tömény mandulás, vaníliás íz, leginkább a halva nevű görög édesség jut róla az eszembe. Nincsenek kellemetlen felhangok, még túl magas hőmérsékletnél sem, olyankor egy kis mokkás utóíz köszön be, de semmi radírgumis keserűség, amit általában a robusztákkal hoznak összefüggésbe. Kapucsínóként is jól szerepelt nálam ez az Il Moretto keverék.
Kiegészítésképpen megjegyezném, hogy a keverék hőmérsékletérzékeny, az átlagosnál picit forróbbra hangolt gépekkel könnyen megégethető, ilyenkor a krémje hamar összeesik, szétoszlik, színe vörösesbarna, apró fekete pöttyökkel.


il moretto family kávébabokil moretto family kávé csapolásil moretto family kávé csapolás
il moretto family eszpresszó krémil moretto family eszpresszóil moretto family kapucsínó és eszpresszó

 

Összegzés: A kávé babjai az előző Il Moretto keverék nehéz darálhatóságát hozzák. Érdemes a daráló kávétartó serlegébe tett pohárral vagy más eszközzel gépünk munkáját támogatni. A kávé a szokottnál egy picit finomabb őrlést igényelt, frissnek mondható, hagyományos karos géppel is mintaszerűen csapolható, sűrű olajfestékszerű folyamban csorog ki kifolyón. A keverék hőmérsékletérzékeny, és az átlagosnál forróbbra hangolt gépekkel könnyen megégethető, ilyenkor a krémje hamar összeesik. A kávé krémje vörösesbarna, brutálisan vastag, a cukrot szépen tartja, és kevergetés után simán záródik Ízében főleg a kakó, mandula és vaníllia dominál, jól érezhető édességgel megspékelve. Testessége nagyon jó, sűrű, olajos italt készíthetünk belőle. Utóízében, amely tartós, marad a határozott kakaósság, és feltűnik egy mokkás jelleg is, halvány füst aromával. Elsősorban risztrettónak és eszpresszónak ajánljuk, de bátran kipróbálhatjuk kapucsínónak is. Ez a keverék azért is kaphatott ilyen magas pontszámot, mert ebben az árkategóriában kiemelkedően jó vételnek számít, gyakorlatilag Best Buy kategória.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!