Menu

A kávékészítés különféle módozatai

  • Kategória: Kávé
  • Találatok: 47934

Tartalomjegyzék

A történelem során többféle kávékészítési módszer alakult ki.  A legelterjedtebbek a török kávé, a mokka, a szűrt kávé és a presszókávé, amelyet a XX. század első harmadában kísérleteztek ki Olaszországban. A kávé világába teendő utazásunkat a kávéfőző, pontosabban a kávé elkészítési módjának megtárgyalásával kell kezdenünk. Többféle módja van ugyanis a kávébabszemekben levő íz- és illatanyagok kinyerésének, de mindegyik kávékészítési mód alapja a forró víz és a megfelelő finomságúra őrölt babkávé találkozása, ezen túlmenően azonban jelentős eltérések vannak.

1. A török kávé - türk kahvesi

török kávé A török kávét egy hosszúnyelű, belül cinnel futtatott (sárga) réz edényben, a dzsezvában (cezve) készítik. Mérete attól függ, hány csészényi víz fér bele – rendszerint egy-négy –, mindig a kávévíz mennyiségéhez való dzsezvát használnak, mert nem lehet jól habzó (!) kávét készíteni pl. két személyre egy négyszemélyes edényben.

A kávét a cukorral együtt főzik – Anatólia egyes vidékein tört kardamom maggal is ízesítik –, mert a csészében már nem keverik meg. Beleöntik a hidegvizet a dzsezvába, rákanalazzák a cukrot és a kávét a tetejére, majd óvatosan a vízbe keverik, anélkül, hogy a kanál leérne az edény aljára. Faszénparázson vagy közepes lángon melegítik.

A török, arab, görög kávé elkészítéséhez szükséges eszközöket, itthon főleg úgynevezett oriental vagy keleti termékeket árusító boltokban, vagy az interneten szerezhetjük be. Az egyszerű díszítetlen alumíniumtól kezdve a réz kézműves darabokig széles skálán mozog a választék. Ha odafigyelünk a minőségre, akkor gyakorlatilag csak pénztárcánk, és ízlésünk szab határt a vásárláskor. Ezen eszközök egyszerűségüknél fogva a kávékészítés minőségét nem befolyásolják, azonos élvezeti értéket nyújtanak.

2. A filteres kávéfőzők

elektromos filteres kávéfőző A filteres kávékészítési eljárást egy M. de Belloy nevű francia találta fel. A kávéfőző két részből áll. A forró víz a felső részben elhelyezett filterpapírba tett, durvára őrölt kávéval találkozik, majd a gravitáció hatására a szűrőn keresztül lecsöpög a lent lévő tartályba.

A sima elektromos filteres kávéfőzőknél válasszuk az ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelő készüléket (esetleg kedvenc márkánkat), mert gyakorlatilag a készülékek működési elvükben és kávékészítési technikájukban semmiben sem különböznek egymástól. A filteres kávéfőzés lényege, hogy a szűrőpapír-tölcsérbe adagolt kávét a forró vízzel leöntve készül ez a főzet.

hario v60 csöpögtetős kávékészítőAz elktromos filteres készülékeken kívül azonban van több olyan eszköz is aminek a végeredménye filterkávé, de sokkal aromagazdagabb mint a sima gépi filterkávé. Az alternatív készítési módokat is több részre oszthatjuk:

A csordogálós, csöpögtetős (angolul drip) módszer, a filteres kávékészítés népszerű formája. Az elv hasonló a hazánkban elterjedt elektromos filteres kávéfőzőkhöz, azonban a kávékészítő az automata készüléknél sokkal inkább befolyásolhatja a kávékészítést. A forró vizet kézzel adagoljuk, öntögetjük (“pour over”) az őrölt kávéra. A barista a mozdulatai irányával, az előáztatás időtartamának megválasztásával, magával a készítési idővel, a víz hőmérsékletének szabályozásával, illetve természetesen az őrlési finomság beállításával is befolyásolhatja a termék minőségét, jellegét.A legjobban kedvelt ilyen eszközök a Chemex, Kalita, vagy a Japán Hario cég terméke, a Hario V60-as kerámia tölcsér.

