KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

A kávé eredete, és bemutatása

Számos feltételezés létezik a kávé eredetével kapcsolatosan. Az egyik legenda egy kecskepásztorhoz kötődik. Egy másik legenda szerint Gábriel arkangyal adta a kávét Mohamednek. Egy harmadik történet szerint...

Kávékészítési eszközök és használatuk

A kávékészítés különféle módozatai

A történelem során többféle kávékészítési módszer alakult ki.  A legelterjedtebbek a török kávé, a mokka, a szűrt kávé és a presszókávé, amelyet a XX. század első harmadában kísérleteztek ki Olaszországban...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

Beszélgetés Molnár Attila barista bajnokkal

Molnár Attila barista bajnokÖrömmel üdvözöljük portálunkon Molnár Attila barista bajnokot, aki az idei világbajnokságon a fantasztikus 6. helyezést szerezte meg. Köszönjük, hogy számos teendőd között szakítasz időt a Kávékorzó olvasóira is, és válaszolsz a kérdéseinkre.

Nagyon szépen köszönöm, természetes hogy szakitok időt a kávé szerelmeseire!

Mielőtt rátérnék az idei versenyen elért kimagasló helyezésedre, kanyarodjunk vissza a kezdetekig, és meséld el légy szíves, honnan ered ez a kávé iránti szeretet, és mi indított el ezen az úton?

A vendéglátóipari iskola elvégzése után bártenderként helyezkedtem el, mivel volt szerencsém megismerkedni és együtt dolgozni az ország két legjobb bártenderével, név szerint Kovács Gáborral és Tóth Zoltánnal. Tőlük tanultam a bártender szakmát és velük kezdhettem el az éjszaki életben tevékenykedni.
Majd jó pár év koktélozás után és egy igen nehéz időszakon át, egyszer csak Miskolcon kötöttem ki a Művészetek palotájában lévő Dallmayr kávéházban, mint üzletvezető. A sors úgy hozta, hogy ott dolgozhattam együtt Valentino Sergi-vel, aki egy igen elismert és nagynevű világjáró barista. Először ketten, majd később hárman próbáltuk a kávéház mindennapjait igazgatni.

Molnár Attila barista bajnok világbajnokság 6. helyezésNa ott szoktam rá igazán a kávézásra és ott tanultam a legtöbbet a kévéról addigi életem során. Hozzáteszem nem volt nehéz, mivel Tino napi 30 doppiot fogyasztott, és mindet tőlem kérte, persze addig, amíg az nem volt olyan amilyenek Ő megálmodta:)

Itt történt a felkészülésem is a III. Magyar Barista Bajnokságra is kb. 1 hetes tapasztalat és intenzív tanulás után elindultam a versenyen, és sikerült számomra az egyik legboldogabb élményt átélnem, második lettem az Országos Bajnokságon.

Ez volt életem egyik legmeghatározóbb egy hete és egy napja. Innentől kezdve már tiszta volt az, hogy miről szeretnék rengeteg mindent megtudni, és mivel szeretnék foglalkozni.

Ezután nem sokkal újra Budapestre költöztem, és kollegámmal Nezvál Mátéval a Dallmayr cégnél kezdtem dolgozni, mint barista trainer. Itt rengeteget tanultam Dr. Schalli Gábortól, aki elkötelezettje a tökéletes kávézásnak és a kávé világának. Egy olyan ember, aki élvezi hogy a kávéval foglakozhat, és építhet valamit az országban a kávéfogyasztás terén.

Gábor ötlete volt, hogy alkossunk egy csapatot, és induljunk el a következő bajnokságon. Mátéval és még két barátunkkal, Tóth Zoltánnal és Németh Dáviddal készültünk fel a IV. Magyar Barista Bajnokságra, Gábor felügyelete alatt. Nagyon keményen készültünk a versenyre, melynek szerintem meg is lett az eredménye: Zoltán VI. Dávid IV. Máté II. Én I. helyen végeztünk. De itt a legfontosabb a csapatgyőzelmünk volt, amit köszönök még egyszer a srácoknak és Gábornak.

