KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A kotyogós kávéfőző a végét járja

A kotyogós kávéfőző a végét járja

A klasszikus kotyogós kávéfőzőt gyártó Bialetti cég kiszorulni látszik az olasz piacról, ugyanis a kapszulás kávégépek terjeszkedésére nem tud válaszolni. Most Kelet-Európába veszik az irányt.
Bizonyára mindenki találkozott már a nálunk kotyogós néven futó, otthoni kávéfőzővel, amely az olasz Bialetti cég nagy találmánya, és eredetileg Moka Expressnek nevezték el. A kotyogó 77 évig töretlen népszerűségnek örvendett Olaszországban, mostanra azonban a modern presszófőző masinák, úgy tűnik, végleg kiszorítják a Bialettit a hazai piacról. Az olasz cég vezetői azonban nem estek kétségbe, és Kelet-Európát célozták be, hogy elárasszák kotyogókkal az ott élő, kávéra szomjazó tömegeket.

A kotyogót Alfonso Bialetti találta fel 1933-ban, és ez lett az addig alumínium tárgyakat gyártó cég legfőbb terméke, amivel sikerült is meghódítani az olasz kávéfogyasztókat: több mint 250 millió darabot adtak el belőle. A modern idők azonban betettek a kotyogónak is - míg a házi presszógépek nem tudták letörni Bialetti szerkezetének a népszerűségét, addig a kávékapszulákkal működő masinák átvették a kávéfőzők vezető szerepét az olasz piacon, a fogyasztók szerint ugyanis a kapszulás gépekkel készített kávé pont olyan, mintha egy kávézóban főzték volna. Annak ellenére, hogy néhány fanatikus a mai napig állítja, hogy a kotyogóval készített kávé a legjobb a világon, a Bialetti cég bizony kénytelen új piac után nézni.

"Nagyon nagy volt a verseny az elmúlt években, túl nehéz lett volna tartani a ritmust az egyre bővülő kapszulás kávégépek kínálatával" - mondta a Bialetti szóvivője. A cég egyelőre nem adja fel, és bár az egyik gyáruk bezárását már tervezik, a helyi önkormányzat ezt is szeretné megakadályozni. Arról sajnos nincs információ, hogy pontosan mit is takar a kelet-európai terjeszkedés, pedig kíváncsiak lennénk, mert szerintünk a kotyogók már errefelé is lefutották a maguk körét.

Forrás : MNO.HU