Menu

A kávékészítés különféle módozatai - Kotyogó, hagyományos kávégép

  • Kategória: Kávé
  • Találatok: 47056

Tartalomjegyzék

 

3. Kotyogó

Bialetti Brikka kotyogó kávéfőző A villany- vagy gáztűzhelyekre helyezhető egy vagy többszemélyes (kotyogó) főzők ennél jobban felmelegítik a vizet, és a gőzzé váló víz feszítőereje folytán hatol át a készülék kávétartójában elhelyezett darált kávén, majd a felül elhelyezkedő tartályban gyűlik össze a kész ital (itt a gőz nyomása nem túl jelentős, alig több 1 barnál, tehát a kávé perceken át készül; egyébként minél kisebb lángon főzzük, gáztűzhely esetén például a lángra helyezhető hőelvezető alátéten, annál jobban sikerül kinyerni a kávé aromáját). Természetesen ebből a fajtából is vannak bóvli és jobb készülékek, érdemes a Bialetti termékeit keresni.

A kotyogókon belül van egy igen megfontolandó alternatíva. Ránézésre ugyanolyan kotyogónak tűnik, mint a többi, holott a Bialetti Brikka egy egészen speciális készülék: a felső térben található nyúlvány végén, ahol az elkészült kávé kifolyik a felső térbe, nem szimpla nyílások találhatók, hanem egy szabadalmaztatott szelep, amely a meghatározott nyomás eléréséig visszatartja a kávét. Használhatunk hozzá boltban kapható őrölt kávét is, de a legfinomabb eredmény érdekében célszerű szemes kávét vásárolni, és darálót is beszerezni hozzá (de megfelel egy olcsóbb kézi kávédaráló is), valamint oda kell figyelni a használatára. Ezzel szemben viszont sokkal ízletesebb kávét ihatunk vele, mint amit a kis nyomáson (2-4 bar) működő berendezésektől elvárhatnánk, és még nem is kerül többe.

alacsony nyomású kávéfőző 4. Alacsony (2-4 bar) nyomással működő kávéfőzők

Ezek a bizonyos készülékek az egyszerűbb házi szűrőtartós kávéfőzők (szűrőtartón azt a nyeles alkatrészt értjük, amelyet balra elfordítva emelhetünk ki a helyéről, és a tartályába töltjük a darált kávé megfelelő adagját), amelyek nagyobb nyomást produkálnak, 2–4 bar körül, ezekkel a közönséges kotyogóknál már ízletesebb kávé nyerhető, de a Brikkát nem érik utól.

5. Nagy (9-10 bar)nyomással működő hagyományos kávéfőzők (Eszpresszó)

Az eszpresszógépek lényegesen nagyobb nyomással préselik át a vizet a kávén annak érdekében, hogy minden íz- és illatanyag átkerüljön az elkészült italba, mint amennyire az imént említett egyszerűbb kávéfőzők képesek. Az eszpresszót készítő gép nem hevíti túl a vizet, nem készít gőzt belőle, hogy annak feszítőerejét használja ki, hanem az – ideális esetben 88–93 fokos hőmérsékletű – vizet saját elektromos szivattyújával vagy más mechanikus megoldás segítségével 9–10 bar nyomással préseli keresztül a darált kávén (amelynek mennyisége adagonként 6,5–7 gramm). A folyamat mindössze 25–30 másodpercig tart, ezért is kapta a nevét az olasz espresso, vagyis gyors szóból.

gaggia kávégép Egy klasszikus eszpresszó kávégép képén jól látható az eszpresszógépek jellegzetes felépítése. A felülső részben, hátul található a víztartály, a mellső részben pedig a vízmelegítő és a kellő nyomást előállító szivattyú (valamint ezek vezérlőegységei). Ezen egység alján található a nyéllel ellátott szűrőtartó. A szűrőbe helyezzük el a finomra őrölt kávét, amely a kávékészítés során a szűrőtartó alján található egy vagy két kifolyón keresztül vékony sugárban - "egérfarokban" - folyik le az alá helyezett csészébe.

Önmagában egy készülék megjelenése nem garantálja, hogy eszpresszógéppel van dolgunk. A már említett kisnyomású kávéfőzőknek eléggé hasonló nyeles szűrőtartója van, és működésmódja a boltban nézegetve is teljesen hasonlónak tűnik. Vásárlás előtt mindig győződjünk meg a készülék csomagolásán található feliratok vagy a mellékelt használati utasítás átböngészésével, hogy a készülék valóban nagynyomású vízzel üzemel.

La Pavoni Europiccola karos kávéfőző Léteznek másfajta, eszpresszó készítésére alkalmas kávégépek is. A nyeles szűrőtartó ezen is megfigyelhető, de a víz nyomását nem elektromos szivattyú, hanem a kézi erővel működtetett kar lenyomása adja. Ezek a készülékek (képünkön egy La Pavoni Europiccola látható), használatukhoz azonban jelentős tapasztalatra és gyakorlatra van szükség. Ha a kávé előkészítésének bármelyik fázisa, vagy a karos eszpresszókészülék működtetésében a legkisebb hiba, emberi figyelmetlenség történik, az elkészült eszpresszó nem lesz jó minőségű. Ezek a készülékek a szükséges ismeretek miatt, leginkább csak az elszánt, és megszállott kávérajongóknak valók.

Támogató partnereink

althaus teaavx kávékbristot kávébwt vízkezelési technológiákcarraro kávécellini kávécorso veronaexpolygon kávégép alkatrészek, kávéfőzők, kávédarálókgaggia momentigoppion caffeilly caffe Kávébár Bazár - KávéfórumKapucziner Kávémanufaktúraluckycap kávémaromas kávémahlkönig kávédarálók    molinari kávénaturalmix Nespresso pacificaffe kávé pallyotz kávé pannon kávépasco kávépascucci kávépellinisaeco sagevaldocafe