KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Újraéled a Hadik Kávézó

Újraéled a Hadik Kávézó

Engem mindig nagyon furcsa érzéssel tölt el, ha belépek egy nagy múltú épületbe. Valószínűleg nem lesz ez másképp akkor sem, amikor majd először lépem át a megújított Hadik Kávézó küszöbét, ami korábban az irodalmi élet fontos helyszíne volt. Pontos időpontja még nincs a megnyitásnak, egyelőre a hely falán is csupán annyi olvasható, hogy "hamarosan".
Már 2005-ben tervbe volt véve, hogy felújítják a Bartók Béla út 36. alatti kávézót, Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes egykori törzshelyét. Erre azonban majdnem öt évet kellett várni. Mindez egy nagyszabású újbudai project része, mely során az egész környék megújítását tervezik. Szeretnék a Bartók Béla utat és környékét visszacsatolni a budapesti kulturális életbe. Ennek egyik központi helye a közel négyszáz négyzetméteres Hadik Ház, aminek kávéházi részében a vendégek minden nap híres irodalmárok kedvenc ételeit is megkóstolhatják képzőművészeti, zenei, film és irodalmi programok mellett. Az 1920-as és 40-es évek között olyan írók kedvenc helye volt ez, mint Karinthy, Móricz, Déry Tibor, Kosztolányi vagy Tóth Árpád. Később méteráru- és cipőboltként üzemelt. Fénykora után majdnem száz évvel ezen az emblematikus helyszínen ismét teret kapnak a fiatal művészek alkotásaik bemutatására.

A XX. század elején komoly változásokon ment át a környék, elkezdték beépíteni a mocsaras területeket. Ekkor épült a Hadik Kávézó, ami hírnevét 1922-től Kaiser Adolf vezetése alatt szerezte. Nevét a közeli Hadik András laktanyáról kapta, aminek épülete ma is áll. Azt remélték, hogy a katonák majd fellendítik az új kávézó forgalmát. Azonban a vártakkal ellentétben nem ők, hanem a környék irodalmárai látogatták szívesen a helyet. Érdekesség, hogy a Hadik leszármazottak egyszer tiltakozni kezdtek amiatt, hogy ősük neve egy kültelki kávézó homlokzatán ékeskedik, ezért javítani kellett a cégéren, vagyis a Hadik szó alá fel kellett tüntetni a laktanyát is. Persze soha senki nem hívta Hadik laktanya kávézónak, így kikopott az emlékekből.

"Túlvilágított, rideg hombár. L-jének sarkán ültem néha, ha valakit vártam, hogy jobbra-balra látszós legyen a várakozás. Balról bridzsasztalok voltak, magas rangú méltóságok s kegyelmesek kastélyzugot teremtettek maguknak, ahol fesztelenül s csöndesen kergették a poent. Jobbról kisvárosi intelligencia- az egész kávéház olyan győri, soproni, szegedi hangulattal tele, az ablak alatt, pecsétviaszból faragva Gárdonyi Géza svájci munkakabátos kis álló szobra, a lábánál az olvasós kis öreg parasztaszszony" - ezzel a nem túl hízelgő pár mondattal jellemezte Móricz Zsigmond 1937-ben a Hadikot. Karinthy azonban szinte minden estéjét itt töltötte törzsasztalánál, az ún. foglaltpáholyban fogadta a látogatóit, még a telefonját is átirányította a Hadik vonalára.
Visszaemlékezések alapján először a nők indultak meg a kávézóba, Karinthy felesége, Böhm Aranka vezetésével, később a férjeik is követték őket, majd beszállingóztak a környékbeli egyedülálló férfiak is. A kávé nagyon rossz volt, olykor ihatatlan, ám a hely vonzereje nem is ebben állt. Böhm Aranka rendkívül vonzó nő volt, így sokan az ő kegyeit keresve érkeztek a helyre. Házassága nem volt felhőtlen, így gyakran engedett a flörtöknek. A törzsasztalt olykor mindössze öten ülték körbe, máskor pedig húszan. Az internet kora előtt nehezebb volt megbeszélni a dolgokat, ezért az írók naponta átjártak egymáshoz tisztázni a sürgős kérdéseket. A vendéglátó számára azonban nagyon költségesek voltak ezek a látogatások, ezért tették át székhelyüket a közeli kávéházba, mint például a Hadik vagy a Centrál, így második otthonná válva. Sőt, a huszadik század második felében az épület tetőterében élt Csontváry Kosztka Tivadar festőművész. Ezt a műteremlakást ma is művészeknek adják bérbe.

Idén november 10-én alakult meg a Társadalmi Érték Testület. Terveik megvalósításához rövidesen pályázatot hirdetnek az üresen álló üzlethelyiségek kulturális célú hasznosítására. Fontos célkitűzés még a Bartók 32 Galéria megújítása, a hely ugyanis jelenleg elzárt, belső udvari megközelítésű. A Testület 12 tagja (például Karinthy és Bodrogi Gyula) elkötelezetten dolgozik a terület felfuttatásán.

Forrás : antropos.hu