KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Drágul idén a kávé

Drágul idén a kávé

A Nemzetközi Kávészervezet szerint 5 millió zsáknyi túlkereslet jelentkezhet a kávé világpiacán 2010-ben. A Napi értesülései szerint tartós drágulás következhet, amit azonban enyhíthet a dollár további erősödése.
A világ kávétermelése 124-125 millió zsák körül alakul a 2009-2010-es szezonban Nestor Osorio, a Nemzetközi Kávészervezet vezérigazgatója szerint - írja a Bloomberg. A 130-132 millió zsák körül várható kereslet miatt az árak emelkedésére kell számítani. (Egy zsák megközelítőleg 60 kilogramm.)

A világpiaci árak alakulásában jelentős szerepet játszik a kávécserje kétéves ciklusonként ingadozó terméshozama - mondta el a Napinak Gelencsér Zsigmond, a Solar Capital elemzője. Mivel az idén a ciklus aljára ér a dél-amerikai kávétermelés, a kínálat csökkenésére és ennek következtében az árak emelkedésére kell számítani.

Noha a világ legnagyobb kávétermelőjének számító Brazíliában a kávécserje még csak rügyezik és az aratás július-augusztusban lesz aktuális - magyarázta lapunknak Gelencsér, - a termelők már most alacsonyabb terméshozamot sejtenek. A Nemzetközi Kávészövetség előrejelzése szerint 2009-2010-ben 9,5 millió zsákra csökkenhet a harmadik legnagyobb kávégyártó Kolumbia termelése, miközben az a 2007-2008-as szezonban még 12,5 millió zsák volt.

Árfelhajtó hatással járhat továbbá a fő kávéfogyasztó országok korábbinál alacsonyabb készletei (Japánban például a 2004-es szintre estek vissza a készletek), valamint a vietnami kormány spekulatív magatartása. A távol-keleti ország ugyanis az exportot visszatartva felvásárolja kávéültetvényesei termését abban a reményben, hogy azt később magasabb árakon értékesítheti. Vietnam a világ második legnagyobb kávétermelő gazdasága.

A jelenlegi prognózisok mindazonáltal eléggé pontatlanok, hitelesebb becslésre csak az aratást megelőző néhány hónapban, május-június környékén számíthatunk - hangsúlyozta Gelencsér, hozzátéve, hogy a dollár további erősödése enyhítheti a kávépiaci drágulást.

Forrás : Napi Gazdaság