A Lazzarin Espresso Light kávékeverékét teszteltük

Nyomtatás

lazzarin espresso light szemeskávé tesztCégünk a Best Caffe Company Kft 2005- ben alakult, a LAZZARIN kávé kizárólagos forgalmazói vagyunk Magyarországon. Törekvésünk, hogy a méltán híres olasz kávékultúrát megismerjék, és megkedveljék a magyar fogyasztók is. Az elmúlt 3 év bebizonyította számunkra, hogy a LAZZARIN kávé tökéletesen alkalmas ezen cél elérésére.

Minőségi termékeket forgalmazunk reális áron, hogy ezt partnereink és a kávéfogyasztók is így gondolják, leginkább az mutatja számunkra, ahol kipróbálták termékeinket minden esetben újabb vásárlási szándékkal kerestek meg minket. Ez a dícsérő szavaknál is inkább bizonyítja partnereink megelégedettségét. Szolgáltatásaink és termékeink köre folyamatosan bővül, forró csokoládék, teák, gépek, darálók, és egyéb kiegészítők szerepelnek termékskálánkon. A Lazzarin Espresso Light egy 95% arabika és 5% robuszta arányú keverék, bársonyos, lágy, gyengéden telt ízű - tudtuk meg a forgalmazótól.

 

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Lazzarin kávé hivatalos forgalmazójától, a Best Caffe Company Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Lazzarin Espresso Light

Ár: 8125 Ft/kg , Forgalmazó adatai
 lazzarin espresso light szemeskávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
6
3
3
16
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
7
2
5
17
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
4
9
3
6
22
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Iberital Challenge
4
7
4
4
19
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
3
6
4
4
17


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Lefolyása friss, egyenletes, a végén világosodik. Krémje jónak mondható, színe mogyoróbarna kevés mintával. A cukrot kicsit tarja, kevergetés után szépen záródik és a fogyasztás végéig kitart. A csésze oldalára is szépen tapad. A kávé közepesen testes, az ízét átlagosnak írnám le. Nem húz el semerre, se nem túl markáns, de nem is jellegtelen. Érezhető a magas arabika jelenlét. Gyümölcsös száraz jellegű, kis fanyarkássággal. Magasabb hőfokon mogyorós, de vigyázzunk vele, mert könnyen kellemetlen ízek oldódhatnak ki belőle, hasonlóan, mint az előzőleg tesztelt Lazzarin kávéból. Fontosnak tartom  megjegyezni, hogy azért nem egy túl kényes keverék, stabilan lehet belőle jót készíteni. Összességében sem jót, sem rosszat nem tudok és nem is szeretnék írni róla. Egy stabil mindennapi kávénak teljesen megfelel annak aki egy finom kávét szeretne inni, de nincsenek nagyon extra elvárásai.

Monyesz

Ezt a kávét is közepes pörkölésűnek mondanám, enyhe olajos fénnyel, megjegyzem ugyanakkor, viszonylag sok a törött, csonka szem. Daráláskor kellemes, kicsit karamellás illatot érezni. Az első lefőzések csalódást keltettek, a kávénak elég kellemetlen kesernyés íze volt, ami az utóízben is sokáig tartott. A testessége sem volt elégséges, jellegtelennek tűnt. A crema arabica túlsúlyos keverékre utalt, keverés után elvékonyodott, igaz szépen takarta a kávét így is. Változást hozott, mikor a lefőzési hőmérsékletet feljebb vittem, kezdett a kellemetlen kesernyésség eltűnni. Végül egészen magas hőfokon el is tűnt ! A crema ezzel párhuzamosan sötétedett, már-már olyannyira, hogy más kávéknál már inkább égettnek lehetne nevezni. Itt nem, sőt az ízek kezdtek előbújni, bár végig egy gyengén testes kávénak tűnt ez a keverék. Legjobb formáját lassú lefőzéssel, sárkányosan forró vízzel hozta, ekkor kissé édeskés, muskotályos, mogyorós, utóízében enyhén füstös, lágy kakaós ízeket sikerült elérni. A gyümölcsösség nagyon enyhén mutatkozott csak, egy édeskés szőlőhöz tudnám hasonlítani. Ennek megfelelően nekem kapucsínónak gyengén muzsikált, az ízeket elnyomta a tej. Törekedve a lassú lefolyásra egészen jó volt risztrettónak. Eszpresszónak egy sütemény után kellemes lehet.

