KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Covim Rubino - megkóstoltuk a Covim 100% arabika kávéját

covim rubino szemeskávé tesztA genovai COVIM évtizedek óta meghatározó szerepet tölt be a nemzetközi kávépiacon. Az üzem világszerte egyedi összetételű, kiváló minőségű kávéfajtákat kínál. A különleges, kíméletes - forró levegővel történő - pörkölés során a kávészemek nem pörkölődnek túl, és ezáltal fogyasztáskor nem lép fel kellemetlen savas utóhatás. A pörkölési eljárás és az összetétel garantálja a sajátos, markáns Covim-ízvilágot, valódi „olasz” gasztronómiai élményt nyújtva az ínyenc fogyasztók számára. A Covim Rubino 100% arabika, és a cég választéka közül a legenyhébb pörkölésű kávé - tudtuk meg a tulajdonostól.

 

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Covim kávé hivatalos forgalmazójától, az Expolygon Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Covim Rubino

Ár: 5625.- Ft/kg, Forgalmazó adatai
 covim rubino szemeskávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
6
3
4
17
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
4
3
3
13
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
3
6
4
5
18
SiD/La Pavoni Europiccola+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
3
4
2
4
13


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Lefolyása egyenletes, végén szőkülésre hajlamos. A kávé krémje mogyoróbarna, cukrot kicsit tartja, keverés után záródik. Olajos, szépen tapad a csésze oldalára. A keverék erősen arabika túlsúlyos! Íze elsősorban gyümölcsös, ezen belül a citrusok dominálnak. Van benne egy kis citromos savanyúság, és grapefruitos keserűség. Testessége közepes, kicsit üres a kávé közepe. Utóíze kesernyésségbe hajlik. Tejjel kapucsínónak érzem inkább alkalmasnak.

Monyesz

Ez egy szépen pörkölt blend, így reméltem, hogy az ízében is hasonlóan jókat tud mutatni. Aztán a darálás beállítása után – viszonylag durvára kellett -, már elégedetlen voltam.  Valahogy nem jöttek ízek, hiába játszottam a hőfokkal, próbáltam rövidre csapolni, sehogy nem tudtam jó irányba terelni ezt a kávét ! Végig egy karamellás, nem túl erős csokoládés ízhatást tudtam csak megfogni, amit utóízben egy viszonylag kellemes, visszafogott gyümölcsösség árnyalt. De ennyi és nem több ! Hiába szép a crema, akár márványosra is lefőzhető, nem tudott megfogni ez a kávé, valahogy hiányérzetem maradt ezzel a blenddel kapcsolatban. Mindenképpen tej nélkül ajánlom fogyasztani, mert tejes italként végképp elgyengül.

Lorien

Ezúttal egy egyenletes, közepesen sötét pörkölésű, nagy valószínűséggel tisztán arabica fajtákból összeállított keverékkel van dolgunk. Az első próbák során risztrettót kaptam el, majd legvégül is inkább az egészen vékony lefolyáshoz tértem vissza, itt mutatta legjobb formáját. Egyébiránt a lefolyás csak ekkor egyenletes, ha bébiegér-farokra hasonló, máskülönben néha felbugyogva össze-vissza táncol. A krémmel nem voltam teljesen elégedett, legjobb esetben is csak kezdődő márványos mintát mutatott, és minden beállítás mellett meglehetősen vékony volt, bár állaga és olajossága ehhez mérten jónak mondható, kevés cukrot képes rövid ideig megtartani. Ízvilága markáns étcsokoládés, füstös-keleti fűszeres, leginkább fekete kardamomos, és ettől egy kicsit inkább jó értelemben vett rusztikus összhatású. Meghatározó még benne a pörkölt mogyoró és a citrusos, grépfrútos gyümölcsösség, amely nem kellőképpen magas hőfok esetén túlzottan is hangsúlyossá válik, mindezt szépen egészíti ki a marcipán. A normál lefolyás felé közelítve, az étcsokoládé mellé erőteljes kakaós íz is feljön, de az összkép valamelyest romlik. Utóíze hosszan tartó, kakaós, karamellás. Tejes italokban nem volt számomra lenyűgöző hatású, de még elfogadható. Leginkább risztrettónak ajánlom. 

SiD

Matt felszínű, nagy méretű arabica szemek alkotják a keveréket. Az őrlemény savanykás, rozskenyeres illatú. A kávé igen magas hőfokot kíván, lefolyása nem szép: ha finomra veszem az őrleményt, akkor lassan, csöpögve indul meg, majd össze-vissza táncoló, szőkülő sugárban folytatódik, ennél durvább szemcséjű őrlemény esetén pedig azonnal szőkül, a lefolyás nagyon egyenetlen, a kávé savanyú illatú, a crema szőke lesz. A crema jó esetben is vékonyka, nem süppedős, az olajossága elégséges, Az ízek terén gyenge csokoládés alapon masszív bogyós gyümölcsösség, mely szinte marja a nyelvünk hegyét, nyelvünk tövében pedig kesernyés érzetet kelt, az összhatás tonikos jellegű. Az utóízben észlelhető némi pörkölt magvas íz, de nagyjából ennyi van ebben a blendben. Sajnos ezek a gyümölcsös típusú, kényes arabica keverékek nem jól tűrik a több hónapos tárolást. A blend tipikus kifulladt, fáradt kávé benyomását kelti, mely számomra eszpresszónak elkészítve élvezhetetlen volt, maximum tejes italként tudtam elfogyasztani.


covim rubino szemeskávé kávébabokcovim rubino szemeskávé csapoláscovim rubino szemeskávé lefolyás
covim rubino szemeskávé eszpresszócovim rubino szemeskávé krémcovim rubino szemeskávé kapucsínó

Összegzés: Matt felületű, egyenletes, közepes pörkölésű kávébabok, jól megfigyelhető arabika szemekkel. Magas hőmérsékleten, nagyon vékony lefolyással érdemes próbálkozni, különben össze-vissza táncol lefolyáskor, illetve durvább őrlemény alkalmazásakor nagyon könnyen szőkül. Krémje közepesen vastag, a cukrot csak rövid ideig tartja. Íze jellemzően gyümölcsös, citrusos jegyekkel, ami kiegészül csokoládés-kakaós, marcipános aromákkal és némi gapefruitos keserűséggel. Utóíze hosszú, kakaós, karamellás, pörköltmagvas jellegű. Az összkép sajnos mindenképpen hiányos, amit talán a hosszabb tárolás okozhatott (vagy ez a blend ennyit tud?).

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!