Duplán kávés szelet

Nyomtatás
duplán kávés szeletEz a recept valamikor "kávés csodaszelet" néven került a receptgyűjteményembe, már nem emlékszem kitől származik, de valószínűleg nem ok nélkül kértem el a receptjét. Az eredeti receptben vaníliás krém szerepel, én annyit változtattam, hogy nem csak a tésztába, hanem a krémbe is tettem kávét és egy kis rumot. Ezért neveztem el duplán kávés szeletnek. A könnyebb szeletelhetőség érdekében lehet a tésztát úgy is összeállítani, hogy csak két rétegből álljon.

Hozzávalók 10 főre

A tésztához :

* 6 db tojás
* 30 dkg liszt
* 1 cs sütőpor
* 40 dkg porcukor
* 6 ek víz
* 0,7 dl erős feketekávé ( 4 mk nescaféból készítve )
* 15 dkg dióbél (durvára vágva )

A krémhez :

* 1 cs vaníliás pudingpor
* 2 ek liszt
* 20 dkg kristálycukor
* 0,5 l tej
* 0,7 dl erős feketekávé ( 4 mk nescaféból készítve )
* 1 ek rum
* 25 dkg vaj

A csokoládémázhoz:


* 12 dkg étcsokoládé
* 12 dkg margarin

Elkészítés


Tészta készítése:

1. A dióbelet durvára daraboljuk.
2. A lisztet a sütőporral elvegyítjük.
3. A tojások sárgáját a porcukorral és 6 ek vízzel habosra keverjük kb. 10 percig, majd hozzáöntjük a kihűlt kávét, amivel még kb. 5 percig keverjük.
4. Beleszitáljuk apránként a sütőporral elkevert lisztet, majd ezt követően belekeverjük a darabolt dióbelet.
5. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és lazán elvegyítjük az előzőekben kikevert masszával.
6. Kikenjük a tepsit margarinnal, vékonyan beszórjuk liszttel, és belesimítjuk a tésztamasszát.
7. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Krém készítése:

1. A pudingport elvegyítjük a liszttel és a cukorral. A fél l tejet apránként hozzáöntve csomómentesre keverjük.
2. Hozzáadjuk a feketekávét, és kb. 10 perc alatt - állandóan kevergetve - sűrűre főzzük.
3. A főzött krémalapot teljesen kihűtjük, majd a puha vajjal és 1 ek rummal gépi habverővel kb. 5 perc alatt jól kikeverjük.

Összeállítás:

1. A kihűlt tésztát hosszában 3 egyenlő részre vágjuk, az így kapott tésztadarabokat éles késsel félbevágjuk.
2. A tésztát megtöltjük a krémmel, úgy, hogy két rúd 3-3 lapból álló süteményt kapjunk. A felső lapot már ne krémezzük be, mert arra csokimáz kerül.
3. A csokoládémázhoz a csokoládét gőz felett felolvasztjuk a margarinnal együtt, amivel jól elkeverjük.
4. A langyosra hűlt csokimázzal bevonjuk a sütemény tetejét.

sütési hőfok: 200 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 38x28x3 cm

Forrás: No Salty