KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

A kávé eredete, és bemutatása

Számos feltételezés létezik a kávé eredetével kapcsolatosan. Az egyik legenda egy kecskepásztorhoz kötődik. Egy másik legenda szerint Gábriel arkangyal adta a kávét Mohamednek. Egy harmadik történet szerint...

Kávékészítési eszközök és használatuk

Hosszú kávé máshogyan - Hario V60

A hosszú kávéra, vagyis a csöpögtetős eljárással készített kávéra sokan csak legyintenek, pedig ebben a műfajban is lehet nagyszerű minőséget produkálni. Természetes itt is nagyon fontos, hogy tisztába legyünk a...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

Interjú a VI. Magyar Barista Bajnokság Kávékorzós résztvevőivel

cup tasting győzelem temesvári szabolcsBizonyára már sokan olvasták gyorshírünket Temesvári Szabolcs kitűnő szerepléséről a VI. Magyar Barista Bajnokságon. Megígértük, hogy a hosszaban is beszámolunk az örvendetes hírről, így gyorsan elkaptuk Szabolcsot  és Lajost, hogy válaszoljanak pár kérdésre.

Engedjétek meg, hogy gratuláljak, és elmondjam, rendkívül büszkék vagyunk rátok, hogy indultatok a versenyen és ilyen szépen szerepeltetek. A Kávékorzó tesztcsapat, a barátok és számos olvasó szorított nektek, hogy jó eredményt érjetek el, egyúttal bíztunk is a sikeretekben. Kérlek válaszoljatok néhány kérdésre a versennyel és a felkészüléssel kapcsolatban.

Első válaszadónk Temesvári Szabolcs ( SiD), aki megnyerte a Cup Tasting versenyszámot.

cup tasting verseny kóstolásMióta foglalkozol kávékkal?

2007. elején vettem az első igazi eszpresszó kávégépemet, egy Olympia Express Club-ot, amivel egyből belevetettem magam az otthoni eszpresszókészítés mélyvízébe.
Kb innen számítom a kávéőrületem kezdetét.

Szerinted minek köszönhető ez a siker?


A siker köszönhető az ízérzékelő adottságomnak, melyet 2007. óta folyamatosan tréningezek különféle kávékeverékek fogyasztásával, ízlelgetésével, de az igazi előrelépést a Kávékorzó magazin kávékóstoló tesztelőjeként éltem meg, hiszen a tesztekben ki kell elemeznünk az adott kávék ízjellemzőit. A számok tekintetében ezt azt jelenti, hogy hetente más és más kávét ízlelgetek immár több, mint egy éve (természetesen a tesztelésre kerülő minták mellet még a saját kedvenceimet is fogyasztom).

cup tasting verseny kávécsoportokHogyan készültél fel a versenyre?

A felkészülésem úgy történt, hogy Luigi barátomnak volt jónéhány single origin (azonos termőterületről származó) kávéja, a Kapucziner kávémanufaktúra jóvoltából és ezekkel a kávékkal elpróbáltuk a versenyszituációt. Mivel nem volt kéznél több filteres kávéfőző, ezért csak simán törökös finomságúra őröltük a kávét, Luigi kiporcionálta a csészékbe, majd felöntöttük forró vízzel és vártunk pár percet, hogy az ízek kioldódjanak, illetve az őrlemény ülepedjen. Az így készült kávé nagyon hasonló a versenyen elkészített filteres kávéhoz, de az ízek kicsit összemosottabbak, ezért mondhatom, hogy nehezebb dolgom volt, mint a versenyen. Ezekkel a kávékkal eljátszottunk két fordulót a verseny előtt két héttel, tehát a folyamatos eszpresszó kóstolás mellett tulajdonképpen ennyiből állt a felkészülésem.

Mesélj magáról a versenyről, hogyan is zajlik ez a gyakorlatban?


A verseny röviden:
Az asztalon 24 egyforma csésze található 3-as csoportokban, tehát 8x3db csésze, a csészékben filteres eljárással elkészített kávé.
Minden hármas csoportban 2 csésze azonos termőterületről származó kávét tartalmaz, a harmadik csésze viszont egy kakukktojás, egy más fajta kávé.
A versenyzőnek 8 perce van, hogy kóstolásos úton megtalálja mind a 8 csoportban a nem oda illő kávét. A versenyző rendelkezésére áll egy kóstoló kanál és két pohár víz, egy öblögetésre, egy pedig a kanál leöblítésére, illetve egy harmadik pohár, amibe köpködni lehet ízlelés után.