french press kávéfőzőA French Press, más néven dugattyús kávéfőző kevésbé ismert hazánkban, mint a hagyományos kávéfőző készülékek. A kávéimádók közül azonban egyre többen vannak akik a dugattyús (french press) főzőkkel készíthető kávék elkötelezettjei. Az tény, hogy ezzel az eszközzel a minőségi kávékból valóban nagyon finom és aromás ital készíthető. Maga a kávéfőző nagyon egyszerű, és a kezelése sem bonyolult. Legkönnyebben interneten keresztül, vagy szaküzletben juthatunk hozzá. Vásárláskor most is mint mindig, figyeljünk a minőségre, csak üvegből és acélból készült dugattyús kávéfőzőt válasszunk. Egy french press-hez nagyjából 10.000-15.000 Ft-ért juthatunk hozzá. A darálás minősége itt is nagyon fontos, de az összes kávéelkészítési eljárás közül ez igényli a legdurvább őrleményt. Akik az eszpresszó mellett szívesen megisznak egy-egy bögre hígabb, de aromás kávét azok nem fognak csalódni benne. Sokkal jobb kávé készíthető vele, mint bármelyik gépi filteres kávéfőzővel és még áramot sem fogyaszt.

lombik, szifon kávékészítőaeropress kávékészítőHasonlóan finom végeredményt ad a lombikos kávé (syphon), ami vákuum segítségével működik. A felfedezése 1830 és 1840 közé tehető, ebben az időben több országban is történtek szabadalmi bejegyzések ezzel a technológiával. Több szakirodalom Robert (de néhol James néven is szerepel) Napier nevéhez köti a felfedezést. A működésében az összes vákuumos kávéfőző egyforma, két fő részből áll. Rendszerint egy alsó, -melybe a vizet töltik- és egy felső, ahova a kávé kerül, és egyben itt kerül kilúgozásra. A vásárlásnál figyeljünk a méretekre is! A vákuumlombik csak megfelelő mennyiségű víz betöltésével működik kielégítően. Ha túl kevés vizet töltünk bele, nem fejlődik elég gőz, hogy felvándoroljon, illetve lehet, hogy nem lesz elég ereje a folyadék őrleményen keresztüli visszaszívására. Akkora eszközt vegyünk, ami az átlagos kávézási szokásainkat kielégíti. Túl nagy edénybe sok víz kell és ehhez sok őrlemény, gazdaságtalanná téve a használatát.

Viszonylag olcsó de rendkívül ötletes megoldás az AeroPress. Maga a készülék zseniálisan egyszerű. Egy törhetetlen műanyag henger, melynek aljára kell rácsavarni a szűrőt, amibe egy papírfiltert kell elhelyeznünk. Miután ezt rátekertük beleöntjük a ledarált kávét, a kellő hőmérsékletű vizet, megkeverjük. A dugattyú behelyezésével, és a lenyomásával keltett légnyomás segítségével, a forróvizet átpréseljük a papírfilteren, ezzel is javítva a kioldódás hatékonyságát. Gyakorlatilag a kávégépek magasnyomású technológiáját ötvözték a filteres (áztatásos) technológiával.

 


 

3. Kotyogó

Bialetti Brikka kotyogó kávéfőző A villany- vagy gáztűzhelyekre helyezhető egy vagy többszemélyes (kotyogó) főzők ennél jobban felmelegítik a vizet, és a gőzzé váló víz feszítőereje folytán hatol át a készülék kávétartójában elhelyezett darált kávén, majd a felül elhelyezkedő tartályban gyűlik össze a kész ital (itt a gőz nyomása nem túl jelentős, alig több 1 barnál, tehát a kávé perceken át készül; egyébként minél kisebb lángon főzzük, gáztűzhely esetén például a lángra helyezhető hőelvezető alátéten, annál jobban sikerül kinyerni a kávé aromáját). Természetesen ebből a fajtából is vannak bóvli és jobb készülékek, érdemes a Bialetti termékeit keresni.

