Pöfékelő kávéház nyújt menedéket a dohányosoknak Japánban

Nyomtatás
Pöfékelő kávéház nyújt menedéket a dohányosoknak Japánban

Bár Japánban a legtöbb nyilvános helyen, de néhol még az utcákon is tilos rágyújtani, akad egy cég, amely menedéket kínál a cigarettázók számára azzal, hogy külön dohányos kávéházakat nyitott.
Tokióban már a második pöfékelő kávéház nyitotta meg kapuit a gyors slukkra vágyó rohanó japánok előtt, de a siker nyomán még tovább bővülhet az üzlet. "Oázist akarunk biztosítani a dohányosoknak" - mondta Horigucsi Tadasi, a Cafe Tobacco láncot létrehozó vállalat üzletvezetője.

"Itt senki sem érzi magát bűnösnek" - mondta a vendégek körében helyet foglaló Horigucsi. A kávézó jellegét kívül egy égő cigaretta vörös rajza jelzi, a sikerét azonban az egyre bővülő vendégkör mutatja. Naponta több százan térnek be a fővárosi kávézókba, hogy nyugodtan el tudjanak szívni egy cigarettát.

Japánban tavaly óta tilos dohányozni a legtöbb tokiói taxiban és az idei év elejétől a vasútállomásokon is. Sok bárban, étteremben és kávézóban azonban az egészségvédők bosszúságára még mindig van dohányos részleg.

A Cafe Tobacco sikerének azonban nem mindenki örül. "A dohány mérgező anyagokat is tartalmaz, ez pedig fokozza az egészségügyi kockázatokat" - mondta az egészségügyi minisztérium egyik munkatársa. "Nem örülünk annak, hogy újra virágzik a dohányzás" - tette hozzá a szakember.

A hivatalos dohányzásellenes politikának köszönhetően Japánban csökkent a dohányosok száma, de még így is magasabb, mint sok más fejlett országban: a férfiak 40 százaléka, a nők 13 százaléka dohányzik. A szigetország dohányosai ráadásul olcsóbban jutnak hozzá a cigarettához mint más ipari országok lakói.

Forrás: MTI