Goldschmidt Bio Cappuccino - elsősorban tejjel

Nyomtatás

goldschmidt bio cappuccino kávétesztA cég a világ különböző részeiről vásárolt Arabica kávék speciális pörkölését maga végzi, melyek semmiféle tartósítószert, ill. adalékanyagot nem tartalmaznak. Kínálatukat - melyben kávé és cappuccino is szerepel - bio- és Fair Trade kávékkal teszik különlegesebbé. Termékeiket Ausztriában közvetlenül szállodáknak, éttermeknek, és pékségeknek értékesítik. Wiener Neustadtban két saját kávézót üzemeltetnek, ahol egy csésze finom, házipörkölésű kávé mellé friss péksütemények is kaphatók, melyek között szintén szerepelnek biotermékek is. - tudtuk meg Szinte Zsolt-tól az ecoplus International Magyarország Kft. ügyvezetőjétől.

További céginformáció: www.goldschmidt.co.at

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Goldschmidt kávé hivatalos forgalmazójától, az ecoplus International Magyarország Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Goldschmidt Bio Cappuccino

Pörkölés ideje: 2010.01.30, Lejárat ideje: -, Csomagolás: szelep nélküli zacskó
Ár:
4613.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 goldschmidt bio cappuccino csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
5
3
5
17
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
3
5
3
5
16
Blaze/Gaggia Classic + Compak K6
3
6
3
5
17
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
3
6
3
5
17
SiD/Arrarex Caravel+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
3
5
4
5
17


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A szemek ennél a mintánál is sötétre vannak pörkölve, felületük fényes, olajkicsapódás látható rajtuk. A lefolyása szép egyenletes, vége felé kis szőküléssel. A kávé fáradtnak tűnik. A krém sötét mogyoró színű, közepesen vastag, keverés után záródik, tapad a csésze oldalára. Ennél a keveréknél is érdemes alacsonyabban tartani a hőmérsékletet, különben a sötét pörkölés miatt égett ízek jöhetnek elő belőle. Ízében is érezni a fáradtságot, eszpresszónak sajnos semmilyen különlegeset nem éreztem, egybesimul, kevés mandula és gyenge citrusos-grapefruitos gyümölcsösség van jelen. Szívesen megkóstolnám frissen, valószínűleg az ízek is ezért hiányoznak belőle. Tejjel felöntve espresso macchiatonak, és cappuccinonak azonban jobban teljesített. Összességében inkább tejes italokhoz ajánlanám.

Monyesz

Ez a keverék is nagyjából azonos, sötét pörkölésű, a szemek olajosságát viszont gyengébb.  Az ízek is hasonlók, a füstösség gyengébb, a kakaós jelleg viszi a prímet, amihez aláfestésként pörkölt mogyorós-mandulás íz kapcsolódik. Ez az utóízben már nem mutatkozik meg, ott már csak a kakaósság jellemző. Eszpresszónak a lassú lefolyású lefőzések jöttek be. A crema nem volt vastag, a cukrot inkább csak lassította, a kevergetésre tovább vékonyodott. Érdekes, de az elrontott, gyors lefőzések ízre egyáltalán nem mutatkoztak rossznak, igaz nem az eszpresszós vonal tömény ízeit hozták, hanem inkább a németes, filteres kávékét. Számomra nem nyújtott kielégítőt ez a blend sem eszpresszóként, sem risztrettóként, némi fáradtságot is érezni lehetett, ez pedig nem tett jót a blendnek! Javulást, elfogadható  eredményt tejes italként tudott felmutatni a kávé. Bár nem a hagyományos gyümölcsös arabikás vonalat testesíti meg, az eredmény is más ennek megfelelően: a kakaósságot a tej átfordította étcsokisba, a füstösséget pedig eltűntette. Tehát feltétlenül tejjel ajánlom fogyasztani ezt a kávét!

Blaze

A kávébab igen sötét, egyenletes pörkölésű, hasonlóan az előző Goldschmidt mintához. Felületük fényes, zsíros, olajos. Az őrlést itt azonban finomabbra kell venni, hőfok tekintetében azonban szintén hasonló a két minta : ez a keverék is a magasabb hőfokot szereti. A kávé krémje közepesen vastag , a cukrot tartja, kevergetés után viszonylag hamar szétesik. A kávé igen hasonló az előzőhöz, azonban itt a vezér vonal egy étcsokoládés, piciny mandulás ízzel és pörkolt mogyorós aromával spékelve. Ami érdekes volt és rám egyáltalán nem jellemző : tejes italoknak sokkal jobban ízlett, mint eszpresszónak készítve. Igen jó kapucsinó, espresszó macchiato alap véleményem szerint. Bármely napszakban bátran fogyasztható, nem egy koffein löket ez a keverék sem.