Mennyire volt nehéz?


Volt néhány kávécsoport, amin többször is át kellett mennem újra és újra, mert nagyon hasonló ízjegyeket mutattak.
Ilyenkor a hasonló elsődleges ízek (pl. savas, citrusos) mellett a másodlagos ízösszetevőket kellett elkülöníteni, ezért jobban oda kellett figyelnem, hosszasabban, ismételten ízlelgetnem.

cup tasting verseny eredményMi kell egy ilyen sikerhez, hogy valaki az 'utcáról' megnyerj egy bajnokságot ?

Mindössze néhány évnyi aktív kávékóstolgatás odafigyeléssel. ;)

Mit gondolsz, mennyire komoly ez az eredmény, meglepődtél-e az eredményen ?

Igen, meglepődtem a győzelmen, mivel profi ellenfeleim voltak.
Hogy mennyire komoly az eredmény, az majd elválik, ha nagyobb mezőny ellen is meg tudom mérettetni magam.

Érdeklődtek-e a verseny után rólad, illetve meglepődtek-e a farmeres győztesen ?

Valószínűleg meglepetést okoztam, hiszen korábban még nem versenyeztem és a kávés szakmában nem sokan ismertek még.

Mire lehet számítani Londonban, vajon mire lehet elég a tudás ?

Mindenképpen rá kell hajtanom a 8-ból 8-ra, azaz, hogy stabilan, hiba nélkül megoldjam a kóstolásos feladatot, hiszen a világbajnokságon sok a professzionális versenyző, vannak akik pl. főállásban kávépörkölőben dolgoznak és a kóstolás (cupping) a munkájuk része.

Mennyi és milyen kávét fogyasztasz naponta?

Reggel általában egy bögre filteres kávét iszom tejjel, cukor nélkül.
Nap közben pedig 2-3 risztrettót 9-11g-os dózisokból, általában cukorral, nagyon friss pörkölés esetén cukor nélkül.



Folytassuk a sort Horváth Lajossal (Luigi), aki tavaly berobbant a versenybe és megnyerte, idén azonban nem sikerült megismételnie a bravúrt. Lajos a Barista versenyre és Latte Art kategóriában indult.

barista verseny luigiMilyen volt a felkészülés, sikerült-e ráhangolódni a versenyre?

Az elméleti felkészülést decemberben, a gyakorlati részét február közepén kezdtük kollégámmal Balogh Csabával aki szintén indult két számban. A felkészülésünk teljes egészben önerőből történt, pár eszközt azonban tudtunk kölcsönkérni. Sok időnk nem volt, általában munka után éjjel tudtunk gyakorolni heti egy-két maximum három alkalommal amikor össze tudtuk egyeztetni.
Egy versenyhelyzetre nehéz ráhangolódni, az az egy amit nem lehet előre begyakorolni, csak minél jobban felkészülni. Rengeteg íratlan szabályra illik odafigyelni, és ezt rengeteg gyakorlással (és rutinnal) lehet megszerezni. Az ember talán azon stresszel be a színpadon, hogy nehogy kihagyjon valami kis mellékes lépést. Én úgy érzem, hogy az első alkalommal voltam a leg stresszmentesebb szerintem az a szám sikerült jobban. Leszámítva a technikai problémákat amiket elkövettem, a második alkalommal már jobban odafigyeltem ezekre. Akkor azonban a szövegemmel volt problémám, ugyanis csak egy versenyre készültem így kénytelen voltam improvizálni, amiben nem vagyok jó ha feszültség van rajtam.

barista verseny zsűriMilyen kávéval indultál?

