KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Bízzon meg a tejeskávéban

Bízzon meg a tejeskávéban

A mértékkel fogyasztott kávé pozitív élettani hatását számos vizsgálat támasztotta alá. Arról viszont kevés szó esett, hogy a hatás mennyiben változik, ha a kávét tejjel, cukorral vagy krémesítőkkel fogyasztják.
Most erre a kérdésre is megvan a válasz: egy svájci kutatás szerint mindegy, hogy a kávét tejjel vagy anélkül isszuk, a feketében található antioxidánsok sejtvédő hatása mindig érvényesül.

A kávé nemcsak az agyat "pezsdíti" fel, hanem antioxidánsokat juttat a szervezetbe, amelyek a kedvezőtlen környezeti tényezők következtében keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet. A szabad gyökök nagy szerepet játszanak a sejtek öregedési folyamataiban, és egyes betegségek (például az érelmeszesedés, a szívinfarktus és bizonyos daganatok) kialakulásában.

A kutatók három csoportot vizsgáltak. Az egyik csapat tíz százalékos zsírtartalmú tejjel, a másik cukorral, a harmadik növényi eredetű krémezővel ízesített instant kávét fogyasztott. Az eredmények szerint a tej, a cukor és a krémező hozzáadása nem rontotta a jótékony antioxidánsok felszívódásának hatékonyságát.

Egy hazai fogyasztói szokásokat vizsgáló felmérés szerint minél rövidebb ideje iszik valaki kávét, annál több tejet tesz a feketéjébe. Az ötödik év a vízválasztó: azok közül, akik ennél rövidebb ideje feketéznek, minden harmadik ember tejjel issza a kávéját. A pozitív élettani hatás azonban így sem marad el, persze csak mértékletes kávézás mellett. A szakemberek napi 2-3 csésze kávét javasolnak.

Forrás : STOP