KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Bodoky Kávéműhely Gyula, Városház u. 1.

bodoky kávéműhely kávézó kávégép és őrlőA Kőrösön átívelő híd egyik hídfőjében székelő kávézó fura szerzet. Kis alapterület, pár asztal bent, és jó időben kint. Hangulata egyedi és meghatározó. Keveréke a régi idők kávéházának és Rejtő világának. Nem lepődnék meg, ha belépve Senki Alfonz ülne az egyik asztalnál. A falakon régi könyvek, újságtartó, levelezőlap mintás antikolt tapéta. A kis helyen a kávés sarkot szinte teljesen kitölti egy Mirage Duette a darálóval. bodoky kávéműhely kávézó belső dizájn
Mikor először jártam bent (lassan egy éve), megdöbbentő volt a látvány. Gyönyörű, és lenyűgöző. A pult másik oldalán egy antik kinézetű, de lelkében modern rádió tölti meg nem hivalkodó zenével a teret. Bárhova néz az ember, valami leköti a figyelmét. Ablakpárkányon pihen a török kávézás összes kelléke, a hengeres kézi hajtánytól az ibrikig, a pult sarkában egy kis kávézó szett meghitten egy csengető mellett, régi dugattyús kávégép a lépcsőfordulón... Minden tárgynak története van, melyet a tulajdonosok szívesen osztanak meg a kíváncsiskodókkal.

A helyen látszik, hogy egyéni ízlésre készült, és azt kell mondjam, jó ízlés szülte.

Mivel az alapterület kicsi, a forgalom nagy. A két barista és egyben tulajdonos szinte nyitástól zárásig pörögnek. Ha rendelés van, akkor azért, ha nincs, akkor a darálót pucolják, a gépet tisztítják, tesznek-vesznek mint gondos gazdák. A Miraget nézve felmerült bennem, új, de nem. 2007es nyitásuk óta szolgálja őket folyamatosan, kikapcsolva azóta nem volt.

bodoky kávéműhely kávézó mirage kávégépbodoky kávéműhely kávézó mirage kávégép
 
bodoky kávéműhely kávézó risztrettóPusztán a helyről órákat lehetne mesélni, de térjünk át érkezésünk okára a kávéra. Az alapkávé Piazza d'Oro Forza. Ez elsőre nem sok jóval kecsegtet, de...

Kikérve egy ristrettot kezdődik a döbbenet. A tálalás kitűnő, a szett hibátlan (kár, hogy a Piazza Forza szettjével nagyon kevés helyen futhat össze az ember). Az ital szemre tökéletes. És ízre, nos igen. Hogy a ristretto az espresso esszenciája, most nyert igazán igazolást. A Piazzára jellemző karcos savanykás ízvilág szinte eltűnt, s helyét átadta mindannak, amit ki lehetett hozni belőle szakértelemmel és szeretettel. Finom, hibátlan, az alapkávétól szinte nem várt szinten. Mennyiségre rendben, crema, hőmérséklet korrekt. A mellé kínált kancsó tej, pohár víz, barnacukor, és csokis kávészem ahogy a nagykönyvben meg van írva.

Egy ital nem ital, nézzük mi újság a tej gőzölésével. Kértem egy cappuccinot. Döbbenet kettő. A szett hasonló, bár változó. Első nap kiskancsó tejet, második nap a tej helyén +2 csokis kávészemet kaptam. Utóbbi talán jobban illik a képbe. A tejhabon finom kontúrt képez a kávé cremája a csokisziruppal rajzolt virágszirommal. A hab tömör, szép, kirívóan nagy buborékot nem tartalmaz, homogén. "Sajnos" a cappuccinohoz nem ideális az alapkávé, kicsit harsányan, de még nem bántóan van jelen. Karakteres, már-már markáns, de finom.

bodoky kávéműhely kávézó kapucsínóbodoky kávéműhely kávézó kapucsínó tejhab

bodoky kávéműhely kávézó meggysörÉs koránt sem ér véget a kínálat. A bécsi melange (miről már nem készült kép) is előírásszerű. Frappénál már a rendelés felvételekor megkérdezik, milyen ízvilág legyen (keserűbb, édes), a kávés koktélok némelyike szabályos gasztronómiai műalkotás. Minden tiszteletem a baristáké.

