KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Ca’ del Gusto forrócsoki bemutató

ca' del gusto forró csokoládéA csokoládét gyártó céget egy olasz üzletember vásárolta fel, akinek több üzleti érdekeltsége is van a kávés piacon. Amíóta átvette a céget a minőséget alapvetően szem előtt tartva született meg ez a márka. Szerintem nagyon jól el van találva az íz, az állag, ez valóban forró csokoládé, nem kakaó, nem édes puding, hanem csokoládé. Forgalmazzuk még , chilis, mentás, amaretto rumos, mogyorós, fehér és tradicionális ízekben - tudtuk meg a forgalmazótól.

 

 

 

A csokoládét az eredetileg csak Dél-Amerikában honos kakaófa, a Theobroma cacao magjából készítik. A latin névadás (theobroma = istenek eledele) jellemző a kor emberének elragadtatására. A kakaó fő hatóanyaga a teobromin (100 grammban 100 mg). Afrodiziákum hatása is részben ennek köszönhető, illetve élénkít, emeli a vérnyomást. A húsos hüvelyben lévő kis sárga magokat kiszedik, a nyers kakaót először fermentálják (speciális erjesztés, füllesztés), majd 140-150 fokon pörkölik, az így megbarnult, törékennyé vált héjat leszedik, s a kakaót folyékony masszává őrlik, amit a benne lévő zsír tesz lehetővé. A masszát kisajtolják. A kakaóvaj a kiváló zsíranyag, a kakaóporban nincs zsír. A csokoládé kakaópor és kakaóvaj keveréke. Ha a masszához kevés cukrot és újabb kakaóvajat kevernek, abból étcsokoládé lesz, tejcsokoládé gyártásakor sűrített tejet adnak a masszához. ( A csokoládéról és a kakaóbabról bővebben..., a különböző csokoládéfajtákról pedig itt.)

A Ca’ del Gusto forró csokoládékat a Lazzarin kávé hivatalos forgalmazójától, a Best Caffe Company Kft. -től kaptuk kóstolásra és bemutatásra.

Árak: Ca’ del Gusto tasakos forrócsokik 5 féle ízben: 180Ft/db, Forgalmazó adatai

Elkészítés:

Az elkészítés módja a kávégép gőzölő csöve segítségével: Nagyon fontos, hogy a gőzölő csőből kiengedjük a vizet addig, amíg a gőz tiszta nem lesz. Az alapanyagokat forrás után 2-3 másodpercig gőzöljük a csomók elkerülése végett. Amennyiben a kávéfőzőgép rendelkezik a cappuccino készítéséhez szükséges műanyag csővel, az alapanyagokat  alaposabban meg kell keverni, a csövet belemeríteni a folyadékba és buborékosra gőzölni! Várni kell 2-3 másodpercig, amíg a folyadék felszínén buborék nem keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a folyadék megfelelően sűrű lett.

Gáz- vagy elektromos tűzhelyen való elkészítés módja: Megfelelő edényben jól elkeverni al tejet és a tasak vagy 25 g forrócsoki port, majd gyenge lángon forrásig főzni folyamatos kevergetés mellett. Amennyiben a kevergetés alatt a massza túl sűrű, adjunk hozzá még egy kis tejet.
 

ca del gusto forrócsoki barnaca del gusto forrócsoki fehér
 

Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Fehér: Sűrűsége, állaga jónak mondható, édessége átlagos. Íze vaníliás, madártejes kis kesernyésséggel, fehér csoki íz nem jellemzi. A kesernyésség egyébként a legtöbb tasakos fehércsoki porra jellemző mellékíz, szine mindegyknél érezni.

Sima: Szintén kellemes sűrűségű, jól fogyasztható. Az átlagosnál kicsit erősebb de nem domináns kakaós de csokipudingos ízzel. Zavaró mellékíze nincs, így jónak mondható a tasakos porok mezőnyében. Mindkét por jól oldódik, nem csomósodik.

Monyesz

Forrócsoki: Langyos tejben könnyen oldódott, könnyű volt csomómentesre keverni. Állagra kellemesen krémes, nem túl sűrűn folyós. Íze kakaós irányba tolódik el, nem túl édes, mellékízt nem éreztem, úgyhogy összességében nagyon jónak mondanám.

Fehércsoki: Ez kicsit nehezebben, de azért még mindig jól oldódik a tejben, kicsit tovább kell kevergetni, hogy csomómentes legyen. Ízre émelyítően édes, érezni a vaníliás beütést is a fehércsokis mellett. Állagra kicsit nyúlós.

Lorien

Cioccolato bianc (fehércsokoládé): A fehércsokoládét az útmutató szerint 1.2 dl tejben kell elkészíteni, de nyugodtan adhatunk hozzá valamivel többet is. Nekem még így is majdnem túl édes, de ami nagyobb baj, ragacsosan sűrű, köszönhetően az E466-nak (http://tudatosvasarlo.hu/eszam/mutat/171). Ez a termék is madártejes, vaníliás beütésű, a kelleténél jobban elnyomva az amúgy kellemes fehércsokoládés ízeket. 

Cioccolato tradizionale: Szintén 1.2 dl tejet kell használni. Sajnos ez is a sűrűbb fajtából való, burgonyakeményítő mellett E410-et, azaz szentjánoskenyérmag-lisztet (http://tudatosvasarlo.hu/eszam/mutat/140) használnak hozzá, de ez csak némi térfogat-növekedéssel jelentkezik. Mire készen van, meglepően sötét színűvé válik. Végre egy forró csokoládé, amelynek az íze már a tejcsokoládé erősen kakaós oldalát mutatja. Édessége még elfogadható. Bár még messze van attól a csokoládés töménységtől, amelyet igazán kedvelek, de az eddig kóstolt minták közül messze ez a legjobb.

SiD

Ez a két forrócsokoládé az utóbbi időben kóstolt forrócsokik közül a legszerényebb, de valahogy mégis ezek ízlettek a legjobban. Szerénység alatt értem a csomagolás egyszerűségét és az ízek visszafogottságát egyaránt.Sem a fekete, sem a fehér változat nincs túlsűrítve vagy túlédesítve. A fehércsoki ismét inkább madártej ízű, de nekem ízlett. A fekete verzió egy sűrűbb kakaóra emlékeztet, ami szintén teljesen renben van.

 

A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!