Bristot Rainforest - új blend egyenesen az esőerdőből

Nyomtatás

bristot rainforest kávé tesztA Bristot-nál a keverés és a pörkölés művészete egyike a feldolgozás legfontosabb, kifinomult szakaszainak. Miután a kávészemeket átlagosan 15 perc hevítésnek teszik ki, hirtelen lehűtik, hogy előcsalogassák és megőrizzék a legfinomabb aromák jellegzetes karakterét. Végül a kávét pihenni hagyják legalább egy héten át, egy módosított légkörű silóban, annak érdekében , hogy fokozzák és tovább finomítsák a keverék ízvilágának jellegzetességeit, mielőtt aromamegőrző zacskóba csomagolják - tudtuk meg a forgalmazótól. A gyári weboldal gazdag olasz eszpresszót ígér, a friss virágok, citrusfélék, csipetnyi vanília aromával, és csokis utóízzel.. A Rainforest egy teljesen új blend a Bristot kínálatában, 70% Brazíliai és Közép Amerikai arabika fajtákat, és 30% Afrikai robusztát tartalmazó keverék (egyes internetes források szerint 80%-20% az arány). Tesztelőink is kíváncsian kóstolták az újdonságot.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Bristot kávé hivatalos forgalmazójától, a Zamatik Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Bristot Rainforest

Ár: 4500.- Ft/kg , Forgalmazó adatai
 bristot rainforest kávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
3
8
4
9
24
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
7
3
7
20
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
3
8
3
8
22
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Iberital Challenge
3
8
4
8
23
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
3
8
3
9
23


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Lefolyása átlagos, a végén szőküléssel, ezt jobb elkerülni és inkább leállítani, különben megkeseredik az italunk. Az egy hetes tesztperiódus alatt a kávé sokat változott, ez a krémben is megmutatkozott. Bontáskor közepesen vastag, mely a cukrot óvatosan szórva tartja, sötétes mogyorószínű, kevergetés után záródik, fogysztás végéig kitart. A minta vége felé már egész vékonyka krém jött csak össze, kortyolás közben szinte azonnal lehörpintettem róla azt a keveset, ezért itt szóban ekkor csak másfél-két pontra értékelném. Az íze is picit fáradt, az elején sokkal frissebb, és kevésbé kényes volt, mint a végén. Gyümölcsös, mely elsősorban citrusok héja, grapefritos, citromos. Mögötte pörkölt magvas és karamellás ízeket éreztem néha mandulás felhangokkal. Utóíze is kellemes, finom, kár is leöblíteni! Összességében nagyon harmónikus kávé ez a Bristot keverék, érdemes megkóstoni, de a helyes tárolására mindenképpen szánjunk időt és energiát!

Monyesz

A babok elég érdekes pörköléssel bírnak, színre közepesnek mondanám, de teljesen fénytelenek. Daráláskor kellemes, kicsit karamellás illata van. Nálam normál vagy alacsony hőfokon erőteljesen gyümölcsösnek mutatkozott, a crema igencsak világos volt. Emelve a hőfokot, szépen sötétedett a crema, az ízben csökkent a gyümölcsösség, alapvetően a kakaós íz vált dominánssá. Feltűnt egy eddig kávéban nem érzett íz. Keleties fűszerre emlékeztetett, csillagánizs és vanília keverékének mondanám. Utóízében a kakaós-gyümölcsös, igazi arabica túlsúlyos ízvonalat produkált. A keverék a közepesnél jóval melegebb vízzel való lefőzést kedvelte igazán, darálásnál pedig az átlagosnál picivel durvább vált be, mert a crema így kicsit vastagabb lett, bár kicsit hajlamos lett a szőkülésre. A cukrot így már kis ideig tartotta, és keverés után is maradt belőle. Túldarálva viszont vékonyka és gyenge volt. Kapucsínónak is bevált, egy kis füstösséget lehetett érezni a harmonikus, tejes ízhatás mellett. Nem egyoldalú a kávé, mert jó fogyasztani önmagában is, eszpresszónak vagy risztrettónak egyaránt. Arabica kedvelőknek feltétlenül ajánlom megkóstolni, nagyon kiegyensúlyozott keverék.

Blaze

A kávébabok világosabb, nem teljesen egyenletes pörkölésűek : akadnak világosabb szemek is közte. Felületük ennek megfelelően elég matt, zsírosság nem jellemzi. A kávé krémje a világos pörkölés ellenére szép sötétebb mogyoróbarna színű. Nálam máshogyan viselkedett risztrettónál és eszpresszónál is : eszpresszóként nem túl vastag, a cukrot csak rövid ideig tartja, azonban risztrettóként vastagabb, emberesebb lett. Olajosságát közepesnek mondanám. Arabika túlsúlyos keveréknek nézem, a kávé meghálálja az igen magas hőtartományban való csapolást :  a kávéban egy virágos-nektáros-gyümölcsös ízvonal van, egy kis csokoládés-mandulás zöngével. Ami érdekes, hogy rövidre csapolva, risztrettóként olyan ízét éreztem többször, mintha mézeskalács lenne a számban ,vaniliás cukorral meghintve. Kávéban ilyet még nem éreztem ! Utóíze csokoládés-mokkás. Nálam risztrettóként volt a legfinomabb, én tejjel nem keverném. Egy igen harmónikus, finom desszertkávét ismertem meg ebben a Bristot keverékben. Tetszett! 

