Goldschmidt Bio Espresso - bio kávé Ausztriából

Nyomtatás

goldschmidt bio espresso kávétesztA cég a világ különböző részeiről vásárolt Arabica kávék speciális pörkölését maga végzi, melyek semmiféle tartósítószert, ill. adalékanyagot nem tartalmaznak. Kínálatukat - melyben kávé és cappuccino is szerepel - bio- és Fair Trade kávékkal teszik különlegesebbé. Termékeiket Ausztriában közvetlenül szállodáknak, éttermeknek, és pékségeknek értékesítik. Wiener Neustadtban két saját kávézót üzemeltetnek, ahol egy csésze finom, házipörkölésű kávé mellé friss péksütemények is kaphatók, melyek között szintén szerepelnek biotermékek is. - tudtuk meg Szinte Zsolttól az ecoplus International Magyarország Kft. ügyvezetőjétől.

További céginformáció: www.goldschmidt.co.at

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Goldschmidt kávé hivatalos forgalmazójától, az ecoplus International Magyarország Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Goldschmidt Bio Espresso

Ár: 4613.- Ft/kg, Forgalmazó adatai
 goldschmidt bio espresso kávéteszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
3
6
3
6
18
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
5
3
5
16
Blaze/Gaggia Classic+Compak K6
3
6
3
6
18
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
3
7
3
6
19
SiD/La Pavoni Europiccola+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
3
4
4
4
15


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Bontáskor aránylag sötétre, fényesre pörkölt szemeket látok. Lefolyása egyenetlen, kissé fáradt benyomást kelt végén szőküléssel. Krémje közepesen vastag, színe világos, mintázódásra kevésbé hajlamos. Keverésre záródik és elvékonyodik, a fogyasztás végéig nem tart ki. A készítési hőfokot a magas arabika tartalom ellenére alacsonya kell vinni, különben a sötét pörkölés miatt a kellemetlen égettes kesernyés ízek dominálnak és a krémje megéghet. A hőfok elvonás azonban a különlegesebb ízek leépülését is okozza. A kávé ízében végig ott van a kesernyés karakter, ezt a vízhőfok emelésével tudjuk felerősíteni, ekkor az ízek is koncentráltabbak. Íze alapvetően nem túl bonyolult, pörkölt magvakat, mogyorót, és grillázsos aromát hordoz. Gyülölcsössége, savassága egész minimális, és ezt is az alsó hőmérsékleti sávban érezni. Tejjel kapucsínónak finom volt, jól átjött a tejen a kávé íze.

Monyesz

A tesztanyag már a zacskón  át is jól látható sötét pörkölést mutat, a szemek olajosak, szinte feltapadnak a zacskóra. A babok mérete nagy szórást mutat, minden féle nagyságú előfordul. A darálást az átlagosnál durvábbra kellett venni, eleinte teljesen lefojtotta a főzőt, még a szokásos mennyiségekből is vissza kellett venni, hogy beálljon egy elfogadható lefolyás. A blend a meleg hőfoktartományban teljesít jobban. A crema alacsony hőfoknál nagyon világos lesz, jelezve hogy több hőt kér. Ugyanakkor a felső hőtartományban nem jelzi, hogy megégne a kávé, pedig az ízeken ekkor azért már átüt a kesernyés, kissé tonikos ízhatás. A kesernyésség a sötét pörkölés hatására mindvégig jellemezte a kávét, ez tartott ki legtovább az ízek közül. A testessége közepes, egy lágyabb ízekkel operáló blendet mutat: pici gyümölcsösség, pörkölt mandulás-mogyorós, sült kenyérhéjas íz van a főízben, az utóízben füstös-mokkás kesernyésség. Mindez kevés, hogy mély benyomást hagyjon a kávé. Eszpresszónak még inkább felhígulnak az ízek, jobban járunk a risztrettóval. Kapucsínónak nem elég karakteres, a tej semlegesíti. A blend sötét pörkölése meghatározó. Ezzel a pörkölési szinttel a kávé csak nagyon rövid ideig képes legjobb formáját hozni, ez itt is igazolódik. Világosabb pörköléssel készítve is megkóstolnám ez a blendet !

Blaze

A kávébab igencsak sötét, egyenletes pörkölésű. Felületük fényes, zsíros és olaj kicsapódás is látható. A babok illata daráláskor enyhe sült kenyér illatú, nem tolakodó. A kávé krémje közepesen vastag , a cukrot tartja, kevergetés után azonban hajlamos kissé összeesni, visszahúzódni. A kávé igen magas hőfokot kedvel, alacsonyabb hő tartományban készítve hajlamos citrusos ízeket produkálni, vélhetően igen jelentős arabica hányad van a keverékben. A kávé nem egy íz orgia, az aromák igen visszafogottak : enyhe gyümölcsösség, piciny mandulás íz és egy kis mogyorós íz fogható meg. Utóíze mokkás, kicsit füstös. Nekem legjobban risztrettóként ízlett, eszpresszónak kissé laposnak találtam. Érdekes keverék, koffein tartalma igen visszafogott, véleményem szerint világosabb pörköléssel ebből a keverékből többet lehetne kihozni. Desszert kávé kedvelőknek érdemes megkóstolni.