Blaze

A kávébabok közép sötét pörkölésűek, az előző mintához viszonyítva egyenletesebb pörkölésűnek mondanám.  Láthatóan arabika túlsúlyos ez a keverék, melyet elkészítési módja vissza is igazol. Olaj vagy zsír azonban nincsen még a felületükön, illatuk enyhén karamellás. Daráláskor sült kenyér és rozs illatot éreztem. A kávé krémje szép barna színű, könnyen csapolható tigrises, márványos mintásra. A cukrot szépen tartja, olajossága is kiváló a krémnek, felkúszik a csésze oldalára. A kávé igényli a magas hőfokot. Alacsony(abb) hőfok esetén előjöhet egy kesernyés íz, mely nem tartozik a kávé legjobb ízéhez. Megfelelő hőfokon elkészítve egy nagyon finom, harmonikus egyvelegbe csöppenhetünk bele : finom csokoládés, karamellás, marcipános ízeket ölel körbe egy enyhe, édeskés gyümölcsös íz. Olyan érzés a kávé ízlelgetése egy kis cukorral, mintha egy trüffel bonbont fogyasztanánk. Nem ütős, nem koffein bomba ez a keverék : egy nagyon lágy, finom desszert kávénak mondanám.  Kapucsinónak is nagyon finom lett nálam, noha én nem vagyok nagy kapucsinó szakértő, de engem meggyőzött. Igen jól eltalált kompozíció ez a keverék : ha figyelünk a magas vízhőfokra, akkor baj nem lehet.  

Lorien

A csomagolást kibontva a kávé illata a régi csemegeboltok emlékeket idézi bennem, kissé fáradt és nehézkes, mindemellett mégis inkább kellemes kávés, mokkás, csokoládés kavalkád. Nehéz jól megtippelni, mekkora a valós robuszta-hányad, a becslést az is nehezíti, hogy feltűnően sok a sérült kávébab, és szintén sok közötte az apró pelyvás törmelék. A szemek pörkölése nem egyenletes, felületi olajkiválás nem látható, fényük a csillogó és a mattos közötti átmenetet mutatja. A külső és az illat alapján az elvárásaim nem voltak túl magasak (még ha az előző Lazzarin tétel után valamelyest bizakodóbb is lettem). Első próbálkozásaim ezt támasztották alá, sőt a végeredmény még annál is gyengébbre sikerült, mint amire számítottam. Normál hőfokon épp csak alig sejtet a jó oldalából magából valamit, nem finomkodik, gyógynövényes, meghökkentő módon kamillateás beütésű, már-már gyógyszeresen kesernyés. A hőfokot emelve és a darálást finomítva fokozatosan javul, a kesernyés és egyéb zavaró ízek eltünedeznek, majd végül extrém magas hőfokon, fortyogó géppel jön igazán formába. A Cimbali Domus-om a szokásosnál forróbb tud lenni, a hőmérsékleti tartománya felső harmadában eddig minden kávét hajlamos volt megégetni. Nem úgy most! Talán ez az első keverék, amelyet még gőzt köpködő sárkányként sem perzseli meg, legfeljebb a krémben néhány buborék jelzi a túlzott hevületet, mindez mégsem válik az ízek kárára. Különös. A próbálkozások során vékony egérfarkas lefolyással nyertem a legjobb italt, miközben meg-megbuggyant a krém. A lefolyás végén alkalmanként hajlamos volt a kiszőkülésre, amelyet dupla szűrő és benne 16-17 gramm őrlemény felhasználásával minimálisra tudtam leszorítani. A krém vastagsága, állaga megfelelő, színe meglehetősen sötét. A cukrot megtartja, keverés után záródik. A lefőzött kávé illata kellemesen buja marcipános. Magas hőfokon készítve ízvilága letisztul, átalakul, a mandulás és marcipános ízek szépen már érvényesülnek, a kesernyésség megszűnik, kakaós-étcsokoládésba fordul. Ahogy a hőfokot emeljük, és a darálást finomítva közelítünk a risztrettó felé, a krémképződés javul, és megjelennek a mazsolás, enyhén bogyósgyümölcsös ízjegyek is. Utóíze hosszan tartó, leginkább a 99%-os étcsokoládét idézi. Tejes italok alapjául jól használható, de igazán kár lenne erre “elpocsékolni”, amikor ennyire jó risztrettó alapanyaggal rendelkezünk. Rögtön érdemes duplán készíteni, a szimpla úgy sem lesz elég. Ebéd után, desszert helyett is el tudom képzelni. Összességében szélsőségekben gazdag kávénak jellemezném. Az alapanyag leginkább az alacsonyabb kategóriájú kávékat idézi. Nem megfelelően elkészítve inkább büntetés, mint élvezet a fogyasztása. Kellő odafigyeléssel, magas hőfokon lefőzve azonban kifogástalan kávéélmény képest nyújtani. 

