KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Mokambo Grande Espresso - kávéteszt

mokambo grande espresso szemeskávé tesztOlaszországban, Abruzzo tartomány a vendéglátás fellegvára.A tartomány vezető kávés cégének topp kávéja a Grand Espresso. Csokis ízével ,harmónizál Abruzzo mediterrán vacsoráihoz,és Montesilváno testes zamatos boraihoz.100% arabica kávé, mégis határozottan krémes ,jó beálítással megtartja a cukrot . Röviden főzve a leg kellemesebb ,de tejjel hígitva is csokis íze dominál. - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Mokambo kávé hivatalos forgalmazójától, a Doddy Coffee Bt. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Mokambo Grande Espresso

Ár: 8220 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 mokambo grande espresso csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
5
8
5
4
22
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
4
7
3
4
18
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
4
6
3
4
17
Jobog/Rancilio Lucy
5
6
4
4
19
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
4
7
4
4
19


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Lefolyása gyönyörű krémes, egyenletes, nem táncol el. Krémje sötét színű, vastag, ideális esetben mintázódik, szép látványa van. Nehezen tudtam jókat csapolni belőle. Nálam érzékeny volt a hőfokra, a meleg vizet nem szerette. Ez a krémen látható igazán, hajlamos volt megégni többször is, ha nem indítottam hosszú hűtőcsapolást. Íze megfelelően testes, erősen kakaós, sűrű érzetet ad, mellé mogyorós aromák is társulnak. Alacsonyabb hőmérsékleten enyhén gyümölcsösre vált. Tejjel és kapucsínónak is jól teljesített, bár erősen dominált benne a kakaós íz. Inkább eszpresszónak ajánlanám.

Monyesz

A babok illata kissé füstös, a közepesnél sötétebb pörkölésű,  enyhe viaszos fénnyel. Sok a kicsi szem, még a borsónál is kisebb. A crema bőséges, vastag, a cukrot is jól tartja. Ez a blend a MoKambo többi keverékének kakaós jellegét hordozza, kicsit enyhébb formában, de még így is domináns ízként. Ehhez keveredik egy finom, lágy marcipános íz. Az édeskésség jó kontrasztot ad, kiemeli a kakaós jelleget. Gyümölcsös jellegnek nyoma sincs, az enyhe füstösség az utóízben érezhető, de nem zavaró. Feltétlenül javaslom rövidre csapolni, risztrettónak. Ugyanakkor kapucsínónak nálam nem vált be, a tejjel ellaposodott. Valami nekem hiányzott ebből a kávéból, valahogy laposnak tűnt, hiányzott belőle az a tűz, ami miatt megkívánnám, hogy ismét igyak belőle.

Blaze

A kávébab nem teljesen egyenletes pörkölésű, akad sötét és világos(abb) szem is a babok között. Daráláskor kellemes, sült kenyér - gabonás illatot éreztem. A kávé krémje mogyoróbarna színű, igen vastag – a cukrot jól tartja, kevergetés után záródik. Gyenge az olajossága, a csésze falát azonban megfesti. Könnyen csapolható tigrises mintára. A víz hőmérsékletére érdemes figyelni, tapasztalatom alapján hűvősebb víz esetén kesernyéssé válhat az italunk. A kávé nálam egy tipikusan „Mokambós” keverék ízvilágát hordozza : kakaós-étcsokoládés jellegű, egy lehelletnyi mandula ízzel. Az ízélmény vége egy füstös, mokkás íz - utóíze hosszú. Testessége ennek a blendnek nem kiugró, összességében egy nem túl bonyolult élményben van részünk. Tejes italnak igen jó ez a kávé, eszpresszóként nekem hiányzik belőle egy kicsit több testesség.  Nem mondható koffein bombának, jelentősen arabica túlsúlyos. Összességében egy kellemes keverék, de ittam ennél finomabb Mokambo kávét már.  

Jobog

A keverék készítője meglehetősen heterogén alapanyagból dolgozott, egészen apró, nagy, szokásos és peaberry kávék keverednek egymással. Szokatlanul világos szemek színesítik az összképet. A pörkölés összeségében jó, mértéktartó olasz pörkölés. Zsíros fény van, olajkiválás nincs a babok felszínén. Az én gépemmel a hőmérséklettel lefelé kellett mozdulni ahhoz, hogy a kávé igényeit kiszolgáljam. Ilyenkor a krémje kiemelkedően dús, kellően tartós, sötét de nem túlzottan sötét, mogyorószín gyönyörű márványos mintával. Fényképészek álma. Testessége jó, olajossága közepes. Az ízek kevéssé intenzívek. A kávé ízei harmonikusak, egyben vannak, fő íz vonulata a csokoládé, amihez édeskés szotyi íz, kicsiny mokkásság és kevés dohányosság társul. Utóíze jó, mokkás, mogyorós, kevés dohány beütéssel. Nem nagyon intenzív, avagy hosszú, azért kellemes. Számomra kissé hasonló volt az előzőleg tesztelt Barbera kávéhoz, annak enyhébb ízekre hangolt, szerényebb változata. Harmonikus, napközbeni fogyasztásra alkalmas kávé. Tejjel nem tette magát emlékezetessé, elveszett a tejben. Célszerűbbnek tartom a risztrettó irányba történő elmozdulást. A rövidebb italokban az íz és a krémesség koncentrálódik, így igazi finom itáliai kávé élményével gazdagít a keverék.

SiD

A kávészemek selymesen csillogósak, enyhén olajosak. Ez a Mokambo keverék rendkívül toleráns, széles hőmérséklettartományban csapolható, nem jönnek elő kellemetlen ízösszetevők, de az ízek összhatása azért valamelyest változik, éppen ezért most két külön jellemzést írtam a vízpumpás és a karos gépekre. A kávé a vízpumpás gépeken könnyen csapolható, nem szőkül, krémje bőséges, vastag, az ital megfelelő konzisztenciájú. Íze karamellás, vaníliás, enyhén mogyorós. A Pavoni és az Olympia látványos tigrismintát rajzol a krémnek, ami kezdetben vastag, bőrszerű, de hamar összeesik, a csapolt ital rövid risztrettó esetén is híg érzetű, nincs meg a kívánt sűrűsége, olajossága, de az ízek terén szerencsére nincsenek problémák: ízlelhető kakaó, vanília és egész enyhe szegfűborsszerű fűszeresség, mely az utóízben is elkísér egy kis füstösséggel karöltve. Kapucsínónak elkészítve olyan, mint a folyékony karamella.
 


mokambo grande espresso kávébabokmokambo grande espresso kifolyásmokambo grande espresso pavoni csapolás
mokambo grande espresso krémmokambo grande espresso csészemokambo grande espresso kapucsínó

Összegzés: A szemek vegyes képet mutatnak, a sötétebb kávébabok mellett felfedezhetünk egészen világos szemeket is. A felületük enyhén olajos. Krémje vastag, mogyoróbarna színű, a cukrot szépen tartja és végig megmarad, megfestve a csésze oldalát. Íze tipikus mokambós, kakaós-csokis alapokon nyugszik, melyet színesít egy mandulás-marcipános tónus, és pici mogyoró. Érdemes odafigyelni a vízhőfokra, mert viszonylag érzékeny keverék, magas hőmérsékleten hajlamos a megégésre, alacsony hőmérsékleten pedig keserűvé válhat. Testessége jó. Utóíze hosszú, mokkás jellegű, némi füst aromával kombinálva. Leginkább eszpresszónak ajánljuk, bár kapucsínónak is igen jól teljesített. 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!