A Goppion Caffé kíváló minőségű kávéinak méltó kiegészítése a Caffé Grande Kft. által forgalmazott Naturalmix termékcsalád, a különlegesen széles íz-palettájú Parisien forró csokoládék és Lawson’s teák. Folyamatos termékfejlesztés eredményeképpen válhatott a Naturalmix Olaszország vezető kávézó- és bár beszállítójává. A kezdetektől a fogyasztói igényeket figyelve újították receptjeiket, hogy még természetesebb és kitűnőbb termékeket készítsenek. A rendkívül magas színvonalat biztosítja, hogy a lehető legkevesebb tartósítószert és színezőanyagot használják, ha lehetséges, azok is inkább természetes alapanyagból származnak. Az íz-választék valóban széles, a klasszikus forrócsokitól a chilli-s vagy amarettó-s csokin át a narancsos fahéjasig, 18 féle ízben kóstolhatjuk meg az olasz csoki-csodákat. Ezek a forró csokoládé és krém italok a legkifinomultabb ízlésnek is megfelelnek, hiszen mindenki talál kedvére való ízharmóniát, sőt végig is próbálhatja a teljes választékot, hisz a kóstolgatás művészet, amely minden értelemben magával ragad.
A csokoládét az eredetileg csak Dél-Amerikában honos kakaófa, a Theobroma cacao magjából készítik. A latin névadás (theobroma = istenek eledele) jellemző a kor emberének elragadtatására. A kakaó fő hatóanyaga a teobromin (100 grammban 100 mg). Afrodiziákum hatása is részben ennek köszönhető, illetve élénkít, emeli a vérnyomást. A húsos hüvelyben lévő kis sárga magokat kiszedik, a nyers kakaót először fermentálják (speciális erjesztés, füllesztés), majd 140-150 fokon pörkölik, az így megbarnult, törékennyé vált héjat leszedik, s a kakaót folyékony masszává őrlik, amit a benne lévő zsír tesz lehetővé. A masszát kisajtolják. A kakaóvaj a kiváló zsíranyag, a kakaóporban nincs zsír. A csokoládé kakaópor és kakaóvaj keveréke. Ha a masszához kevés cukrot és újabb kakaóvajat kevernek, abból étcsokoládé lesz, tejcsokoládé gyártásakor sűrített tejet adnak a masszához. ( A csokoládéról és a kakaóbabról bővebben..., a különböző csokoládéfajtákról pedig itt.)
A Parisien forró csokoládékat a Goppion kávé hivatalos forgalmazójától, a Caffe Grande Kft. -től kaptuk kóstolásra és bemutatásra.
Árak: Parisien tasakos forrócsokik 18 féle ízben: 200Ft/db, Forgalmazó adatai
Elkészítés:
Az elkészítés módja a kávégép gőzölő csöve segítségével: Nagyon fontos, hogy a gőzölő csőből kiengedjük a vizet addig, amíg a gőz tiszta nem lesz. Az alapanyagokat forrás után 2-3 másodpercig gőzöljük a csomók elkerülése végett. Amennyiben a kávéfőzőgép rendelkezik a cappuccino készítéséhez szükséges műanyag csővel, az alapanyagokat alaposabban meg kell keverni, a csövet belemeríteni a folyadékba és buborékosra gőzölni! Várni kell 2-3 másodpercig, amíg a folyadék felszínén buborék nem keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a folyadék megfelelően sűrű lett.
Gáz- vagy elektromos tűzhelyen való elkészítés módja: Megfelelő edényben jól elkeverni al tejet és a tasak vagy 25 g forrócsoki port, majd gyenge lángon forrásig főzni folyamatos kevergetés mellett. Amennyiben a kevergetés alatt a massza túl sűrű, adjunk hozzá még egy kis tejet.
Kóstolás, és vélemények:
Név | Szöveges értékelés, konklúzió |
Luigi |
Mindkét Parisien csokoládépor langyos tejben jól oldódik, kevésbé hajlamos csomósodásra. Forráspontra gőzölés után sem sűrűsödik be túlságosan, ha körül kell írnom, akkor inkább egy híg főzőpudingos krém állagú, nem zavaró. A tasakos csokiporok nagy része egyébként ilyen jellegű. Tejcsokoládés: enyhe, inkább lágy kakaós ízű. Édessége középszinten, nekem pont jó. |
Monyesz |
Fehér forrócsoki mogyoróval: Elkeveréskor a leírás szerinti mennyiségű tejben kissé nehezen oldódott, érdemes jól meglangyosított tejben feloldani. Állagra jó lett, megfelelően sűrű, kissé nyúlós a keményítőtől, ami átment az ízbe is. Érezni egy kis vaníliás beütést, de ez még elfogadható. A mogyoró nem érződik eléggé, viszont elég furán néz ki, ahogy úszik a világos massza tetején... Édessége kicsi túlzott. |
Lorien |
Cioccolata bianca e nocciole (mogyorós fehércsokoládé): A fehér csokoládét a csomagolás szerint 1.2 dl tejben kell elkészíteni. Kicsit tartottam tőle, hogy túl édes vagy sűrű lesz emiatt, de aggodalmaim alaptalannak bizonyultak. Annyi technikai trükköt érdemes bevetni az elkészítésnél, hogy tanácsos egy kisebb, a gőzölőedénybe beleférő kézi habverőt is használni, illetve félidőben nem árt simára eldolgozni a csokit. Előírás szerint felgőzölve ez termék is a sűrű lesz, ezt a csomagolás is jelzi. A keményítő mellett másik sűrítőanyaga az E466 (http://tudatosvasarlo.hu/eszam/mutat/171). Sajnos ettől kicsit zselés állaga van, de még éppen nem ragacsos, és az ízeket sem módosítja túlzottan. Tartalmaz némi apróra darált mogyorót is, amelyek a sűrítőanyag jellege miatt egyenletesen eloszlanak a kész italban. Az ízében visszaköszön a vanília, valamelyest érezni a mogyorót, de szerencsére a fehércsokoládé is megfelelően hangsúlyos. |
SiD |
A barna forrócsoki klasszikus tejcsokoládés ízvilágú, édesítése elég tömény, de ezzel nincs gond, nem úgy a sűrűséggel, ami sajnos már-már pudding jellegű. |
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!