A kotyogókon belül van egy igen megfontolandó alternatíva. Ránézésre ugyanolyan kotyogónak tűnik, mint a többi, holott a Bialetti Brikka egy egészen speciális készülék: a felső térben található nyúlvány végén, ahol az elkészült kávé kifolyik a felső térbe, nem szimpla nyílások találhatók, hanem egy szabadalmaztatott szelep, amely a meghatározott nyomás eléréséig visszatartja a kávét. Használhatunk hozzá boltban kapható őrölt kávét is, de a legfinomabb eredmény érdekében célszerű szemes kávét vásárolni, és darálót is beszerezni hozzá (de megfelel egy olcsóbb kézi kávédaráló is), valamint oda kell figyelni a használatára. Ezzel szemben viszont sokkal ízletesebb kávét ihatunk vele, mint amit a kis nyomáson (2-4 bar) működő berendezésektől elvárhatnánk, és még nem is kerül többe.

alacsony nyomású kávéfőző 4. Alacsony (2-4 bar) nyomással működő kávéfőzők

Ezek a bizonyos készülékek az egyszerűbb házi szűrőtartós kávéfőzők (szűrőtartón azt a nyeles alkatrészt értjük, amelyet balra elfordítva emelhetünk ki a helyéről, és a tartályába töltjük a darált kávé megfelelő adagját), amelyek nagyobb nyomást produkálnak, 2–4 bar körül, ezekkel a közönséges kotyogóknál már ízletesebb kávé nyerhető, de a Brikkát nem érik utól.

5. Nagy (9-10 bar)nyomással működő hagyományos kávéfőzők (Eszpresszó)

Az eszpresszógépek lényegesen nagyobb nyomással préselik át a vizet a kávén annak érdekében, hogy minden íz- és illatanyag átkerüljön az elkészült italba, mint amennyire az imént említett egyszerűbb kávéfőzők képesek. Az eszpresszót készítő gép nem hevíti túl a vizet, nem készít gőzt belőle, hogy annak feszítőerejét használja ki, hanem az – ideális esetben 88–93 fokos hőmérsékletű – vizet saját elektromos szivattyújával vagy más mechanikus megoldás segítségével 9–10 bar nyomással préseli keresztül a darált kávén (amelynek mennyisége adagonként 6,5–7 gramm). A folyamat mindössze 25–30 másodpercig tart, ezért is kapta a nevét az olasz espresso, vagyis gyors szóból.

gaggia kávégép Egy klasszikus eszpresszó kávégép képén jól látható az eszpresszógépek jellegzetes felépítése. A felülső részben, hátul található a víztartály, a mellső részben pedig a vízmelegítő és a kellő nyomást előállító szivattyú (valamint ezek vezérlőegységei). Ezen egység alján található a nyéllel ellátott szűrőtartó. A szűrőbe helyezzük el a finomra őrölt kávét, amely a kávékészítés során a szűrőtartó alján található egy vagy két kifolyón keresztül vékony sugárban - "egérfarokban" - folyik le az alá helyezett csészébe.

Önmagában egy készülék megjelenése nem garantálja, hogy eszpresszógéppel van dolgunk. A már említett kisnyomású kávéfőzőknek eléggé hasonló nyeles szűrőtartója van, és működésmódja a boltban nézegetve is teljesen hasonlónak tűnik. Vásárlás előtt mindig győződjünk meg a készülék csomagolásán található feliratok vagy a mellékelt használati utasítás átböngészésével, hogy a készülék valóban nagynyomású vízzel üzemel.

