KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Parisien forró csokoládé a Naturalmixtől

parisien forró csokoládé a naturalmixtőlA Goppion Caffé kíváló minőségű kávéinak méltó kiegészítése a Caffé Grande Kft. által forgalmazott Naturalmix termékcsalád, a különlegesen széles íz-palettájú Parisien forró csokoládék és Lawson’s teák. Folyamatos termékfejlesztés eredményeképpen válhatott a Naturalmix Olaszország vezető kávézó- és bár beszállítójává. A kezdetektől a fogyasztói igényeket figyelve újították receptjeiket, hogy még természetesebb és kitűnőbb termékeket készítsenek. A rendkívül magas színvonalat biztosítja, hogy a lehető legkevesebb tartósítószert és színezőanyagot használják, ha lehetséges, azok is inkább természetes alapanyagból származnak. Az íz-választék valóban széles, a klasszikus forrócsokitól a chilli-s vagy amarettó-s csokin át a narancsos fahéjasig, 18 féle ízben kóstolhatjuk meg az olasz csoki-csodákat. Ezek a forró csokoládé és krém italok a legkifinomultabb ízlésnek is megfelelnek, hiszen mindenki talál kedvére való ízharmóniát, sőt végig is próbálhatja a teljes választékot, hisz a kóstolgatás művészet, amely minden értelemben magával ragad. 

A csokoládét az eredetileg csak Dél-Amerikában honos kakaófa, a Theobroma cacao magjából készítik. A latin névadás (theobroma = istenek eledele) jellemző a kor emberének elragadtatására. A kakaó fő hatóanyaga a teobromin (100 grammban 100 mg). Afrodiziákum hatása is részben ennek köszönhető, illetve élénkít, emeli a vérnyomást. A húsos hüvelyben lévő kis sárga magokat kiszedik, a nyers kakaót először fermentálják (speciális erjesztés, füllesztés), majd 140-150 fokon pörkölik, az így megbarnult, törékennyé vált héjat leszedik, s a kakaót folyékony masszává őrlik, amit a benne lévő zsír tesz lehetővé. A masszát kisajtolják. A kakaóvaj a kiváló zsíranyag, a kakaóporban nincs zsír. A csokoládé kakaópor és kakaóvaj keveréke. Ha a masszához kevés cukrot és újabb kakaóvajat kevernek, abból étcsokoládé lesz, tejcsokoládé gyártásakor sűrített tejet adnak a masszához. ( A csokoládéról és a kakaóbabról bővebben..., a különböző csokoládéfajtákról pedig itt.)

A Parisien forró csokoládékat a Goppion kávé hivatalos forgalmazójától, a Caffe Grande Kft. -től kaptuk kóstolásra és bemutatásra.

Árak: Parisien tasakos forrócsokik 18 féle ízben: 200Ft/db, Forgalmazó adatai

Elkészítés:

Az elkészítés módja a kávégép gőzölő csöve segítségével: Nagyon fontos, hogy a gőzölő csőből kiengedjük a vizet addig, amíg a gőz tiszta nem lesz. Az alapanyagokat forrás után 2-3 másodpercig gőzöljük a csomók elkerülése végett. Amennyiben a kávéfőzőgép rendelkezik a cappuccino készítéséhez szükséges műanyag csővel, az alapanyagokat  alaposabban meg kell keverni, a csövet belemeríteni a folyadékba és buborékosra gőzölni! Várni kell 2-3 másodpercig, amíg a folyadék felszínén buborék nem keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a folyadék megfelelően sűrű lett.

Gáz- vagy elektromos tűzhelyen való elkészítés módja: Megfelelő edényben jól elkeverni al tejet és a tasak vagy 25 g forrócsoki port, majd gyenge lángon forrásig főzni folyamatos kevergetés mellett. Amennyiben a kevergetés alatt a massza túl sűrű, adjunk hozzá még egy kis tejet.

Parisien forró csokoládé csomagolásParisien forró csokoládé doboz

Kóstolás, és vélemények:

Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Mindkét Parisien csokoládépor langyos tejben jól oldódik, kevésbé hajlamos csomósodásra. Forráspontra gőzölés után sem sűrűsödik be túlságosan, ha körül kell írnom, akkor inkább egy híg főzőpudingos krém állagú, nem zavaró. A tasakos csokiporok nagy része egyébként ilyen jellegű. Tejcsokoládés: enyhe, inkább lágy kakaós ízű. Édessége középszinten, nekem pont jó.
Fehér mogyorós: a fehércsokoládé jellege kevéssé érezhető, inkább vaníliásnak, madártejesnek mondanám. A mogyoróíz jól érezhető, de nem intenzív. Jelen vannak az italban mogyoródarabkák is, fokozván a mogyorósságát. Édessége szintén közepes.

