KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Hatalmas bővülés a kávézóóriásnál

Hatalmas bővülés a kávézóóriásnál

Az amerikai Starbucks nyeresége az egy évvel korábbi négyszeresére emelkedett a tavalyi utolsó negyedévben.
A Starbucks amerikai kávézólánc jelentése szerint négyszeres bővülést és az első negyedévinek megfelelő árbevétel-növekedést ért el 2009 utolsó három hónapjában. A Seattle-i központú lánc egyben megemelte idei profitkilátásait.

A társaság nyeresége 241,5 millió dollárt, részvényenként 32 centet ért el a negyedévben, szemben az egy évvel korábbi azonos időszak 64,3 milliós (részvényenként 9 centes) eredményével, amikor is több egység bezárására és elbocsátásokra kényszerült. Az árbevétel az egy évvel korábbi 2,62 milliárdról 2,72 milliárdra emelkedett.

A FactSet által megkérdezett elemzők részvényenként 27 centes profitra és 2,62 milliárd dolláros árbevételre számítottak.

A legalább egy éve megnyitott üzletek forgalma éves szinten 4 százalékkal emelkedett az időszak során, egy évvel korábban 9 százalékos csökkenést regisztráltak és az elemzők most is csupán 1,5 százalékos bővülést tartottak valószínűnek. Az egy vásárlóra jutó átlagos költség a tavalyi szinten maradt, azonban a globális forgalom 4 százalékkal bővült a társaság szerint.

A Starbucks tavaly 1000 egységét zárta be világszerte, átdolgozta étel- és italkínálatát, illetve - az amerikaiakat a drágább latte és eszpresszó kávékra szoktató lánctól meglepő módon - instant kávét is a piacra dobott szeptemberben.

Az idén szeptemberben végződő pénzügyi évére 1,05-1,05 dollár részvényenkénti - egyszeri költségek figyelembevétele nélkül számolt - profitra számít a kávézólánc.

Forrás : Napi Gazdaság