KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kávé alkoholra? Rossz döntés!

Kávé alkoholra? Rossz döntés!

Egy csésze kávé felhajtása a lehető legrosszabb döntés egy átmulatott éjszaka után - állapították meg kutatók.
A BBC internetes honlapján ismertetett kutatást egereken végezték a philadelphiai egyetem tudósai. A laboratóriumi körülmények között tartott állatokat csoportokra osztották: némelyiknek csak alkoholt, másoknak csak kávét adtak, de volt egy olyan tesztcsoport is, amely az alkohol elfogyasztása után kapta a koffeint. Ezután az egereknek egy labirintuson kellett végigmenniük, melyben erős hang-és fényhatásoknak tették ki őket.

Az alkoholt ivott állatok nyugodtabbak voltak, de nehezebben kerülték el a zavaró tényezőket. A koffein hatása alatt álló egerek jobban navigáltak, viszont ijedtebbek és feszültebbek voltak. Ha pedig alkoholt és kávét is kaptak, akkor látszólag koncentrált, nyugodt hangulatba kerültek, ennek ellenére azonban a hang-és fényhatásokat nem tudták kikerülni.

A kísérletekből a tudósok arra következtettek, hogy azok az emberek, akik kávéval akarják orvosolni az alkohol hatásait, becsapják magukat. Mivel a koffein éberré teszi őket, úgy érzik, hogy nem részegek, pedig ez egyáltalán nem igaz.

„Nagyon fontos, hogy eloszlassuk a kávé józanító hatásáról szóló tévhiteket, mert sokan azt gondolják, hogy egy csésze fekete után nyugodtan beülhetnek a volán mögé, vagy más veszélyes helyzetnek teszik ki magukat" - nyilatkozta a kísérlet vezetője.

Forrás : BBC