Monyesz

Fehér forrócsoki mogyoróval: Elkeveréskor a leírás szerinti mennyiségű tejben kissé nehezen oldódott, érdemes jól meglangyosított tejben feloldani. Állagra jó lett, megfelelően sűrű, kissé nyúlós a keményítőtől, ami átment az ízbe is. Érezni egy kis vaníliás beütést, de ez még elfogadható. A mogyoró nem érződik eléggé, viszont elég furán néz ki, ahogy úszik a világos massza tetején... Édessége kicsi túlzott.

Forrócsoki: Viszonylag könnyen oldódik tejben, a csomókat jól ellehetett oszlatni keveréssel, állaga, sűrűsége jó. Némi mellékíze a keményítőtől ennek is van. A csokis rész íze kellemes, kicsit kakaós, inkább a tejcsoki irányába húz, édessége is inkább erre viszi. Érdemes kicsit megszórni kakaóval, úgy nekem jobban ízlett.

Lorien

Cioccolata bianca e nocciole (mogyorós fehércsokoládé): A fehér csokoládét a csomagolás szerint 1.2 dl tejben kell elkészíteni. Kicsit tartottam tőle, hogy túl édes vagy sűrű lesz emiatt, de aggodalmaim alaptalannak bizonyultak. Annyi technikai trükköt érdemes bevetni az elkészítésnél, hogy tanácsos egy kisebb, a gőzölőedénybe beleférő kézi habverőt is használni, illetve félidőben nem árt simára eldolgozni a csokit. Előírás szerint felgőzölve ez termék is a sűrű lesz, ezt a csomagolás is jelzi. A keményítő mellett másik sűrítőanyaga az E466 (http://tudatosvasarlo.hu/eszam/mutat/171). Sajnos ettől kicsit zselés állaga van, de még éppen nem ragacsos, és az ízeket sem módosítja túlzottan. Tartalmaz némi apróra darált mogyorót is, amelyek a sűrítőanyag jellege miatt egyenletesen eloszlanak a kész italban. Az ízében visszaköszön a vanília, valamelyest érezni a mogyorót, de szerencsére a fehércsokoládé is megfelelően hangsúlyos. 

Cioccolate al latte: Előírás szerint itt is 1.2 dl tejet kell használni, de ha kicsit több kerül hozzá, az sem baj. Ismét egy sűrű termékkel van dolgunk, keményítő mellett E410-et, azaz szentjánoskenyérmag-lisztet (http://tudatosvasarlo.hu/eszam/mutat/140) használnak hozzá. Emiatt hajlamos kissé bizarr, zselés-habos állagot felvenni. Tanácsos legalább kétszeres mennyiséget befogadni képes edényben felgőzölni, mert gőzölés közben jelentősen megnövekszik a térfogata, a végére habos lesz. Íze erősen tejcsokoládés, édessége nekem már-már eltúlzott, de biztosan van, akinek ez jó hír.

SiD

A barna forrócsoki klasszikus tejcsokoládés ízvilágú, édesítése elég tömény, de ezzel nincs gond, nem úgy a sűrűséggel, ami sajnos már-már pudding jellegű.
Tejcsoki rajongóknak és gyerekeknek valószínűleg ízleni fog és az erős ízesítés miatt kicsit több tejből is készíthetjük, ha túl sűrűnek találtatik!

A mogyorós fehér forrócsoki hozza a kommersz fehér csokoládék ízvilágát, benne valódi, zúzott mogyoródarabkákkal és enyhe mogyoró ízesítéssel.
Az íze nekem tetszik, de a sűrítést itt is túlzásba vitték: egész pontosan egy főzött pudding állagával vetekszik az ital, melynek a felszíne "bebőrösödik", ha az asztalon hagyjuk egy-két percig. Szerencsére nem ragacsos, csak simán sűrű, de az édesítése elbír kicsit nagyobb adag tejet is, így ezt lehet ellensúlyozni.


 Parisien forró csokoládékParisien forró csokoládé menükártyaParisien forró csokoládé fehér mogyorós
Parisien forró csokoládé csészeParisien forró csokoládé

A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!