KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kávézzon az egészséges májért!

Kávézzon az egészséges májért!

Újabb jó ok egy csésze illatos kávéra: amerikai kutatók szerdán közzétett tanulmányukban megállapították, hogy napi néhány csésze kávé feltartóztathatja a májelégtelenség előrehaladását.





A krónikus hepatitisz-C fertőzéssel és előrehaladott májbetegséggel élők közül azoknál, akik napi három vagy annál több kávét ittak, 53 százalékkal csökkent a betegség romlásának kockázata - írta Neal Freedman, az amerikai Nemzeti Rákintézet (NCI) munkatársa a Hepatology című szaklapban megjelent tanulmányban.

A 766 önkéntes résztvevő mindegyikének olyan hepatitisz-C fertőzése volt, amely nem reagált a vírusellenes szerekre. A páciensek 3,8 éven át naponta feljegyezték, hány kávét ittak. Háromhavonta vettek részt orvosi ellenőrzésen, másfél és 3,5 év elteltével pedig májbiopsziát végeztek náluk a betegség előrehaladásának megállapítására. A kutatók megfigyelték, hogy azoknak, akik legalább három kávét megittak naponta, kisebb valószínűséggel romlott az állapotuk.

Érdekes módon a fekete vagy zöld tea fogyasztása csak kis mértékben befolyásolta a májelégtelenség előrehaladását, noha ezeknek az italoknak is jelentős a koffeintartalmuk. A kávé a kutatók feltételezése szerint csökkentheti a gyulladást, valamint a kettes típusú diabétesz kialakulásának valószínűségét, így javíthatja a páciensek esélyét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente 3-4 millió ember fertőződik meg hepatitisz-C vírussal, az esetek hetven százaléka krónikussá válik, és májzsugort vagy májrákot okoz.

Forrás: MTI/AFP