Lorien

Az eheti minta sötét, egyenletes pörkölésű, a szemek felülete összefüggően olajos. Ránézésre nehéz az arabica-robuszta hányad becslése, az első  főzetek alapján elég magasnak tippelem az arabica arányát. Az átlagnál durvábbra kell beállítani hozzá a darálót, és inkább a felsőbb hőmérsékleti tartományokban kell lefőzni. A legjobb eredmény vékony lefolyással kaptam, ekkor eleinte egy-két másodpercig táncol, bugyborékol, majd olajfestékszerűen egyenletessé válik, és végig ilyen marad. Ez már az eszpresszó és a risztrettó közötti mennyiség határán mozog. A krém vékony, mogyorószínű, enyhén mintásodik, a fogyasztás végéig épp, hogy kitart. Állaga, olajossága jó. Leginkább az édeskés-karamellás ízek uralkodnak benne, de ezúttal ne gondoljuk semmilyen émelygősségre, pont jól van ez egy eltalálva. Meghatározóak még a pörkölt mogyorós, földimogyorós jegyek, némi csokoládéssággal, és egy árnyalatnyi gyümölcsösséggel. Utóíze hosszan tartóan karamellás-mokkás. Összességében nem túl bonyolult ízvilág, de jó. Amikor kissé durvábbra darálva, normál lefolyással csapoltam, ez a harmónia megszűnt, ellaposodott. Tejes italokban igazán a karamellás vonalat kedvelőek fogják szeretni, engem itt nem győzött meg. Nem is győzhetett meg, hiszen desszertkávénak, risztrettónak az igazi, jól el tudom képzelni például egy cukrászdában, sütemény után fogyasztva.

SiD

A blend sötétre pörkölt, többnyire sérülésmentes, egységes színű kávészemekből áll. A babok selymesen fényesek, felszínükön olajkicsapódás látható. A kávé átlagos őrlésfinomságot igényel, a lefolyása nem szép, fáradt kávéra utaló. Az elkészült eszpresszó füstös illatú, a krémje homogén középbarna színű, a krém maga vékonyka, de elégségesnek mondható.
A tesztminta kifáradt mivoltának és az erős pörkölésnek köszönhetően a kávé eredeti karakteréből nem sok maradt. A fő ízek étcsokoládé egy lehelletnyi bogyós gyümölcsösséggel, melyek elég nehezen bújnak elő a kesernyés, füstös ízek hátteréből. A kávé utóíze füstös, leginkább füstölt sajtra emlékeztető, ez egyébként nem kellemetlen, aki szereti a füstölt ízeket, annak akár vonzó is lehet.
Tejes italnak nem ajánlom, a kesernyés ízeken kívül nem sok minden jön át ilyenkor.


goldschmidt bio espresso kávéteszt kávébabokgoldschmidt bio espresso kávéteszt shot csapolásgoldschmidt bio espresso kávéteszt shot crema
goldschmidt bio espresso kávéteszt csapolás solisgoldschmidt bio espresso kávéteszt eszpresszógoldschmidt bio espresso kávéteszt kapucsínó

Összegzés: Egyenletes, sötét pörkölésű kávébabok, felületükön olajos kicsapodással. A krém közepesen vastag, mogyoró színű, a cukrot rövid ideig tartja. Kevergetés után elvékonyodik, és a fogyasztás végéig nem nagyon tart ki. A jól látható magas arabika hányad ellenére nem érdemes nagyon magas hőfokkal próbálkozni, mivel a sötét pörkölés miatt ekkor a kesernyés, égett ízek kerülnek előtérbe. A megfelelő beállításoknál a pörkölt magvas, mogyorós, csokoládés ízek a meghatározók, kiegészülve halvány gyümölcsösséggel. Egyszerű ízvilágú blend, de ettől függetlenül nem rossz. Testessége közepes. Utóíze mokkás, enyhén füstös. Elsősorban risztrettónak elkészítve ajánljuk, de tejjel, kapucsínónak is érdemes kipróbálni.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a minta januári pörkölésű volt, és nem szelepes zacskós csomagolású, így ez a sötét pörköléssel megfejelve, vélhetően rontott az összképen. A forgalmazó jelezte is, hogy küldene mintát egy teljesen friss pörkölésből, de akkor már a tesztelőknél volt az előző anyag. Ezt mindenképpen érdemesnek tartottam megemlíteni, mert úgy valószínűleg, még pár plussz pontot begyűjtött volna ez a blend.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!