A kínálatban megtalálható a kávés italok mellett a forrócsokitól az üdítőkön át a belga meggysörig (frissen csapoltan!) sok minden. Ami a teljes kínálaton látszik, az az igényesség, a gondos kiválasztás.

Az árak nem kirívóak, 2009.04.19én a ristretto 280 forint, a cappuccino 350, a bécsi melange 380 forint, a forró csoki 380. A pohár meggysör 400 forintért szinte kötelező vétel. ~ ; )

Részemről visszatérő vendég lettem. Bár ritkán járok Gyulán, hozzájuk mindig benézek. Érdemes."

Pontozás:

1, Tetszetős kinézet (elegáns, tiszta, csésze/pohár használata, dekoráció, teljes szettel szolgálta fel (kanál, cukor, víz) ahol szükséges! )
2, Íz harmónia (az összetevőknek megfelelően, espresso íz)
3, Megfelel-e a hőmérséklet (az ital fogyasztási hőfokának megfelelően)
4, Általános barista képzettség (tejhabosítás, hideg ital készítés)
5, Hely hangulata, személyzet munkája

Pontozás mindegyik esetében 1-5 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!

Értékelés:

Tesztelő
Tisztaság, dekoráció, felszolgálás
Íz harmónia
Ital hőmérséklete
Általános képzettség
Hely hangulata, személyzet
Összesen
MrB
5 5 5 5 5 25

Utózönge

Mivel adott volt egy 4napos hétvége, és egy összejövetel Békéscsabán, nem tudtuk megállni, hogy ne töltsük a hosszú hétvégét Gyulán. Hiányzott a város, végre lett idő kipróbálni a fürdőt, hiányzott a lángosos néni lángosa és nem utolsó sorban a lábaink már maguktól vittek a Bodokyba. Hajtott a kiváncsiság, még mindig jó-e a kávé, vajon beváltották-e az ígéretet, és bővült-e a sörválaszték? Volt pár elmaradt kép, amit még megcsináltunk, hogy kerek egész legyen a teszt.

Beültünk, még le sem adtuk a rendelést, már le voltunk bukva. ~ : )
Igen, felismertek minket. És jött az első döbbenet. A múltkor még "csak" felszolgáló hölgy lépett a géphez, és rántotta le rajta a rendelésünket. Hmm... kíváncsisággal vegyes félelem. Alaptalanul.
Két korekt kávé érkezett. Később tapasztaltam, hogy akit már a géphez engednek, attól elvárható a korrekt kávé. Le a kalappal.

Végig ittuk a kínálatot "reggel" és este.
A reggeli körből Ír kávé, és Szöcske kávé. A Szöcske egy érdekes kávés ital. Első sorban ajánlom azoknak, akik szeretik az Aft3r Eightet. Az alapját kávé adja, kávélikőrrel bolondítva. Rá borul jótékony felhőként a tejszínhab, melyet fehér és barna csokikockák koronáznak mentasziruppal nyakon öntve. Engem megfogott. ~ : )

És persze Bécsi melange, melyet nem kell bemutatni, beszéljenek a képek róla.

bodoky kávézó gyula portálbodoky kávézó gyula ír kávé és szöcske kávébodoky kávézó gyula bécsi melange

Az esti kört többféle belga sör, az elmaradhatatlan csapolt meggysör, és elvileg csapolt almás búzasör adta volna. De sajnos utóbbit elkapkodták.

Elmondható, hogy az igényesség végig kíséri a kínálatot. A hely tökéletesen ellátja a kávézó szerepét napközben, és egy nagyon hangulatos belga sörözőt ad este. Aktív része a belvárosi forgatagnak, magával ragadó hangulattal.

Csak így tovább!

Véleményét elmondhatja fórumunkon. Kattintson ide!

Gratulálunk a kimagasló eredményhez! A további színvonalas munkához sok sikert kíván a Kávékorzó Csapat!