KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Reggeli kávé, gyomorégés nélkül?

Reggeli kávé, gyomorégés nélkül?

Emberek milliói szeretik és fogyasztják rendszeresen a kávé legkülönbözőbb fajtáit. Reggelente, éhgyomorra azonban a fekete ital nem túl egészséges – ezt jelzi a gyakran jelentkező gyomorégés is. Európai kutatók egy csoportja éppen ennek a diszkomfort érzésnek a megszüntetésén fáradozott, amikor rátaláltak egy olyan összetevőre, amely gátolja a gyomorsavképződést.
Veronika Somoza, a bécsi egyetem professzora a HealthDay-nek elmondta: a jövőben a kávé előállításával foglalkozó üzemek kényes gyomrúak számára is készíthetnek majd koffeinbombát. A feketekávéban ugyanis egy olyan összetevőt fedeztek fel, amely gátolja a gyomorsavképződést. Az N-metilpiridiniumnak nevezett vegyület a pörkölési eljárás mellékterméke, éppen ezért az erősebbnek tartott kávé – a hiedelemmel ellentétben – kíméletesebb lehet.

A világban több millióan kerülik a feketekávé fogyasztását, közülük a legtöbben azért, mert reflux betegségben szenvednek. Ők jelenleg is gyomorkímélő fajtákat isznak, ezek azonban nem elég gyengédek a beteg gyomor számára, ráadásul az ízük sem az igazi. Éppen emiatt nagy lenne az érdeklődés egy olyan fajta ital iránt, ami kíméli a gyomrot, miközben az íze is kellemes.

A kísérleteket azonban még nem végezték el embereken – a tudósok abban bíznak, hogy ebben az évben erre is sor kerülhet.

Forrás: OrientPress Hírügynökség