KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Monbana forrócsokik, és csokoládé különlegességek

monbana forrócsoki és csokoládé bemutatóA francia családi tulajdonú Monbana céget Luis Guattari cukrászmester alapította 1934-ben. Fiaival együtt 1947-ben nyitotta meg a család saját kakaó feldolgozó üzemét, melyben megkezdődött a minőségi kakaó alapanyagok gyártása. 2002-ben a Monbana cég kilépett a nemzetközi piacra. A vállalat az ágazat piacvezetője, a világ több mint 30 országában van jelen. Kreativitás, változatosság, élvezet... ez a három legfőbb alapelv, mely hozzájárul a Monbana cég folyamatos fejlődéséhez. A cég számos innovatív termékkel jelent meg elsőként a piacon, úgy mint a kávé mellé adott mini csokoládék, a csokoládéval bevont mandulaszemek és valódi csokoládé alapú forró és hideg italok.  Folyamatosan bővíti kínálatát, figyelmet fordítva a minőségi követelményekre, a kiváló alapanyagokra, termékei eredetiségére; időről időre új ízekkel örvendezteti meg fogyasztóit.

A csokoládét az eredetileg csak Dél-Amerikában honos kakaófa, a Theobroma cacao magjából készítik. A latin névadás (theobroma = istenek eledele) jellemző a kor emberének elragadtatására. A kakaó fő hatóanyaga a teobromin (100 grammban 100 mg). Afrodiziákum hatása is részben ennek köszönhető, illetve élénkít, emeli a vérnyomást. A húsos hüvelyben lévő kis sárga magokat kiszedik, a nyers kakaót először fermentálják (speciális erjesztés, füllesztés), majd 140-150 fokon pörkölik, az így megbarnult, törékennyé vált héjat leszedik, s a kakaót folyékony masszává őrlik, amit a benne lévő zsír tesz lehetővé. A masszát kisajtolják. A kakaóvaj a kiváló zsíranyag, a kakaóporban nincs zsír. A csokoládé kakaópor és kakaóvaj keveréke. Ha a masszához kevés cukrot és újabb kakaóvajat kevernek, abból étcsokoládé lesz, tejcsokoládé gyártásakor sűrített tejet adnak a masszához. ( A csokoládéról és a kakaóbabról bővebben..., a különböző csokoládéfajtákról pedig itt.)

A Monbana termékeket a Kávébolt.net-től kaptuk kóstolásra és bemutatásra.

Árak: Monbana tasakos forrócsokik (többféle ízben): 130Ft/db, étcsokoládé kakaóbabbal 100g: 710Ft/db, Forgalmazó adatai

Elkészítés:

Az elkészítés módja a kávégép gőzölő csöve segítségével: Nagyon fontos, hogy a gőzölő csőből kiengedjük a vizet addig, amíg a gőz tiszta nem lesz. Az alapanyagokat forrás után 2-3 másodpercig gőzöljük a csomók elkerülése végett. Amennyiben a kávéfőzőgép rendelkezik a cappuccino készítéséhez szükséges műanyag csővel, az alapanyagokat  alaposabban meg kell keverni, a csövet belemeríteni a folyadékba és buborékosra gőzölni! Várni kell 2-3 másodpercig, amíg a folyadék felszínén buborék nem keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a folyadék megfelelően sűrű lett.

Gáz- vagy elektromos tűzhelyen való elkészítés módja: Megfelelő edényben jól elkeverni al tejet és a tasak vagy 25 g forrócsoki port, majd gyenge lángon forrásig főzni folyamatos kevergetés mellett. Amennyiben a kevergetés alatt a massza túl sűrű, adjunk hozzá még egy kis tejet.
 

monbana narancsos forró csokoládémonbana fehér forro csokoládé

Kóstolás, és vélemények:

Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Monbana Narancsos forró csokoládé: a tasak tartalmát a leírás szerint két deciliter (én mindig langyos) tejbe kevertem. Elkeverésekor könnyen, jól oldódott, nem csomósodott. Ez könnyedebbé teszi vele a munkát, nem ragad bele az edény aljába, ezáltal jól felhasználható a tasak tartalma. Gőzölésre már a forráspont előtt jobban sűrűsödik. Az íze: visszafogott csokoládé, inkább kakaós ízvilággal, jól érezhető narancs ízzel. A Monbana fehér csokoládé hasonlóan viselkedik, nem csomósodik, és szitén jól besűrűsödik. Íze inkább vaníliás, mint fehércsokoládés. Mindkét italnál a gőzzel bevitt levegőtől vastag és masszív haréteg marad a tetején. Akár kanalazható is, nekem egy kicsit sok keményítőt tartalmaz, fogyasztás közben feltapad a szájra, úgy képzeljük el, mint egy hígabb pudingot. 70%-os kakaódarabos étcsokoládé: csomagolása jó minőséget sugall. A csokoládé tésztája kemény, lassan olvad el a szájban. Fogyasztásakor az ízek visszafogottan bontakoznak ki, csak megfelelő rágás után kezd kiteljesedni. Ezáltal nem egy túl markáns csokoládé, édessége is viszafogott. A ropogós kakódarabok jól harmónizálnak benne. Összességében jónak mondható.