Lorien

A keverék visszafogottan étcsokoládés illatú. A szemek épek, mattos fényűek, viszonylag magas arabika-hányaddal. A pörkölés közepes, általában egyenletes, de található néhány igen világos szem. Tapasztalatom szerint a felső hőmérsékleti tartományban érdemes próbálkozni az elkészítésével, az egészen extrém magas hőfokot is elbírja, bár ennyire már nem érdemes a határokat feszegetni. A megszokottnál több őrlemény fér a szűrőbe, talán ez is a világosabb pörköléssel lehet összefüggésben. A kávé krémje a mogyorószín közepes árnyalatát mutatja. Olajossága jó, felkúszik a csésze oldalára, de a vastagsága épp csak megfelelő, nem mindig tart ki a fogyasztás végéig. A cukrot nemigen tartja, keverésre még záródik, de túl sokat ne várjunk tőle. A krém alapján kissé félve kóstoltam bele, még akkor is, ha az illata sokat sejtető, marcipános-mogyorós. Az első korty után eloszlottak félelmeim, ez egy nagyon jól eltalált, harmonikus kávé. Vibráló, citrusos-grépfrútosan gyümölcsös, mellette étcsokoládé, pörkölt mogyoró, mandula. A háttérben a karamell és marcipán mellett egészen különleges, kissé tölgyfás, vaníliás fűszeresség bújik meg. Érdemes mindjárt dupla risztrettóba sűríteni, így válik igazán hosszan tartó, tökéletes, intenzív kávé- és ízélménnyé. Tejes italokban szintén jól teljesít, kiváló kapucsínót készítettem belőle. Kár, hogy hamar elfogyott a minta, igencsak kedvemre való volt! 

SiD

A kávébabok eszpresszó alapanyaghoz képest világosra vannak pörkölve, felszínük matt. A pörkölésből adódóan nálam az átlagostól egy ricnivel durvább őrlést igényelt. Az első csapolásokat egy Saeco Incanto Rondo automatával kezdtem. Az automata erőteljes gyümölcsösséget hozott ki a kávéból, fanyar, savas, bogyós gyümölcsös utóízzel. Ebből sejthatő volt, hogy ez a blend magasabb vízhőfokot kér. A következő próbához jól befűtött Pavonival álltam neki és azt kell mondanom, hogy az eredményen nagyon meglepődtem, ugyanis az minden várakozásomat felülmúlta. A kávé eléggé érzékeny, nem mindig csapolható szépen, ami elsősorban a cremán látszik meg, ha szépen központosan folyik le, akkor képes süppedős, de vékony cremát produkálni, kevésbé jól sikerült csapolások alkalmával, csak vékony fátylat képez a kávé tetején. A krém meglepően sötét a világos pörkölés fényében. Színe mogyoróbarna, hajlamos tigrises mintázódása. A kávé egy erőteljes aromával nyit, ami leginkább a sült, mézes dióra, grillázsra  vagy baklava sütire emlékeztet, ez a kávé vezérmotívuma, melyet a magas hőfokon gyöngéd citrusos gyümölcsösség kísér, utóíze picit fanyarkás, de nem zavaró. Összességében egyensúlyban vannak itt az ízek, nagyon kellemes a kávé eszpresszónak is, de tejjel is remekel, a vezér íz átüt a tejen és nagyon jól érvényesül.


bristot rainforest kávé kávébabokbristot rainforest kávé kifolyásbristot rainforest kávé shot
bristot rainforest kávé pavoni csapolásbristot rainforest kávé pavoni shotbristot rainforest kávé eszpresszó
bristot rainforest kávé csapolás faemabristot rainforest kávé krémbristot rainforest kávé kapucsínó

Összegzés: A kávébabok a szokásos olaszos pörköléstől világosabbak voltak, nagyjából közepes pörkölésű, de akadt néhány egészen világos szem is. Felületük matt, illatuk kellemes. A krém arabikás, közepesen vastag, mogyoróbarna színű, a cukrot rövid ideig tartja. Íze alacsonyabb hőfokon erőteljesen gyümölcsös, fanyar, de a kellő, magasabb hőmérsékleten nektáros, mézes, pörköltmagvas, grillázsos, karamellás, tökéletesen harmonizáló gyümölcsösséggel. Nagyon szépen eltalált arányok jellemzik ezt a blendet. Risztrettóként elkészítve az ízek még intezívebbé vállnak, mézeskalács, vanillia tűnik elő, keleti fűszerek kíséretében. Olajossága jó, utóíze hosszan tart, csokoládés, gyümölcsös, mokkás karakterű. Összetett, érdekes keverék, mellyel érdemes játszadozni, ízlelgetni. Tökéletes eszpresszónak, risztrettónak elkészítve, de tökéletes alapanyag kapucsínónak is. Nagyon jól sikerült, összetett ízvilágú blendet alkotott a Bristot. Mivel ára is korrekt, így kifejezetten ajánlott kategória, amit érdemes kipróbálni!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!