Árrobbanás a kávépiacon

Nyomtatás
kávécserjeNehéz idők köszönthetnek a kávé szerelmeseire, mivel a gyenge termés és az erős kereslet nyomán gyors emelkedésnek indult a frissítő ital ára.
Veszélyes helyzetben vagyunk - mondta a Financial Timesnak nyilatkozva Andrea Illy, Olaszország legnagyobb kávéforgalmazója, az Illy Caffe S.p.A. vezérigazgatója -, az ellátási nehézségek miatt robbanásszerűen növekedhetnek az árak. Illy véleményét osztják az ágazat többi cégének vezetői és az elemzők is. Nemrégen még mindenki azt hitte, hogy a gazdasági visszaesés visszafogja a kávé iránti keresletet is, ami lenyomhatja az árakat. Kiderült azonban, hogy a fogyasztók nem mondanak le kedvenc italukról, legfeljebb annyi történt, hogy sokan ritkábban isszák meg napi duplájukat kávézókban, és gyakrabban főznek otthon maguknak.

A kávé világpiaci ára 22 százalékkal, fontonként 1,28 dollárra nőtt tavaly decemberi mélypontja óta. Ezen belül az ínyencek kedvencének számító s ezért prémium terméknek minősülő kolumbiai kávéé 2,2 dollárra szökött, ami 12 éves csúcs. A jelentős drágulás oka, hogy Kolumbiában nagy esőzések károsították a termést, leszorítva ezzel a kínálatot. A Maxwell House kávémárkát kínáló Kraft Foods a magas alapanyagárak miatt a múlt hónapban 19 százalékkal növelte kolumbiai keverékének árát, a Nestlé nem árulta el az újságnak, hogy emelte-e árait.

Nem jó hír a kávéfogyasztóknak az sem, hogy a cukor ára közel hároméves csúcsra ugrott a New York-i és a londoni árutőzsdén. A fehércukor ára 52 százalékkal, tonnánként 450 dollárra ment fel december közepe óta, mivel a kereskedők arra számítanak, hogy India, a világ legnagyobb fogyasztója importra szorul. A cukor árát alapvetően az mozgatja, hogy az ottani termelés fedezi-e a szükségleteket: ha India exportál, az lenyomja az árat, ha importál, az felhúzza.

Szakértők szerint az óriási országban a 2008-2009-es szezonban a tavalyihoz képest 40 százalékkal, 15 millió tonnára esik a termelés, ami messze elmarad a 23 millió tonnás fogyasztástól. A Nemzetközi Cukorszervezet arra számít, hogy idén a tavalyi után ismét az alacsony kínálat határozza meg az árakat.

Forrás: Napi Gazdaság