Mindkét versenyszában a Győri Kapuczíner kávészaküzlet által pörkölt kávékkal. Németh úr mindvégig nagyon segítőkész volt. Nagy előny, hogy pontosan ki tudtuk számolni a pörkölés napját a versenyhez képest. Latte artra egy kicsit régebbi pörkölésű saját keverékét kaptam, a barista versenyre különböző un. single originokból válogattam össze. Sajnos vagy nem sajnos de hamarabb el kellett volna kezdeni, a barista versenyen használt keverékem ugyanis rendkívűl instabilra sikeredett. Kis hőfokkülönbség az ízek komoly változásához vezetett. A tanulságot levontam belőle, a keverékek pontosításához nem elég egy hónap.

Milyen kreatív italod volt?

Különböző illatos virágokat (jázmin, rózsa) forráztam le, majd abban étcsokoládét olvasztottam és kiadagoltam a kis üvegpoharakba. A végén a tetejére készítettem el a rétegezett eszpresszót, így kinézetre is rendben volt. Egyébként vészmegoldás volt, az utolsó két hétben dobtam az előre megálmodott kreatív italomat az alapanyagok nehéz beszerezése miatt.

latte art verseny luigi italaiMilyen mintát találtál ki a versenyre?
A képen látható mintákat próbáltam a lehető legjobban megönteni.

Igyekeztem nehezen kivitelezhető és új mintákat magammal vinni amit még más nem nagyon öntött meg. Az 5 leveles tulipán eszpresszós csészében és a dupla 4-es tulipán sem könnyű szint, utóbbit még nem is láttam, hogy megöntötték volna, ezért választottam. Nekem aztán ne mondja senki, hogy koppintok. :-)

Voltak-e nehézségek a verseny folyamán?
Igen több is, de ezekre készülni kell, a tavalyi Latte art világbajnokságon sem ment minden zökkenőmentesen. A latte artnál roppant megnehezítette a dolgom, hogy a kötelező eszpresszós csésze kb. 2 cl-rel kisebb volt, mint a szabályzatban hírdetett és amibe gyakoroltam. Ezzel a versenyt megelőző gyakorlási napon szembesültem, de már nem változtattam rajta, csak próbáltam beleszorítani az 5 leveles tulipánomat. Ez van, nekem volt a mezőnyben a legnehezebb macchiato mintám. A következő amire nem is gondoltam, a túl nagy pohár. A kötelező latte csésze csak egy szögből fért be a kifolyók alá, oldalról. Én szemből-oldalról teszek alá minden csészét, és így felakadt a kar-csepptálca-kávégép oldalburkolat háromszögre féloldalasan, így amíg folyt le a kávém időt veszítettem. Ráadásul a másikat ugyanígy rosszul tettem alá, miután a kart feltettem, a csapológombot megnyomtam, már nem lehet a csészét ki-be próbálgatni. A csészéket amikor vettem ki jobban meg kelett dönteni, ezért kifolyt a kávé fele a krémmel együtt, így már nem is volt mibe önteni a mintát. Ezután lehetett a tejet habosítani. (a három mozdulatot ugyanis egyszerre terveztem végrehajtani, nem egymás után) Így egy kicsit több, mint egy percet csúsztam időben, ami 3,5 pontlevonással járt.

Mennyire csalódás ez az eredmény a tavalyi után ?

A barista versennyel elégedett vagyok, erre kb. ennyit is készültem, itt csupán részt venni kívántam. A latte art versenyben kicsit csalódott vagyok, sajnos a fenti egy mozdulaton múlt az egész.

Mit nem sikerült megcsinálni a tervezettből, és mi volt ennek az oka ?

A barista versenyre szerettem volna még egy kicsit több időt rááldozni, nem sokszor gyakoroltam el a szituációt, ezért kevésbé voltam magabiztos. Hogy miért? A pénzen kívül már csak három dolog hiányzott hozzá: idő, idő és idő.
Továbbá két keveréket vittem volna magammal eredetileg, külön egy savasabb kapucsínó keveréket, ami már ki is volt kísérletezve. Az utolsó pillanatban szereztem be egy őrlőt, amit nehéz beállíthatósága miatt végül nem kockáztattam meg, így inkább maradt egy laposabb kapucsínó keverék.

Nagyon köszönöm nektek a válaszokat, és további sok sikert és nagyszerű eredményeket kívánok a többiek nevében is a következő versenyekhez!


Fotók: Kis Zoltán