Hévízen, a Hotel Palace kávézójában, a Walzer Kávézóban jártunk

Nyomtatás
walzer kávézó hévíz palace hotel bejáratHévízen töltöttünk néhány napot. A Hévízi-gyógytó -- Európa legnagyobb gyógyító erejű melegvizes tava -- 4,44 ha kiterjedésével és a tavat körülölelő erdővel különösen alkalmas arra, hogy idős és fiatal egyaránt testestől-lelkestől megújuljon. Ez a gyógytó igazi ritkaság, különleges képződmény: ellentétben a többi melegvizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklás talajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó. walzer kávézó hévíz palace hotel hévízi tóEbből következik gyógyiszapjának és ásványianyag-tartalmának széleskörű fizikoterápiás alkalmazhatósága is. A természetvédelmi területen fizikoterápiás kórházként is működő, igényesen kiépített és üzemeltetett mély gyógytó különlegességét növeli még az a páratlanul szép látvány, ami az odalátogatót, a fűrdőzőt fogadja: a park közepén elhelyezkedő csillogó termálvíz, a vízfelszínt borító fátyolos páraréteg és az indiai vörös tündérrózsa, amely az egész tóban mindenhol fellelhető, úszkálás közben közvetlen közelről is megcsodálható... A tavat lombhullató mocsárciprus fasorok veszik körbe és védik.

Hévíz -- valóban nyugati színvonalú igényességgel kiépített -- városa többszörösen is alkalmas tehát a kikapcsolódásra, főleg így, őszi, téli időszakban (de az év bármely időszakában is).

walzer kávézó hévíz palace hotel kávégépA Hotel Palace-ban szálltunk meg, melynek saját kávézója a recepcióhoz közel, az átriumból nyílik. A Walzer Kávézó (8380 Hévíz, Rákóczi utca 1-3.) hiteles példája annak, hogy egy igényesen berendezett és üzemeltetett kis kávézó, melyben kitűnő minőségű kávét szolgálnak fel, igazi értéke nemcsak egy szállodának, hanem egy városnak is: ebbe a kávézóba a környező szállodákból is betértek a vendégek, mégpedig elsősorban a kitűnő Manuel kávé miatt!

A kávét nagy odafigyeléssel, a napok folyamán váltással három barista/pincér készítette. A rendelésfelvétel, a kiszolgálás, a vendégre való odafigyelés a korszerű és magas színvonalú szállodának megfelelő volt. A készített-felszolgált eszpresszók minden tekintetben tökéletesek voltak.

Azon ritka helyek közé sorolható ez a Walzer kávézó, ahol arra a kérdésemre, hogy miből készítik a kávét, nem az volt, hogy vállrágatással vagy flegmatikusan rámutattak a "Manuel" táblára-cégérre, hanem a pult mögül kihozta a pincér a bontott és a levegőtől védett, szakszerűen és igényesen visszazárt (!) kávészacskót, és megmutatta: "Manuel Aroma Bar" szemeskávé.

Nem tisztem most részletesen íz- és aroma szempontjából taglalni az elkészített eszpresszót -- ezt majd talán ha a Kávékorzón sor kerül Manuel Aroma Bar kávé tesztelésére, akkor majd olvashatják az érdeklődők -- de a lényeg, hogy egy rendkívül krémes, fűszeres, kiegyensúlyozott, vajasan marcipános-csokoládás, édes (tehát nagyon kevés cukorral is élvezhető) kávékeverékről van szó, mindenképpen ajánlom otthoni kipróbálásra is!

A csésze, melyben a Manuel Aroma Bar eszpresszót felszolgálták, a Manuel saját csészéje, ún. cromo típus, mely a megszokott standard -- ugyancsak jó hőtartó képességű ipari porcellán -- eszpresszós csészéktől eltérően rendkívül széles: a kávé illata szinte mint egy tölcsérből kiárad az ember arcába, érzékszervileg teljes mértékben átélhetővé teszi a kávézás minden élményét...

A kávé elkészítése előtt minden esetben a gépen szabályos hűtőcsapolást végeztek, a csésze kellőképpen elő volt melegítve, a darálás friss volt, és a tömörítő (tamper) nem csupán dísznek volt kitéve a gép mellé. Itt érdekességként megjegyzem, hogy a három barista háromféle módon tömörített, de az eredemény minden esetben tökéletesen azonos volt: volt, aki szinte vállból, erősen, volt aki kicsit lazábban tömörített, és volt, aki szinte csak hozzáérintette néhányszor a tampert a kávépogácsa felszínéhez... A daráló gondos beállítására utal mindez, valamint a lefolyás egyenletessége, a szinte másodpercre pontos (25 másodperces) lefolyási idő, és a megfelelő mennyiségű és állagú crema is...

walzer kávézó hévíz palace hotel rendeléswalzer kávézó hévíz palace hotel kapucsínó

Az elkészített eszpresszóhoz fehér és barnacukrot (nádcukor), kis pohár vizet, tejszínt és kekszet szolgáltak fel. Egy eszpresszó ára: 360 Ft,-

A hely hangulata rendkívül harmonikus, a berendezés egyszerre modern és patinás, a világítás indirekt fénye melegen tölti el a teret, a Manuel reklámtábláival és kávézói kellékeivel díszített: mindenben illik a szálloda átriumához (melyből a Walzer kávézó is nyílik). Bátran tudom ajánlani ezt a kitűnő Manuel kávét megfelelően elkészítő, igényesen felszolgáló és meghitt hangulatot árasztó hévízi kávézót!

Pontozás:

1, Tetszetős kinézet (elegáns, tiszta, csésze/pohár használata, dekoráció, teljes szettel szolgálta fel (kanál, cukor, víz) ahol szükséges! )
2, Íz harmónia (az összetevőknek megfelelően, espresso íz)
3, Megfelel-e a hőmérséklet (az ital fogyasztási hőfokának megfelelően)
4, Általános barista képzettség (tejhabosítás, hideg ital készítés)
5, Hely hangulata, személyzet munkája

Pontozás mindegyik esetében 1-5 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!

Értékelés:

Tesztelő
Tisztaság, dekoráció, felszolgálás
Íz harmónia
Ital hőmérséklete
Általános képzettség
Hely hangulata, személyzet
Összesen
Andrew
5 5 5 5 5 25


Véleményét elmondhatja fórumunkon. Kattintson ide!

Walzer Kávézó
8380 Hévíz, Rákóczi utca 1-3.

Gratulálunk a kimagasló eredményhez!!!