Innentől még rengeteg mindent tudnék mesélni, de arra egy külön oldal kellene, hogy hogyan történt a Koppenhágai világbajnokság, mi mindet tanultam Fritz Storm-tól, hogyan mentek a dolgok az V. Magyar Barista Bajnokságon és még tovább…

Melyik területről származik kedvenc alapanyagod, illetve van-e kedvenc márkád, amit valami miatt nagyon kedvelsz?


Kedvenc termőterületeim Kenya és Etiópia. Imádom azokat a jellegzetes jegyeket, amiket az ott termő kávék hordoznak.

Kedvenc márkám az azt hiszem nincsen, inkább a Single Estate és a Single Origin kávékért rajongok.

Melyik a kedvenc kávéitalod?

Az espresso

Van-e kedvenc géptípusod?

Igen van, La Marzocco, azon belül az FB 80-as 3G illetve az ECM, tőlük a Veneziano 2G.

Mit tartasz fontosnak egy jó eszpresszó és kapucsínó elkészítésében? Mire illik a legjobban odafigyelni?

Fontosnak tartom a készítésének szenvedélyét, és amire a legjobban kell figyelni az az elejétől a végéig terjed :)

Komoly viták vannak, hogy melyik a kávéfajta a jobb, az arabika vagy a robuszta. Sokak szerint csak az arabika kávé az igazi, míg mások szerint a minőségi robuszta alapanyag elengedhetetlen alkotóeleme egy jó keveréknek. Neked mi a véleményed erről?

Szerintem nem szabad élesen elhatárolódni egyik fajtától sem. arabica kávéból is lehet gyenge minőségűt találni a piacon, szintúgy gyenge minőségű robustát is, de minkét fajtának vannak tökéletes verzió is. Hogy a blendbe meg minek kell kerülnie, annak mi vagyunk a mérvadója, meg az ízlésünk, ami szubjektív.
Ízlés kérdése az egész, de persze mindenkinek megvan a saját kedvence, és mindenki tud különbséget tenni a két fajta között, de szerintem nem szabad ugyanazzal a mércével mérni mivel nem egy súlycsoport

Térjünk rá a versenyzésre. Az elmúlt pár évben már számos magyar versenyen nyertél, tavaly a 11. helyen végeztél a világbajnokságon, míg ebben az évben eljutottál a vb 6. helyig. Ki segített a felkészülésben?

Rengeteget tanultam Fritz Storm-tól az egykori dán világbajnoktól, a kávépörkölésről a blendekről, a kávé életéről, és arról hogy hogyan gondolkodjak másképp, mint eddig. Illetve Dr. Schalli Gábor, aki eddig kivétel nélkül ott volt az összes versenyemen, ami rengeteget jelentett nekem. Rengeteget segített a családom és a párom is, akik nélkül nem lehetnék az, aki most vagyok! Puszi nekik!

Molnár Attila barista bajnok

Mennyi gyakorlásra van szükség napi szinten, hogy valaki eljuthasson erre a szintre? Mit jelent az idei versenyen elért helyezésed?

Ez szerintem egyén függő, legalábbis saját tapasztalataim szerint. Nagyban függ, hogy mennyi időt tölt el az ember a szakmában, és hogy miben volt eddig része, mit kapott ettől a világtól. Én bevallom ősszintén, hogy az idei Országos Bajnokságra és Világbajnokságra sokkal kevesebbet készültem, mint az összes többire az előtt. Inkább a felkészülés minősége, mint az időbeli mennyisége a döntő.

Molnár Attila barista bajnokHogyan jutsz el egy-egy versenyre? Saját erőből vagy szponzori segítséggel?

Az változó, tavaly a WBC-re a Dallmayr segített sokat a felkészülésemben. De pl. az idei Országosra saját erőből készültem fel.
Idén a WBC-re már a Costa Coffee jóvoltából jutottam el, amit nagyon köszönök nekik, hiszen mindenben támogattak és segítették a felkészülésemet.

