KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

A kávé eredete, és bemutatása

Számos feltételezés létezik a kávé eredetével kapcsolatosan. Az egyik legenda egy kecskepásztorhoz kötődik. Egy másik legenda szerint Gábriel arkangyal adta a kávét Mohamednek. Egy harmadik történet szerint...

Kávékészítési eszközök és használatuk

A kávékészítés különféle módozatai

A történelem során többféle kávékészítési módszer alakult ki.  A legelterjedtebbek a török kávé, a mokka, a szűrt kávé és a presszókávé, amelyet a XX. század első harmadában kísérleteztek ki Olaszországban...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

Latte Art bajnokság - első helyen Horváth Lajos (Luigi-Kávékorzó)

horváth lajos - luigi latte art győztes2009. május 12- én, kedden került megrendezésre az első magyar Latte Art és az első magyar Cup Tasting bajnokság. A szervezést az SCAE magyar tagozatának vezetője, Sóti Róbert vállalta magára. A helyszínt pedig Szongoth János, a Semiramis Kft. ügyvezetője biztosította, saját bamutató termében.
A Latte Art Bajnokság ugyanabban a szabályrendszerben került megrendezésre mint a világverseny. A feladat összesen 6 ital formaöntése ill. díszítése.
Az első körben kettő darab espresso macchiato-t, a második körben pedig kettő darab cappuccinot ill. café latte-t kell készíteni, szabadöntéssel . A harmadik kör italai itt is a kreatív italok, amiket kötetlen módon lehet díszíteni. A versenyzőknek 8 perc áll rendelkezésükre, egyszerre 2-2 italokat készítenek, amiken a mintáknak egyforma méretűeknek, egyformán kontrasztosaknak kell lenniük. A Latte Art versenyen kisebb a hangsúly az espresso készítési technikán, a pontozás a mintáról és az ital minőségéről szól.

Az első magyar Latte Art bajnokságot Horváth Lajos nyerte, aki egy fővárosi kávézó üzletvezetője. Természetesen imádja a kávét fogyasztani -készíteni egyaránt, sok kávét tesztelt már és kávégépeket is gyűjt.
Horváth Lajos (Luigi - a szerkesztő megjegyzése) a versenyen, egy, a magyar piacon még nem ismert kávéval, az IL MORETTO - Sublime nevű keverékkel indult, amiben annyira hitt, hogy a kreatív itala a kávén kívül csak tejet tartalmazott.

Ezen a napon kávé kóstolásban is bajnokot avathattunk, kinek neve Cseresnyés Márk.
A kávé kóstolás, avagy a Cup Tasting verseny is a nemzetközi pontozási rendszer alapján lett elbírálva.
A kóstoláshoz French Press-ben készítenek kávét. Pörkölt -őrölt fajtakávét (kávékat) megfelelő hőmérsékletű vízzel, egyenlő ideig hagynak ázni. A versenyzők asztalára hármas csoportokban helyezik el az italokat, melyekből kettő mindig megegyezik. A versenyző feladata a "kakukktojás" kiszűrése, ami lehet fajtabéli, vagy feldolgozásbéli különbség is.

A most bajnokként kikerülők képviselhetik hazánkat a világversenyen, ami június 26- 28. között kerül megrendezésre Köln-ben. Több számban láthatunk indulókat, ugyanis a kölni verseny ad otthont a Latte Art és a Cup Tasting mellett a Coffee in Good Spirit (Kávé és Párlat) és a Cezve- Ibrik (Török kávé készítő) bajnokságnak egyaránt.

Köszönjük az SCAE Hungary koordinátorának, Sóti Róbertnek és Szongoth Jánosnak, hogy helyet adtak és energiát szenteltek ennek a versenynek.

Forrás: Kávéházak

Örömmel adhatunk hírt róla, hogy portálunk egyik oszlopos tagja, Horváth Lajos (Luigi) megnyerte a Latte Art bajnokságot, és a Cup Tasting elődöntőjében is Ő hibázott a legkevesebbet, hétből kettőt. Az elért eredményhez gratulál a Kávékorzó csapat!