La Pavoni Europiccola karos kávéfőző Léteznek másfajta, eszpresszó készítésére alkalmas kávégépek is. A nyeles szűrőtartó ezen is megfigyelhető, de a víz nyomását nem elektromos szivattyú, hanem a kézi erővel működtetett kar lenyomása adja. Ezek a készülékek (képünkön egy La Pavoni Europiccola látható), használatukhoz azonban jelentős tapasztalatra és gyakorlatra van szükség. Ha a kávé előkészítésének bármelyik fázisa, vagy a karos eszpresszókészülék működtetésében a legkisebb hiba, emberi figyelmetlenség történik, az elkészült eszpresszó nem lesz jó minőségű. Ezek a készülékek a szükséges ismeretek miatt, leginkább csak az elszánt, és megszállott kávérajongóknak valók.6. E.S.E Pod, kávépárna, kávékapszula

pod, kávépárna Az eszpresszó elkészítéséhez van azonban egy másik lehetőségünk is: a pod (magyarul hívhatjuk kávépárnának). Előre darált, tömörített, speciális áteresztő papírba (filterpapír) csomagolt, egy adagos kávé, amelyet legtöbbször darabonként, külön-külön aromatartó, védőgázas csomagolásba zárnak (bár akad gyártó, amelyik nem egyesével, hanem 18–20-asával csomagol), elvileg garantálva ezzel a frissességet egészen a kibontásáig. Természetesen ehhez megfelelő kávégépre van szükség. Legelterjedtebb az ESE (Easy Serving Espresso), amelyhez több gyártó is csatlakozott (és a prémiumkávék is mind kaphatók ilyen kiszerelésben), de a Senseo (Philips - és még néhány cég) a saját kávépárnáit gyártja (nem eszpresszószintű kávéval).

A prémiummárkák szinte teljes áruválasztékot kínálnak podok formájában is. A kávé minőségenem éri el a hagyományos eszpresszógépek színvonalát, viszont stabil, állandó minőségi szintet képvisel.

kapszulás kávégépItt említenénk meg a kapszulás rendszerű kávégépeket is, amelynél a kávé egy hermetikusan lezárt műanyag kapszulában található. A kapszulás rendszerű kávégépek viszonylag kedvező árúak, és használatuk pofon egyszerű. Hátrányuk, hogy a legtöbb gyártó készüléke csak saját típusú kapszulával működik, ami egy igen behatárolt kínálatot eredményez, és a kapszulák ára arányában véve igen magas.
 

6. Automata kávégépek

automata kávégépAz automata kávégépek, mint ahogyan a nevük is mutatja teljesen automatikusan készítik el a kávét. Ezek darálóval kombinált gépek, ahol egy központi egységben történik a történik a tömörítés, és a kávékészítés. A mostani modern gépek már elég jó minőségű végeredményt produkálnak megfelelő beállítás mellett. Előnyük az egyszerű kezelhetőség, a kávéválasztás szabadsága, viszont az áruk magasabb árfekvést képvisel, és bonyolultságuk révén, nagyobb a meghibásodás lehetősége.

A felsorolt kávékészítési eljárásokkal, a Kávékészítés lenyíló menüjében részletesen is megismerkedhet.

Az eszközökkel kapcsolatos, egyszerű használati tanácsok, az Útmutatók menüpontban találhatók meg.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a kávédaráló kiemelten fontos a tökéletes kávéélmény eléréséhez!

Kávégép vásárlási tanácsaink pedig itt érhetők el.

Felhasznált források: eszpresszo.com , terebess.hu

 

Támogató partnereink

althaus teaavx kávékbristot kávébwt vízkezelési technológiákcarraro kávécellini kávécorso veronaexpolygon kávégép alkatrészek, kávéfőzők, kávédarálókgaggia momentigoppion caffeilly caffe Kávébár Bazár - KávéfórumKapucziner Kávémanufaktúraluckycap kávémaromas kávémahlkönig kávédarálók    molinari kávénaturalmix Nespresso pacificaffe kávé pallyotz kávé pannon kávépasco kávépascucci kávépellinisaeco sagevaldocafe