Lorien

Az eheti Goldschmidt minta az előzőhöz hasonló, sötét, egyenletes pörkölésű, a szemek felülete olajos. Ránézésre valamennyi robusztát vélek benne felfedezni, de nem sokat, mert a felsőbb hőmérsékleti tartományt jobban kedveli. A legjobb eredmény kissé vastagabb, 23-24 másodperces lefolyással kaptam, a csapolás elején táncolva, bugyborékolva érkezik a csészébe, mintha már fáradt lenne. A krém vékony, mogyorószínű, nem mintásodik, a fogyasztás végéig épp kitart. Ízvilágában szintén emlékeztet az előző keverékre, de más hangsúlyokkal. Pörkölt mogyorós, marcipános, enyhén csokoládés főbb ízjegyek uralkodnak, földimogyoróval, karamellel, halvány füstösséggel. Amikor kicsit magasabb hőfokon – főképp finomabb őrlemény esetén – kaptam el a kelleténél, kellemetlen ízekkel “hálálta” meg. Gyümölcsösséget nem sikerült előhoznom belőle. Tejes italokban vegyes érzésekkel mondhatok róla véleményt, mert egészen jó eszpresszó machiatót sikerült készítenem belőle, de kapucsínóként már nem lelkesedtem érte igazán.

SiD

Ismét egy szokatlanul sötétre pörkölt blend, akárcsak a korábban tesztelt Goldschmidt kávé. A kávészemek szépek, nem sérültek, színük egyenletes. A kávé sajnos ismét a kifáradás jeleit mutatja. 8g-os dózisból nem sikerült szépet csapolnom. Ritkán használom a dupla szűrőkosarat, de most kénytelen voltam bevetni és teljesen szabálytalanul, 13g őrleményből készítettem a szimpla eszpresszót. A szemcseméretet úgy állítottam be, hogy egészen lassú lefolyásunk legyen: bőven túlléptem a 25mp-es időt, viszont az eredmény így lett számomra tökéletes. A kávé hibátlanul, vékonyan folyt le, nem táncolt, nem szőkült. Az elkészült ital szép mogyoróbarna krémet kapott és az illata marcipános étcsokoládéra emlékeztetett. Magas dózis, lassú lefolyás és kellően magas vízhőfok esetén a kávé íze akárcsak egy étcsokoládéval bevont marcipán szelet. A sötét pörkölés egy picit azért érezteti magát egy kevés füstösséggel, de alapvetően selymes, édeskés a kávénk. Ha nem sikerül elkapnunk ezt a vonalat, akkor belép az ízek közé egy grapefruitos, citrusos ízjegy, ami tonikossá teszi az italunkat, kesernyés utóízt hagyva a szánkban. Tejes italnak nálam nem volt igazán érdekes. Egészen rövid, szirupos risztrettónak fogyasztva ajánlom.


goldschmidt bio cappuccino kávébabokgoldschmidt bio cappuccino shot csapolásgoldschmidt bio cappuccino shotgoldschmidt bio cappuccino faema kifolyás
goldschmidt bio cappuccino kávé olympiagoldschmidt bio cappuccino macchiatogoldschmidt bio cappuccino eszpresszó

Összegzés: Olajos felületű, sötét pörkölésű kávészemek. Nagyon hasonlatos az előző mintához. Sajnos a minta fáradtnak tűnik. A lehető legjobb eredmény érdekében érdemes magasabb hőmérsékleten elkészíteni, finomra vett daráló beálítással, hogy a lefolyás lassú legyen. Krémje közepes vastagságú, a cukrot rövid ideig tartja, és megmarad a fogyasztás végéig. Íze étcsokoládés, marcipános, háttérben pörkölt mogyorós, mandulás jegyekkel kiegészülve. Testessége közepesnek mondható. Ezt a blendet kimondottan tejes italok alapjaként szánta a gyártó, ami be is igazolódott, mivel a tesztelők is főként annak ajánlják, bár volt akinek rövid szirupos risztrettóként ízlett.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a minta januári pörkölésű volt, és nem szelepes zacskós csomagolású, így ez a sötét pörköléssel megfejelve, vélhetően rontott az összképen. A forgalmazó jelezte is, hogy küldene mintát egy teljesen friss pörkölésből, de akkor már a tesztelőknél volt az előző anyag. Ezt mindenképpen érdemesnek tartottam megemlíteni, mert úgy valószínűleg, még pár plussz pontot begyűjtött volna ez a blend.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!