Mennyit kávézik a világ?

Nyomtatás

Mennyit kávézik a világ?

Ha megnézzük a Wikipédián a világ kávéfogyasztását országokra lebontva, érdekes dolgokat találunk.

A legnagyobb kávéfogyasztók a finnek, 12 kg/fő fogyasztással évenként.
Az első 10-ben ott van az összes skandináv állam, így a világ a megmondhatója, hidegben esik a legjobban a kávé.
Ez már csak azért is igaz, mert a statisztika szerint pl. Dél-Amerikában és Afrikában egy-két kivételtől eltekintve minimális a kávéfogyasztás.
Mondhatjuk, hogy ahol termesztik, ott isszák legkevésbé. Dél-Amerikában Brazília, a világ legnagyobb kávétermelője még csak-csak tartja magát, 24-ek, 5,3 kg/fővel, de pl. Kolumbia a 72-ik 1,8 kg/fővel. Afrikában hasonló a helyzet, kimagaslik ugyan Namíbia, akik éppen nem is a leghíresebb kávétermelői a világnak, 4. helyükkel, de pl Etiópia és Ghána is a sor végén kullog, alig 1 kiló körüli fogyasztással.

Az USA, ahol a filmek szerint éjjel-nappal kávéznak, szürke középmezőny, a 39-ek (4,2 kg/fő).

Európában a skandinávok után a Benelux államok a legnagyobb kávéfogyasztók Hollandia, Belgium az első 10-ben van, Luxemburg a 11-ik.

Olaszország, a presszó hazája, csupán a 18-ik, Ausztria ahol Bécs egyik fő szimbóluma a rengeteg kávéház, a 16-ik.

Mi, magyarok az 56-ikak vagyunk, 3,1 kg/fővel, éppen Japán mögött (3,3) de Ausztrália előtt (3). A térségben ez nem túl előkelő hely, a csehek, a szlovákok, a szlovének a szerbek és a horvátok is megelőznek minket.

És egy érdekesség a végére: a világ második legnagyobb kávéfogyasztói a statisztika szerint, évi 11,8 kg/fővel a kb. 29 ezer négyzetkilométeres, 523 ezer lakosú, indonéz Salamon szigetek.

Forrás : kave.network.hu