KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Tej a kávéban - Latte art

Tartalomjegyzék

Más módszerek

Bialetti Mukka ExpressA kaupcsínót természetesen bármelyik eszpresszógéppel elkészíthetjük, hiszen mindegyik lehetővé teszi az ehhez szükséges gőz előállítását. Létezik azonban egy egyszerűbb berendezés, a Bialetti Mukka Express, amelyik magától készíti el kétféle italt: kapucsínót vagy lattét. Nálunk is kapható némi utánajárással.

A csúcsok csúcsa: latte art

Az eszpresszókészítés csúcsa, a latte művészete az összes részfolyamat mesteri elsajátítását igényli. Az alapját képező eszpresszó minősége, természetesen, ugyanolyan fontos, mint a tökéletes, könnyen folyó, jól elkevert mikrohab és gőzölt tej. Az elkészítés folyamatát szöveggel már nehéz visszaadni, inkább csak a mozgókép tudja megfelelően bemutatni:

{youtube}qyMvizMCjcE{/youtube}

Induljunk ki a használni kívánt (kapucsínósnál általában nagyobb, szélesebb szájú) csésze térfogatából. Mérjük ki a mennyiség 75 százalékának megfelelő tejet, készítsünk tejhabot körülbelül a harmadával megnövelve a tej mennyiségét. Körkörös mozdulatokkal keverjük egyenletesre a gőzölt tejet és a habot, mivel itt — ellentétben a kapucsínóval — nem különálló tejre és tejhabra van szükségünk, hanem homogén, önthető állagú hab-tej-keverékre. Döntsük meg a csészét, hogy az eszpresszó nagyobb felületen terüljön szét, és a csésze közepére kezdjük önteni a hab-tej-keveréket.

Amikor a csésze körülbelül háromnegyedéig megtelt, kezdjük el a videón is látható, jellegezetes, a tejesedényt jobbra-balra lengető mozdulatokat. Nem kell gyorsan csinálnuk, de figyeljünk az egyenletes ritmusra. Továbbra is a csésze közepébe öntsünk, a formálódó levelek maguktól, az áramlás hatására távolodnak majd. Öt-hat ilyen mozdulat után lassan kezdjük hátrahúzni az edényt, valamelyest szűkebbre véve a továbbra is jobbra-balra kilengő mozgást. A tej fogyásával összhangban az edényt is egyre jobban meg kell döntenünk, hogy a kifolyás sebessége állandó maradjon.

Amint elértünk a csésze széléhez, és kialakult az összes levél, az eddigivel ellentétes irányban, most már oldalra mozdítás nélkül rajzoljuk meg a levél szárát, eközben csökkentsük a tej folyását az edényt megdöntését kicsit visszavéve, hogy a húzott vonal vékonyabb legyen.

További lehetőségként akár az íly módon öntött mintát, akár a külön felvitt csokoládészirupot egy alkalmas, tűszerű eszközzel további díszes mintázatokká formálhatjuk:

{youtube}ZDZs__m5iAI{/youtube}

{youtube}6UyTTQY2jXU{/youtube}

Forrás: eszpresszo.com