Mi az, amire a legjobban kellett ügyelni a versenyen, mire figyelnek a bírók a legjobban?

Az ízre, azon van a legnagyobb hangsúly a pontok tekintetében, illetve a barista személyisége is igen fontos volt az idén.

Molnár Attila barista bajnok világbajnokságMiben tudsz még fejlődni a következő világversenyre?

Mindenben! Ez benne a jó, hogy szinte a végtelenségig lehet tanulni, illetve folyamatosan meg lehet újulni ebben a világban, mert annyi ismeretlent rejt még ez a szakma.

Hogy érzed, mennyire ismernek el a szakmában? Kaptál már megkereséseket?


Nem tudom, hogy mennyire ismernek el itthon, mert igazából még nem találkoztam ezzel a kérdéssel ilyen formában, erre szerintem mások tudnak válaszolni. Én csak teszem a dolgom, tanulok, és boldog vagyok, hogy a munkám a hobbim és annak élhetek amit, imádok. Ez valakinek biztos tetszik, és biztos vannak olyanok is, akiknek nem. A legutóbbi megkeresés az egy felrobbant kotyogó kapcsán ért. A tulajdonosa azért kereset meg hogy ajánljak valami olyan gépet, ami nem veszélyezteti az életét :)

A privát környezetedben mit szólnak a helyezésedhez? Ki az, aki a legjobban büszke rád?

A családom és a párom, Ők a legbüszkébbek és a legboldogabbak!

Kiket tisztelsz, kiket tartasz nagyra a hazai/nemzetközi szakmában? Mint barista oktató, milyen az itthoni színvonal 'profi' kávékészítők tekintetében? Illetve milyen széles az élmezőny, aki hasonló eredményre lehet képes nemzetközileg, mint Te? Röviden: értékeld egy kicsit a szakmát!

Tisztelek mindenkit, aki valamit is tesz, azért hogy egy szebb és jobb kávékultúra születhessen újjá Magyarországon. Nagyra tartom továbbá az olyan embereket, akik szívből szeretik ezt a szakmát. Az élmezőnyt nehéz lenne felmérni, talán nem is lehet, mivel naponta változik, de szerintem sok kitartással és munkával bárki elérhet szép sikereket, én csak buzdítani tudok mindenkit!

Molnár Attila barista bajnok versenyzés közben

Szerinted hol tart ma Magyarországon a kávékultúra? Miben látod a fejlődés szükségességét és irányát?

Ma egyelőre ott tart a kávékultúra, hogy újjászületik, most fedezzük fel újra, amit régen elhagytunk. Fejődnünk kell minden téren, kínálatot kell teremteni és tudatos vásárlókat. Meg kell mutatni az embereknek, hogy igenis van jó kávé az országban és van különbség kávé és kávé között. A vendéglátóknak is sokat kell változniuk, ne csak a számokat lássák, hanem az is, hogy mit adnak Ők a vendég pénzéért cserébe, mert ma sajnos kevés helyen kapunk minőséget a pénzünkért. És amíg a vendéglátó pár forint haszontöbbletért képes gyenge terméket adni a vendég részére a nagyobb haszon fejében, úgy nem fejlődik a szakma. Tessék minőségi terméket adni a vevőnek és akkor majd visszajön megint és megint, mert kap valamit, ami más!

Mesélj nekünk a jövőbeni terveidről!


Még nem tudok konkrétumot mondani, de annyi biztos, hogy most sok munka következik, rengeteg tanulás és lehet, hogy még lesz egy utolsó verseny is, ezt majd még kiderül.

Nagyon köszönjük az interjút, és a további versenyekhez és céljaid eléréséhez sok sikert kívánunk!

Köszönöm szépen!

A kérdések összeállításában a Kávékorzó Tesztcsapat volt segítségemre!