Védenék a vadon élő kávécserjéket

Nyomtatás
Védenék a vadon élő kávécserjéket

Manapság egyre kevesebb az olyan trópusi erdő Etiópiában, amelyben vadon élnek az arabica kávécserjék. Az elmúlt évtizedben az erdők 43 százaléka tűnt el. Most komoly erdővédelmi program indul, amelyben az etióp kormánnyal közösen a németországi Birdlife szervezet is részt vesz.
Jelenleg az afrikai országban csaknem 200 ezer hektárnyi erdős terület van, amely csaknem 25 millió tonna széndioxidot raktároz a talaj mélyében. Az erdő évente 600 ezer tonna káros gázt nyel el. Az etióp erdők nagysága azonban évről-évre zsugorodik. „A trópusi erdők felszámolása komoly probléma Etiópiában, ahol az elmúlt negyven évben az erdők 35 százaléka tűnt el. Ha ez így folytatódik, akkor 2020-ra szinte teljesen eltűnnek Etiópiából az erdők” – vélekedett Olaf Tschimpke , a németországi Birdlife, a NABU elnöke.

A természetvédők, az etióp kormánnyal közösen épp ezért két célt szeretnének megvalósítani. Több ezer hektáron erdősítenek majd a jövőben, valamint megpróbálják a már meglévő erdőket megőrizni. 1500 hektáron ültetnek majd gyorsan növő fákat a falvak közelébe és 10 ezer házba pedig olyan kályhákat építenek, amelyek kevés fával is hatékonyan működnek. További 10 ezer hektáron olyan erdősítésbe kezdenek, amely a fenntartható erdőfejlesztés célkitűzéseit tartja előtérben.

Évekkel ezelőtt egy másik régióban, Kafa környékén kezdtek a németek hasonló programba, hogy rávegyék a helyieket földjük tiszteletére és szeretetére. A mostani tervek szerint megpróbálják a területet bevonni az ökoturizmusba is: madármegfigyelő tornyokat építenek, speciális tárlatokat terveznek és a hegymászáshoz is ösvényeket építenek ki. Egy speciális képzés után a helyiek lehetnek majd az idegenvezetők, így várhatóan a térségben élők megélhetése is biztosabbá válik a jövőben.

A terv legfontosabb része azonban az eltűnőben lévő arabica kávé vadonélő cserjéinek fokozott védelme. Jelenleg csaknem 5 ezer féle kávécserje él az etióp erdőségekben. Ezek védelme elengedhetetlen a faji változatosság megőrzésében.

Forrás : Greenfo