SiD

Ez a Lazzarin blend magasabb arányban tartalmaz arabica fajtákat az előzőleg tesztelt keverékhez képest, de a babok színében most is nagy a szórás, nem túl egyenletes a pörkölés és sok a sérült szem. A pörkölt kávé illata nem túl kellemes, füstös, de mint tudjuk ez önmagában nem jelent sokat. Mint azt az előbb már leírtam, ez a kávé magasabb arabica tartalmú, nem kedvez neki az alacsony vízhőfok, ezért jóval magasabb hőfokon kell csapolni, mint a másik Lazzarin keveréket. A Pavoni nem égeti meg, sőt jelen esetben a karossal jobbakat húztam, mint a vízpumpás Quick Mill-lel. A lefolyás nem egyenletes, táncol, szőkül, érezni, hogy ez a kávé sajnos már nem friss. A krémje közvetlenül a csapolás után kellően vastag és sötét, a cukrot süppedősen nyeli, de hamar szétoszlik, mire a cukrot elkevergetjük, már alig marad belőle valami. A kávé nagyon hasonló ízeken nyugszik, mint a korábbi keverék. Határozottan felismerni, hogy a Lazzarin családhoz tartozik. Édeskés, földimogyorós alapból marcipános és bogyós gyümölcsös ízek bontakoznak ki, utóíze enyhén savas, itt érezni leginkább az arabica jelenlétet.
Sajnos az utóíz a legtöbb esetben egy kesernyés, füstös mellékízzel egészül ki, amit nagyon nehéz eltüntetni. Összességében a Gusto Forte blend kifinomultabb, enyhébb, desszertkávés változatát kapjuk ezzel a keverékkel.


lazzarin espresso light szemeskávé kávébaboklazzarin espresso light szemeskávé csapoláslazzarin espresso light szemeskávé csapolás pavoni
lazzarin espresso light szemeskávé shotlazzarin espresso light szemeskávé krémlazzarin espresso light szemeskávé eszpresszó

Összegzés: A kávébabok színe tarka a sötétebtől a világosabbig minden megtalálható közte, és elég sok a sérül töredezett szem. Felületükön olajkiválás nem tapasztalható. Jól szemügyre véve nekünk a megadott arabika-robuszta aránynál robusztásabbnak tűnik a keverék. A magas arabika tartalom miatt érdemes magasabb hőfokon próbálkozni vele. Jóval magasabb hőfokot igényel mint az előzőleg tesztelt Lazzarin Forte Gusto. A beállításokra nagyon oda kell figyelni, mert ez egy kimondottan kényes keverék, és ha nem megfelelően készítjük, akkor kellemetlen meglepetésekben lehet részünk. Megfelelő hőmérsékletem csapolva a krém kellően vastag és tartós, könnyen csapolahtó tigrismintásra. A cukrot szépen tartja, a kevergetés után zárul és végig kitart. Íze marcipános, csokoládés, édeskés, jól kivehető bogyós gyümölcsös aromákkal. Összességében egy korrekt, kellemes keverék. Testessége jó. Utóíze hosszan tart, kakaós, csokis, enyhén füstös. Sajnos a minta nem a legfrissebb volt, ami a csapolásokon is gyakran megmutatkozott (nem egyenletes lefolyás, kiszőkülés). Összességében ez egy lágyabb, harmonikusabb blend mint a Gusto Forte. Nagyon finom volt risztrettónak, de tejes italok alapjaként is tökéletesen megállja a helyét.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!