KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Negyvenmilliót hoztak a kávéfőzők és a lámpák

Negyvenmilliót hoztak a kávéfőzők és a lámpák

Negyvenmilliós nyereséggel zárta a tavalyi évet a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. Odonics Gábor vezérigazgató-helyettes úgy véli, mindez az átszervezéseknek, a beszerzések és értékesítések központosításának és a dolgozók pozitív hozzáállásának köszönhető.
Amikor a szombathelyi Helios Világítástechnikai Kft. tavaly megvásárolta a szarvasi céget, hamarosan hozzákezdett a teljes körű átvilágításhoz. Ezt átszervezések követték, megszüntették a soklépcsős vezetői szinteket. Ősszel már arról terjedtek a hírek, hogy gépipari szakembereket keresnek, létszámbővítést terveznek. Ez ugyan nem sikerült úgy, ahogy tervezték, nem kaptak támogatott munkaerőt, de a munkák kiszervezésével, más cégekkel kooperálva, mégis újabb negyven embernek tudnak folyamatosan munkát adni.

— Megrendelés-állományunk jelentősen nőtt, 2010-re 25 százalékos árbevétel-növekedést tervezünk. A tavalyi 50 helyett idén már termékeink 60 százaléka exportra megy. Nagy multicégeknek szállítunk be, lámpáink a világ számos országába eljutnak — mondta Odonics Gábor. Hozzátette: a világítástechnika terén azért sikerült exportnövekedést elérniük, mert az európai nagy cégek egy része az utóbbi időben Kínából ismét Európába hozza vissza a termelést. Kínában is drágul ugyanis a munka, ráadásul a szállítási költségek is magasak. Emellett a dollár árfolyamváltozása is a magyar termelők malmára hajtja a vizet.

A vezérigazgató-helyettes szerint eredményességük jórészt annak is köszönhető, hogy központosították az értékesítést és a beszerzést, ma már mindkettőt Szombathelyről irányítják. Ez azért is célszerű lépés volt, mert a Helios és a Vas-Fémipari Zrt. jórészt azonos forrásokból szerzi be a lámpagyártáshoz szükséges alapanyagokat.

Szarvason a világítástechnikai eszközök mellett megmaradt a másik régi profil, a háztartási kisgépek gyártása is. Igaz, vasalót és elektromos rezsót már nem gyártanak, de nagyon sok kávéfőző, ventillátor és jelzőcsengő kerül le a gyártósorokról. A lámpagyártás piacán annyi a megrendelésük, hogy alkalmazottaik egy része három műszakban dolgozik. Idén az ígéretek szerint minden vasiparis dolgozó mozgóbére 10 százalékkal emelkedik.

Forrás : BEOL