Monyesz

Fehércsoki:
Elkeveréskor a leírás szerint 2dl langyos tejben nehezen oldódott, sokáig kellett nyomkodni a csomókat. Állagra jó lett, megfelelően sűrű, nem nyúlós, viszont az íze az gyenge, nem annyira fehércsokis, inkább erőteljesen vaníliás íze van. Jobban egy híg vaníliapudingra emlékeztet. A segédanyagoktól kis mellékízt is érezni. Édessége megfelelő.

Narancsos forrócsoki:
Jobban oldódik langyos tejben, állaga, sűrűsége jó. A csokis rész íze kellemes, kicsit lehetne azért kakaósabb, erőteljesebb. Igy nem annyira étcsokis inkább tejcsokis jellegű, az édessége is inkább ebbe az irányba viszi. A narancs csak enyhén érződik, ennél talán lehetne erősebb. Így eléggé a háttérben marad, és a csokis íz után érződik csak.

Kakaódarabos csokoládé:
Kellemes, nem durván étcsokis jellegű, ugyanakkor a kakaódarabok jól adják magukat, kiemelik az étcsokis jelleget.
Gabonadarabos csokoládé:
A csokoládé finom, jól eltaláltan édes, nem túl tejszínes, kicsit nehezen olvad a szájban. Igazából jó lenne a gabonadarabok nélkül is. Együtt érdekes az olvadó csokoládé és a roppanós gabonadarabok.

Lorien

Az elkészített fehér csoki áthatóan madártejes illatú, és az ízvilágában szintén a madártej a domináns. Maga a fehércsokoládé sajnos kevésbé hangsúlyos. Ami tetszett benne, hogy nem próbálják túlzott mennyiségű cukor hozzáadásával elfedni az ízeket, szirupossá tenni. Az állaga sűrű, ragadós a sűrítőanyagtól (E1442), ezt egyébként zselésítésre is használják, sajnos nagyon kiérződik (http://tudatosvasarlo.hu/eszam/mutat/223).

A narancsos forrócsoki, kellemes narancsos illatú ital, amely az ízében diszkréten érződik, pont amennyire kell. Sokkal jobban érvényesülhetne, ha magasabb lenne kakaótartalma, így inkább a tejcsokoládé-kedvelők érdeklődésére tarthat számot. Az édessége ennek is megfelelően visszafogott. Sajnos itt is ugyanaz a sűrítőanyag, ezért ez is ragadós-zselés állagú. Ha kevesebb tej felhasználásával próbáljuk koncentráltabbá tenni, kellemetlenül ragacsossá válhat.

A kis Monbana tejcsokoládé meglepetést okozott, a benne lévő gabonától kellemes ropogós, feldobja az egyébként is jófajta tejcsokoládét. Monbana 70% étcsokoládé pirított kakaóbabbal: A csokoládé felületén enyhe kakaóvaj-kiválás nyomai látható. A finomra zúzott pirított kakaóbabokkal együtt jó a textúrája. A szájban csak közepesen jól olvad, valószínűleg valamivel magasabban lehet az ideálisnál az olvadáspontja, ez sajnos hiba. Egy árnyalattal lehetné “édesebb”, a keserűsége már a 80%-os csokoládékét idézi.

SiD

A Monbana narancsos forrócsokoládé selymesen sűrű, szerencsére nem puddingos hatású, nincs agyonsűrítve, mint az olasz forrócsokik többsége. Íze nem kimondottan étcsokoládés, inkább egy narancs aromával ízesített sűrű kakaó ez az ital. Az ízesítése visszafogott: a narancsos íz nem próbál felülkerekedni a kakaó felett, inkább csak ott van a háttérben, az édesítése is megfelelő számomra. A fehér forrócsokoládé a narancsos társa után nagy csalódást okozott: Íze a fehér csokoládéval semmilyen rokonságot nem mutat: sűrű, ragacsos vaníliapudding, melynek sűrűsége az ihatóság határvonalán táncol. A Monbana kakaóbabdarabkákkal tarkított étcsokoládé egy igazi régimódi -nem túlfinomított- csokoládé. Nem is nevezném édességnek, mivel natúr, természetes kakaóíze van. Csak hagyománytisztelő ínyenceknek!

monbana narancsos forró csokoládé monbana fehér forrócsokimonbana forrócsokik
monbana csokoládé kakaóbabbalmonbana kiscsokimonbana csokoládék

A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!